przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:505/867)

Chlebek bananowo - kokosowy 128

rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju. Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni. Składniki: 2 dojrzałe banany 250 g mąki pszennej/orkiszowej 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru/ksylitolu 50 g wiórków kokosowych 2 jajka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczek gotowany – kuchnia podkarpacka 281

niczym nie przypomina on gotowanego boczku, który można kupić w sklepie. Aromat ziela angielskiego i liści laurowych jest znakiem rozpoznawczym tej pysznej domowej wędliny. Boczek gotowany jemy z chlebem, albo z tradycyjnymi sałatkami warzywnymi. Gotowanie boczku od pokoleń praktykowane jest przez wiejskie gospodynie z gminy Raniżów na Podkarpaciu (i zapewne w wielu innych miejscach). Ten rodzaj wędliny przygotowuje się

Trzeci talerz
Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) 171

zrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :) RADA: Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można

Kolorowy Przepisownik
Gęś duszona w warzywach 120

przygotowuję tego mięsa często. Przepis na przygotowanie gęsi w ten właśnie sposób powstał spontanicznie. Miała to być gęś z powidłami śliwkowymi , taka jak w zeszłym roku, miał być dodany chleb razowy i imbir. Jednak w trakcie duszenia tak mi danie zasmakowało, że nie chciałam w nim już niczego więcej. Składniki:  4 gęsie udka 2 pietruszki 2 marchewki kawałek selera

Pobite gary Barbary
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 101

piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie

Gotowanie jest łatwe
Sałatka do pracy 136

sobą kanapki, jednak ja do zwolenników kanapek nie należę. Kiedyś sama przynosiłam je do pracy i wiem, że zwyczajnie mogą się znudzić. Poza tym do rozstrzygnięcia pozostaje kwesta chleba wykorzystanego do tych kanapek, ale to już zupełnie inna historia. Skupmy się na tym co jest tu i teraz. Mianowicie moja, inna niż kanapkowa, propozycja na śniadanie do pracy. Jednak danie

Przysmaki Karolki
Smaczny projekt - testujemy Zott Natur 144

glukozowo-fruktozowego, gumy guar, a przynajmniej w żadnym nie zauważyłam, nie ma też innych złych czy wątpliwej reputacji dodatków. Pokręcić nosem można przy składnikach typu skrobia modyfikowana lub mączka chleba świętojańskiego jako zagęszczacz oraz na barwnik karminy. Właśnie sprawdziłam i okazuje się, że jest to inna nazwa koszenili, która jest otrzymywana z owadów. Ten składnik jest jednak dość popularny

Anioszek w kuchni
Zupa cebulowa 154

nadmiar soli z potrawy, a Ty będziesz mógł cieszyć się uratowanym daniem. Jeśli natomiast zupa Ci się przypali, to przelej ją do innego garnka, weź trochę skórki od chleba i gotuj w zupie kilkanaście minut. Powinno pomóc. Przed podaniem, pokrój ser w kostkę o grubości 0,5 – 1 cm. Gdy polejesz ją do misek, wrzuć do niej kostki sera

manslogblog
Krem z brokułów 202

które są silnym alergenem. Jeśli chcesz je podać, upewnij się, że nikogo nimi nie zabijesz. Jeśli okazało się, że ktoś z „odbiorców” jest uczulony, migdały możesz zastąpić chlebem. Nie dodawaj go do gotowania tak jak pierwszej części migdałów, ale pokrój w kostkę i upraż, aby posypać nim zupę na koniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych

manslogblog
Sosy - łatwe i szybkie w przygotowaniu 163

kilka podstawowych sosów - być może pojawi się taki, którego jeszcze nie znacie. Tak przygotowane sosy sprawdzą się w wielu przypadkach. Możemy posmarować nimi danie na ciepło, jajka lub kromki chleba. Pysznie i zdrowo, bo tak powinno być! Jakie możemy przygotować sosy? Oto kilka propozycji: - sos serowy - wystarczy tylko garść świeżo startego sera żółtego, do którego dodajemy majonez, jogurt naturalny

Gotuję Testuję
Bryndza 201

kostki, później dochodzi do przechowywania go w solance . Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek lub pierogów. Pomysłów na bryndzę jest wiele, możemy pokusić się o zrobienie ziemniaków faszerowanych bryndzą, zupy z bryndzy czy grillowanych, faszerowanych pieczarek

Gotuję Testuję
K- jak Kindziuk 189

nawet 70-80 zł za kilogram kindziuk nie gości często w polskich domach. Można jednak kupować mniejsze kawałki w cenach do 10 zł za 100 gramów. Idealnie pasuje do chleba, komponuje się doskonale z ogórkami czy piklami. www.wilno.name Jest także idealnym dodatkiem do pizzy. Można przygotować pyszną zapiekankę z kindziukiem czy też tartę lub jajka faszerowane masą jajeczną z kindziukiem

Gotuję Testuję
Pieczone podudzia 143

Pieczone podudzia PODUDZIA 4 podudzia z kurczaka papryka słodka przyprawa do kurczaka przyprawa kucharek sól pieprz DIP 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego DODATKOWO grzanki (lub chleb do usmażenia na patelni lub w tosterze) tłuszcz do smażenia Podudzia dokładnie wymyć, osuszyć, posolić, popieprzyć. Posypać przyprawą kucharek, przyprawą do kurczaka oraz słodką czerwoną papryką z jednej strony, po przełożeniu

Gotuję Testuję
Chlebek bez mąki, a raczej wypiek pełen nasion i wszelkiego dobra. 128

Niby większość nazywa ten  wypiek chlebkiem, to jakoś do chleba mi on nie pasuje. Zostawmy jednak nazewnictwo i przejdźmy do konkretów.  Nasiona to samo dobro, jednak temperatura zabija w nich to co najlepsze, ale czasem warto się pokusić o tą profanację i zrobić sobie taką blaszkę, pieczonych ziaren. Która choć obdarta z najlepszego, to jednak do końca

Dieta moja pasja