pisałam, że do domowego pieczywa mam ogromną słabość. Po prostu uwielbiam zapach drożdży, aktywnego zakwasu czy też świeżo wyciągniętego z pieca bochenka chleba. Odkąd pierwszy raz upiekłam domowe bułki, moja przygoda z pieczywem nie ustaje. Wciąż szukam, kombinuję i wymyślam nowe przepisy. Dzisiaj jeden z nich. Zwykłe bułeczki pszenne nadziane kaszą jęczmienną i warzywami. Poezja! :) Składniki
Nastoletnie Wypiekanieprzepis na śniadaniowy bestseller, dzięki któremu i Ty możesz zostać bohaterem w swoim domu. Składniki: pulled pork z tego przepisu grillowany boczek pieczona łopatka po kubańsku z tego przepisu chleb tostowy z tego przepisu pomidor szpinak kiełki rzodkiewki mięta sos bbq śliwkowy Składniki na śliwkowy sos bbq: 1,2 kg śliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka
PaleoLifezupę) i smaczna brokułowa przecierana, z prażonymi ziarnami jako dodatek - bardzo dobrze się komponują. 250 gram brokuła 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3 kromki chleba lub bułka pestki dyni/sezam Warzywa, oprócz brokuła i cebuli, obrać i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Cebulę obrać i wrzucić w całości. Zalać je około dwoma litrami wody
Czerwony Gupikprzez około godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie przetrzeć blenderem szpinak i warzywa. Przelać ponownie do garnka, doprawić, doprawić do wrzenia i ściągnąć z palnika. Podawać z chlebem, grzankami lub groszkiem ptysiowym. marcelina
Czerwony Gupikcałość przetrzeć blenderem dodając połowę chrzanu. Następnie do naczynia dać mleko, resztę chrzanu i odrobinę przetartej zupy i przetrzeć wszystko razem. Dodać do garnka, doprawić i zagotować. Podawać z chlebem lub grzankami. marcelina
Czerwony Gupikpotem w ćwiartki. Ser przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem ze śmietaną. Dodać warzywa i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Rzeżuchę uciąć i posypać po wierzchu. Podawać do chleba. marcelina
Czerwony Gupikłyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 320 g mąki pszennej typ 650 180 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżki oleju 220 g letniej wody 1 łyżeczka przyprawy do chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu) Dodatkowo: zimna woda do zanurzenia paluchów mieszanka ziaren do obtoczenia: słonecznik, siemię lniane, sezam, płatki owsiane
Nastoletnie Wypiekaniemąki na zaczyn 1/2litra ciepłej wody 25g.drożdży 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy bułka tarta do formy -(ja piekłam na papierze do pieczenia na dużej blasze i formowałam chleb okrągły) można dodać do niego różne dodatki -chlebuś Madzi na blogu -CODZIENNIEODMIENNIEBLOG.PL ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie,cukrem(u Madzi jak kto chce-Ja dodaję). Mąkę przesiać do miski ,dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Ja sama nie czuję się dobrze jeśli chodzi o wypieki bułek, chlebów itp., wręcz powiedziałabym, że w tym temacie jestem całkowitą ” nogą ” i nawet nie próbuję tego zmienić, bo to kompletnie nie mój klimat, a jednak bajgle wyszły wspaniałe. Niech to będzie
NiePieprz.plwyszły smaczne? Oczywiście! Taki wypiek idealnie sprawdzi się jako przekąska na wyjazd, w naszym przypadku na pocieszenie po niezbyt udanym wypadzie na grzybobranie :-). Pomysł na ciasto podpatrzyłam u Smakowity chleb. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPomysł na masełko zaczerpnięty z włoskiej kuchni Buddy’ego Valastro Skladniki: 1 kostka miękkiego masła 4 ząbki czosnku świeże zioła, u mnie oragno, szałwia i lubczyk sól, pieprz chleb tostowy ulubione … Czytaj dalej Tosty z masłem czosnkowym
czarrna od kuchniwyciągnąć bez uszkodzenia innych szaszłyków. Stąd pomysł na półmisek bądź szklaną miskę . Taka banalna przekąska sprawdza się idealnie sama, lub jako dodatek np.do leczo bez mięsa. Nie wymaga chleba, gdyż dodatek chrupiącego ciasta francuskiego doskonale nam go zastąpi. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniOliwę przelej do butelki. To co zostanie po wyciśnięciu możesz użyć np. do makaronu, lub do zrobienia masła. Przechowuj w lodówce. Uwierzcie mi, że nie ma nic lepszego niż chleb własnej roboty na zakwasie moczony w tej oliwie i zagryzany pomidorkami zerwanymi prosto z krzaka. „masło” 100 g nerkowców 20 g (kopiasta łyżka) oleju kokosowego łyżeczka soli
greenscarfinstrukcja obsługi lodówki. W zamrażarce produkty układamy ciasno, jeden przy drugim – wtedy będzie on sprawnie pracował, itd. CZEGO NIE TRZYMAĆ W LODÓWCE Nie wszystkim produktom spożywczym lodówka służy. Chleb przechowywany tam dużo szybciej zrobi się czerstwy, a owoce egzotyczne, pomidory, cukinia czy też rośliny strączkowe szybciej się zepsują ( p anujący bowiem chłód niszczy ich odporność na choroby ). O CZYM
Ostra na SłodkoOstatnio trafiła się fajna kawiarnia z ogródkiem pachnącym lawendą. Poza kawą serwują chyba najlepsze tosty, jakie do tej pory jadłam w UK. W końcu z pieczywa, które można nazwać chlebem, a nie tostowe, które swoją długą świeżością aż straszy. I szczerze – taki posiłek przy kojącym zapachu lawendy przenosi do innego miejsca. Może to przez ten aromat? W końcu tyle
Pink Envelope