przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:522/867)

Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski - Ziołowy Zakątek - część II 134

Mitowska w swoim gospodarstwie agroturystycznym , prowadzi warsztaty plastyki obrzędowej (kwiaty z bibuły, wycinanki z opłatka i papieru, ozdoby na choinkę, pisanki, palmy wielkanocne), jak również pokazy pieczenia sękaczy i chleba. Pani Ewa prowadzi pokazy pieczenia sękacza również na festynach. Jeździ z „podręcznym” paleniskiem i stara się pokazać jak powstaje sękacz, skąd biorą się sęki. Spróbować kręcić może każdy, oby tylko

królestwo garów
Warzywniaki 268

pisałam, że do domowego pieczywa mam ogromną słabość. Po prostu uwielbiam zapach drożdży, aktywnego zakwasu czy też świeżo wyciągniętego z pieca bochenka chleba. Odkąd pierwszy raz upiekłam domowe bułki, moja przygoda z pieczywem nie ustaje. Wciąż szukam, kombinuję i wymyślam nowe przepisy. Dzisiaj jeden z nich. Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :)     Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Super kanapka + śliwkowy sos bbq szybki shoot 134

przepis na śniadaniowy bestseller, dzięki któremu i Ty możesz zostać bohaterem w swoim domu. Składniki: pulled pork z tego przepisu grillowany boczek pieczona łopatka po kubańsku z tego przepisu chleb tostowy z tego przepisu pomidor szpinak kiełki rzodkiewki mięta sos bbq śliwkowy Składniki na śliwkowy sos bbq: 1,2 kg śliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka

PaleoLife
Zupa brokułowa 163

zupę) i smaczna brokułowa przecierana, z prażonymi ziarnami jako dodatek - bardzo dobrze się komponują. 250 gram brokuła 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kromki chleba lub bułka pestki dyni/sezam Warzywa, oprócz brokuła i cebuli, obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę obrać i wrzucić w całości. Zalać je około dwoma litrami wody

Czerwony Gupik
Zupa szpinakowa 176

przez około godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie przetrzeć blenderem szpinak i warzywa. Przelać ponownie do garnka, doprawić, doprawić do wrzenia i ściągnąć z palnika. Podawać z chlebem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. marcelina

Czerwony Gupik
Zupa chrzanowa 106

całość przetrzeć blenderem dodając połowę chrzanu. Następnie do naczynia dać mleko, resztę chrzanu i odrobinę przetartej zupy i przetrzeć wszystko razem. Dodać do garnka, doprawić i zagotować. Podawać z chlebem lub grzankami. marcelina

Czerwony Gupik
Ser umieszany 179

potem w ćwiartki. Ser przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem ze śmietaną. Dodać warzywa i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Rzeżuchę uciąć i posypać po wierzchu. Podawać do chleba. marcelina

Czerwony Gupik
Drożdżowe paluchy wieloziarniste 107

łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 320 g mąki pszennej typ 650 180 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżki oleju 220 g letniej wody 1 łyżeczka przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu)   Dodatkowo: zimna woda do zanurzenia paluchów mieszanka ziaren do obtoczenia: słonecznik, siemię lniane, sezam, płatki owsiane

Nastoletnie Wypiekanie
PROSTY CHLEB MADZI 113

mąki na zaczyn 1/2litra ciepłej wody 25g.drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy bułka tarta do formy -(ja piekłam na papierze do pieczenia na dużej blasze i formowałam chleb okrągły) można dodać do niego różne dodatki -chlebuś Madzi na blogu -CODZIENNIEODMIENNIEBLOG.PL ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie,cukrem(u Madzi jak kto chce-Ja dodaję). Mąkę przesiać do miski ,dodać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Przepis na bajgle 162

wytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Ja sama nie czuję się dobrze jeśli chodzi o wypieki bułek, chlebów itp., wręcz powiedziałabym, że w tym temacie jestem całkowitą ” nogą ” i nawet nie próbuję tego zmienić, bo to kompletnie nie mój klimat, a jednak bajgle wyszły wspaniałe. Niech to będzie

NiePieprz.pl
Drożdżowe bułeczki do odrywania z pesto z jarmużu 161

wyszły smaczne? Oczywiście! Taki wypiek idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjazd, w naszym przypadku na pocieszenie po niezbyt udanym wypadzie na grzybobranie :-). Pomysł na ciasto podpatrzyłam u Smakowity chleb. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Tosty z masłem czosnkowym 159

Pomysł na masełko zaczerpnięty z włoskiej kuchni Buddy’ego Valastro Skladniki: 1 kostka miękkiego masła 4 ząbki czosnku świeże zioła, u mnie oragno, szałwia i lubczyk sól, pieprz chleb tostowy ulubione … Czytaj dalej Tosty z masłem czosnkowym

czarrna od kuchni
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 157

wyciągnąć bez uszkodzenia innych szaszłyków. Stąd pomysł na półmisek bądź szklaną miskę . Taka banalna przekąska sprawdza się idealnie sama, lub jako dodatek np.do leczo bez mięsa. Nie wymaga chleba, gdyż dodatek chrupiącego ciasta francuskiego doskonale nam go zastąpi. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Bazyliowe co nieco 122

Oliwę przelej do butelki. To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli

greenscarf
A TY CO MASZ W SWOJEJ LODÓWCE? 190

instrukcja obsługi lodówki. W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd. CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy. Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( p anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM

Ostra na Słodko