przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:512/867)

"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 175

Polsce i krajach za naszą granicą i gromadźcie przepisy, by podzielić się nimi w przyszłości. A oto przepisy, które nadesłaliście (usunęłam dublujące się wpisy): Greckie placki pomidorowe (tomatokeftedes) Chleb wileński i fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienna jajecznica z indykiem i papryką wg Aleex 146

się zetną i osiągną właściwą konsystencję, która zależy od waszych upodobań. Uwaga: można nie mieszać i usmażyć w formie omletu. 6. Podawać od razu po przygotowaniu, najlepiej z kromką chleba na zakwasie. Smacznego. Przepis dodaję do akcji

W mojej kuchni
Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła 121

Masło roślinne, czyli wegańska alternatywa dla masła Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła

Blendman
Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce 230

grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać ja do wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki

Słodkie okruszki
Żur kujawski 202

folklorysta, który jako pierwszy zebrał i usystematyzował według regionów rodzimą kulturę ludową, w swojej książce Kujawy pisze: Strawę codzienną Kujawiaków stanowią głównie: Na śniadanie: Żur z kartoflami lub chlebem. Jest to śniadanie zwykłe. (…) Żur robi się z ukwaszonej mąki żytniej (razowej) w wodzie, i zaklepany bywa mąką cieńszą żytnią, czyli pytlową. Istnieje również legenda, przekazywana przez mieszkańców Kujaw z pokolenia

Garniec Magalie
Od czego zacząć, kiedy myślisz o odstawieniu glutenu? 182

zastanowić.   Znam osobę, która wydała tysiąc złotych na przeróżne testy, które potwierdziły, że jej organizm nie toleruje glutenu. Wydała potem kolejne kwoty na żywność bezglutenową. Zamawiała u znajomych chleb bezglutenowy. Wszyscy dookoła wiedzieli, że stosuje dietę i starali się ją w tym wspierać. Ale ona przechodząc obok piekarni nie mogła się oprzeć. Po prostu musiała tam wejść i kupić

Smakuje zdrowo
Jesienna edycja Restaurant Week – degustacja w My Corner Restaurant & Bar 162

zdrowie”, więc oczywiście nie byłam sama na degustacji, a towarzyszyła mi Natalia z bloga Raj podniebienia .     W restauracji przed podaniem posiłków z menu goście częstowani są świeżym chlebem z dodatkiem regionalnych olejów tłoczonych na zimno. Jest to olej rzepakowy i słonecznikowy: ciekawie, smacznie i aromatycznie.     W ramach festiwalowego menu jako przystawkę podano łososia gravlax

Mała Cukierenka
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią 121

Jesienne posiłki mogą być kolorowe, z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców lub warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące podpłomyki! Dodatki, takie jak hummus, można przygotować wcześniej i przechowywać 2 - 3 dni. Jak się okazało chrupiący i gorący podpłomyk

Moja smaczna kuchnia
“Grzanki” z dyni i żółtego sera z pesto 129

podobają mi się sposoby na zdrowsze zamienniki w ulubionych potrawach, które jemy na co dzień. Ponieważ często jem na śniadanie grzanki z serem i pesto, to tym razem zamiast chleba będzie dynia piżmowa. Dynia jest prosto z mojej działki. Wprawdzie nieco namieszałam z nasionami w tym roku, bo miałam posadzić dużo dyń hokkaido i kilka piżmowych, ale pomyliłam nasiona

Ugotowane pozamiatane
Zupa marchewkowa krem 156

czym podawać? Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków, ale co to za przyjemność dla oka… Zupa marchewkowa, według tego przepisu, to rewia smaków

Blendman
Towarzyskość to Zdrowie... czyli Restaurant Week zawitał drugi raz do Lublina 177

wersji mięsnej lub wege) w festiwalowej cenie 39 zł Restaurant Week Lublin - lista restauracji drugiej edycji 16 stołów Atrium Aventino BelEtage (IBB Grand Hotel Lublinianka) Browar Grodzka 15 Chleb Powszedni (Hotel Trzy Róże) Czarcia Łapa Ego (Hotel Alter) Hotel Europa Hotel Luxor Hotel In Between Insomnia Od Kuchni Perłowa Pijalnia Piwa Restauracja Sarzyński Thai Story The Olive (Hotel Ilan) Toskania

Right Behind The Kitchen
Ciabatta 143

sosów, kremowe octy smakowe, smakowe oliwy i wiele innych dobrodziejstw. Wypakowałam koszyk po brzegi, odpłakałam swoje w kasie i wróciłam do domu… Wszystko pięknie, ale my jemy chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo. Co było robić, zakasałam rękawy i tak powstała ciabatta, która stała się bazą do pysznych kanapek i bruschetty

Mieszam w Garnku
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 185

Wiedźminie 3 potrafią być też świetnym sposobem na podziękowania dla wybawcy – z tego założenia wyszła staruszka z Białego Sadu w zadaniu Patelnia, jak nowa , która obdarowuje Geralta chlebem, sokiem oraz pieczonymi jabłkami. Gra nie podaje przepisu na pieczone owoce, dlatego do przyrządzenia tego deseru tradycyjnie wykorzystaliśmy elementy, które pojawiają w ekwipunku Geralta jako towary konsumpcyjne. Oczywiście pamiętaliśmy także

Nerds Kitchen
Dania dwudniowe - kurczak w sosie słodko-kwaśnym 967

jeszcze lepiej i bez obaw można przechowywać je w lodówce. Dziś mam dla Was kurczaka w sosie słodko-kwaśnym do zjedzenia z ryżem, makaronem sojowym lub po prostu z chlebem. Kuchnię chińską uwielbiam za wszystko - aromaty, przeróżne doznania smakowe i harmonię! Słodycz i kwaśność idealnie tu ze sobą współgrają, a lekko chrupiące warzywa i miękki kurczak tylko to dopełniają. Taki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Rolada serowa z szynką, pastą jajeczną i sałatą 560

Rolada serowa nadziana szynką, pastą jajeczną i sałatą to przekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. Poniższa rolada świetnie smakuje z chlebem bądź podana jako samodzielna przekąska.  Składniki: 0,4 kg sera żółtego w kawałku*, np. goudy 2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g) 4 jajka kilka plasterków szynki konserwowej kilka liści

Ugotować