obecnych czasach stres towarzyszy nam tak często, że właściwie stał się już naszym „chlebem powszednim”. Zarówno w pracy jak i w domu sytuacje stresogenne zdarzają się niemal każdego dnia. Każdy z nas powinien więc nauczyć się okiełznać tego „potwora” na tyle skutecznie, by nie działał on na nas destrukcyjnie. Stres nie oszczędza nikogo. Bez […] Artykuł Jak sobie radzić
Wiszniówkaoraz zainspirować do czegoś innego, ciekawego i oczywiście smacznego ale również prostego w przygotowaniu. I tak na szybko kilka moich ulubionych śniadaniowych przepisów: Owocowe śniadanie Chleb tostowy Orzechowe muffinki Nadziewane awokado A do tego wszystkiego śmiało może dołączyć Pudding z nasion chia, fig i sezonowych owoców . Wiecie dlaczego jest taki fajny? Bo można go sobie samemu
PaleoLifeminut, nie dłużej, aby warzywa nie straciły cennych witamin ! Taką mieszankę możesz np. podać do drugiego dania z mięsem i ziemniakami, ale możesz też zjeść na gorąco z kromką chleba. Ps. Jeśli chcesz możesz zwiększyć ilość warzyw np. wszystkie składniki dać razy dwa, wtedy będziesz mieć więcej pysznej mieszanki warzywnej
Przepisy i porady kulinarneWszystkie dzieciaki...( i nie tylko :) ) uwielbiają nutellę na kromce chleba. Sama często po nią sięgam, gdy sama nie wiem co słodkiego bym zjadła. Domowym sposobem możemy przygotować nutellę z czekolady kakao i m.i.n bakalii, ale możemy też przygotować jej imitację w postaci powideł śliwkowych, które w moim domu noszą nazwę czekośliwki ;) Składniki: 3 kg węgierek 1,2 kg cukru
Z Majeczką w kuchnidzięki zielonemu ogórkowi świeży i pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając
Zasmakuj KuchniBardzo fajny zamiennik , zamiast zwykłego chleba proponuje chlebek otrębowy , super się sprawdza na diecie , bądź kiedy dbamy o zdrowe żywienie , chlebek można robić na różne sposoby i dodawać różne składniki , wszystko według uznania . Otrębowy Chlebek Składniki 1 szklanka otrębów mielonych
Mój Smakfajne jedzonko i do tego nisko kaloryczne , bez dodatku tłuszczu i smakuje super , pasuje na obiad , świetnie się sprawdza na zimno jako dodatek do sałatki bądź na kanapkę z chlebem razowym . Polecam wypróbować ten przepis , smakuje bardzo fajnie . Składniki 3 Udka z Kurczaka 2 Łyżeczki papryki czerwonej 2 Łyżeczki pieprzu ziołowego 2 Łyżeczki majeranku 2 Łyżeczki oregano
Mój SmakPasta jajeczna z tuńczykiem ,uwielbiam pasty i dodawać coś to nowego do takich właśnie past , i częstować swoich bliskich , jeszcze kiedy mamy świeży chleb to bardzo szybko pasta znika z talerza . Składniki 4 jajka puszka tuńczyka w zalewie z olejem majonez według uznania pieprz sól szczypior Wykonanie Jajka
Mój Smakcoś dla męskiego apetytu ,troszkę tłuszczyku ale jak smakuje.Do chleba jest jak strzał w dziesiątkę do tego super pasuje i smakuje ogórek małosolny ,można zajadać się tym daniem od razu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą . Składniki 1 szt kiełbasy wiejskiej
Mój Smakdrobiowej Parfait z wątróbki drobiowej Przepis wg Jamiego Oliwiera pochodzi z archiwalnego numeru magazyny Kuchnia. Wykonany specjalnie dla mojego narzeczonego, który uwielbia wszelkiego rodzaju smarowidła na chleb. Dużo radości daje zrobienie czegoś specjalnie dla drugiej osoby :-) Jest idealnym urozmaiceniem śniadań, przygotowuje się go bardzo szybko, najlepiej wieczorem i na całą noc zamknąć w lodówce
Aromatyczne PodróżeSamo zdrowie :-) Przepis znaleziony a w archiwalnych " Wysokich Obcasach " wg Agnieszki Kręglickiej , oczywiście nieco zmieniony przeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :) Pasztet z soczewicy Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki
Aromatyczne Podróżejeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem. Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli. Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez posiekaniem nasion i dajemy więcej pieprzu cayenne, z kolei jeśli
Aromatyczne Podróżeokoło 13 - 15 minut lub do złotego koloru. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego
Posadzone i zjedzonelecz prasuję i zapach temu towarzyszący kojarzy mi się z tamtym z dzieciństwa. Lubię prasować. To jedna z moich ulubionych prac domowych. Uspokaja niemal jak samo jak pieczenie chleba. Prasuję raz w tygodniu wszystko na raz, hurtem. I choćbym miała nie wiem jak ogromne hałdy wygniecionych ubrań i całej reszty, nie będę narzekać:) Rozkładam deskę, napełniam żelazko wodą, robię sobie
Posadzone i zjedzonePierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna mąkę żytnią razową, pszenną razową i chlebową do wypieku chleba. Ta jasna mąka będzie teraz składnikiem wszystkich moich ciast, bo spisała się doskonale. Zapraszam więc na pyszny keks, którego wielką zaletą jest lukier z zatopionymi w nim bakaliami :) Aby keks
Posadzone i zjedzone