przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:517/867)

Sałatka z awokado, kurczakiem i sosem musztardowym 123

mięso z piersi kurczaka (ok. 100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty. 2. Awokado, ogórka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tosty francuskie 132

Tosty francuskie to kromki chleba, najlepiej czerstwego, namoczone w rozbitych jajkach, często z dodatkiem mleka lub śmietany. To dobry sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Namoczone w jajku kromki smaży się z obu stron do zrumienienia i podaje z dżemem, miodem, cukrem pudrem lub świeżymi owocami. Moje tosty przygotowałam z chałki i podałam z owocami i sosem ze zmiksowanych truskawek

Smakowity Blog Kulinarny
Lipnicki bigos z cukinii – kuchnia podkarpacka 179

warzywami. Prezentowałam już kiedyś smaczny i zaskakujący bigos z cebuli , dzisiaj natomiast proponuję bigos z cukinii. Jego dużą zaletą jest bogactwo warzyw i lekka konsystencja. Można go podać z chleb lub z tłuczonymi ziemniakami. Również z kaszą mu po drodze :) Przepis pochodzi z Korso Kolbuszowskiego (07.09.2016), a jego autorkami są gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Składniki: 1 duża

Trzeci talerz
Racuchy z rodzynkami 142

był łatwy. Postanowiłam zrobić na słodko racuchy - ostatnio były naleśniki, więc to było zdecydowanie coś innego. Zamiast jabłek dodałam rodzynki, których miałam aż nadmiar w domu, pozostałości z przygotowywania chleba z rodzynkami i sernika. Wyszły tak pyszne, że nawet mój Mąż przed obiadem kilka podkradł;D Nie powiem, że było to słodkie;) - pod każdym możliwym względem. Zaczynamy!;D Składniki: (wyszło

Zasmakuj Kuchni
Gnocchi Sardi 168

tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe do przygotowania również w trudnych warunkach. Wśród produktów wiele jest suszonych, co ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół, ale także makaronów, a wśród nich

Smakowity Blog Kulinarny
Focaccia z cebulą 137

regionie Włoszech piecze się ją z innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą z oliwek. Ten przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Musicie wypróbować!     Składniki:   Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody

Nastoletnie Wypiekanie
Kotlety schabowe 120

najmniejszy ogień. Smażyć najpierw po minucie z każdej strony a następnie jeszcze 15-20 minut obracając je co około 4-5 minut. Podawać na ciepło z dodatkami lub chlebem. marcelina

Czerwony Gupik
Idealny tort czekoladowy! 2335

czekoladę, kakao i miksujemy kolejne 2 min. Do masła przesiewamy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy mleko. Za pomocą noża do chleba równamy wierzch przestudzonych biszkoptów. Pierwszą połowę ciasta równomiernie smarujemy 1/4 kremu. Przykrywamy drugą połową ciasta. Pozostałym kremem dekorujemy wierzch i boki ciasta wg własnego uznania. Ja po prostu wyrównałem boki

Kuchnia Łukasza
HUMMUS Z ROZMARYNEM I PRAŻONYM SEZAMEM – idealny! 117

Hummus jest pochodzącą z Libanu potrawą, popularną na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, ale znaną też w kuchniach kaukaskich. Występuje w wielu wariantach i zajada się go najczęściej z chlebem pita albo chrupiącymi warzywami. Według legendy został wymyślony przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych, a obecnie jest jednym z podstawowych dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej., Podstawowym składnikiem jest zawsze

Ostra na Słodko
Zdrowe drożdżowe bułeczki hamburgerowe 144

jest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 179

majeranku 2 łyżki miodu 1 szklanka cydru sól , pieprz do smaku łyżka smalcu nadzienie : 30 g wędzonego boczku 1 soczyste średniej wielkości jabłko 1 mała cebulka 1 kromka czerstwego chleba 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku Składniki na farsz , mielimy maszynką o grubych oczkach , dodajemy sól , pieprz , mieszamy i odstawiamy . Plastry łopatki , rozklepujemy ciemniutko z obu stron , solimy , pieprzymy

Ogrodnik w podróży
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 194

Deus, w polskim tłumaczeniu dosłownie - chleb Boga. Choć chlebek to nie jest, a bułeczki coś w tym jest, bo smakują bosko! Portugalskie przepisy na słodkości są znakomite, oto właśnie jeden z nich. Przepis na pyszne bułeczki drożdżowe z grubą, kokosową pierzynką podejrzałam  tutaj . Robiłam je już kilka razy z rzędu i smakują wyjątkowo kokosowo. Wprowadziłam małą innowację i masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Magiczne smaki serów włoskich D.O.P. 181

mleka krowiego. Rozróżniamy Asiago Stagionato, Asiago Fresco i Asiago prodotto in montagna , czyli produkowany w górach. Asiago Stagionato ma mocny, zdecydowany smak, a jego aromat przywołuje na myśl zapach chleba, migdałów i orzechów laskowych. Dojrzewa przez minimum 60 dni i dzieli się na: Asiago mezzano (delikatny, dojrzewający 4-6 miesięcy), Asiago vecchio (bardziej wyrazisty, dojrzewający ponad 10 miesięcy) oraz Asiago

Codzienna kuchnia niecodzienna
CYNAMONOWE CHLEBKI Z TWAROŻKIEM I DŻEMEM 139

Składniki: 2 kromki chleba żytniego jasnego (ok. 60 g) 1 jajko rozmiar M 1 łyżka mleka 2% (ok. 10 g) opcjonalnie: 1 łyżeczka ostropestu plamistego lub innych ziaren/otrąb 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego (ok. 10 g) 50 g twarogu chudego 1 łyżka jogurtu naturalnego (ok. 15 g) 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 100% niskosłodzonego

Vroblewska-fitlife
Dżem z gruszek, jabłek i aronii - Lubelski Kociołek 131

aronii, bardzo delikatny i mimo, że aronia zdominowała kolorem, smak gruszek jest obecny i delikatnie wyczuwalny. Dla mnie idealny do naleśników, ciast, owsianki lub po prostu do smarowania chleba. Dzieciom również bardzo przypadł do gustu. Po inne gruszkowe inspiracje zajrzyjcie do: Edyty , Julianny , Małgośki , Agnieszki , Ani i Patrycji . 1 kg. gruszek 1 kg. jabłek 1 kg. aronii

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie