stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej fasoli Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek do dań lub nawet zwykłego chleba. Przepis: hummus domowy Pasta z tofu i suszonych pomidorów Jeżeli ktoś nie lubi hummusu i sosu czosnkowego, może uwiedzie go zapach suszonych pomidorów ;) Przepis: pasta z tofu i suszonych pomidorów
Bananowe PolePasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku. Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa (razem z olejem) 200 g tłustego
Ugotowane pozamiatanezalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego chleba na zakwasie. W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to proces fermentacji a nie pleśń, nie ma się czym martwić
Ugotowane pozamiatanePamapol i Spichlerz Rusiecki . Firma Pampol posiada szeroki asortyment pysznych gotowych dań, takich jak gołąbki, bigosy, fasolka, gulasz itd... Firma Spichlerz Rusiecki posiada zaś wyśmienite smarowidła i pasztety do chleba. Wszystkie produkty są przepyszne a dodatkowo z pustych słoiczków można zrobić fajne dekoracje. Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową http://www.pamapol.pl
Sama słodycz i szczypta chiliadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasztet, który co roku robię na święta. Jest delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża
Kulinarne przemysleniaKapitalny dodatek do chleba lub warzyw. Przepis zaczerpnięty od Marty Dymek, przeze mnie trochę zmodyfikowany. Hummus trzeba bardzo dokładnie zblendować. Mój, stety-niestety, miał kilka niezmiksowanych ziarenek ciecierzycy, ponieważ zbuntował mi się blender. Aż się silnik zaczerwienił ;) Z jednej strony nawet fajnie było czuć te niezmiksowane ziarenka, z drugiej szkoda, że jednak masa nie była jednolita, gładka. Przekąska super
Szczęśliwa kuchniaKapitalny dodatek do chleba lub warzyw. Przepis zaczerpnięty od Marty Dymek, przeze mnie trochę zmodyfikowany. Hummus trzeba bardzo dokładnie zblendować. Mój, stety-niestety, miał kilka niezmiksowanych ziarenek ciecierzycy, ponieważ zbuntował mi się blender. Aż się silnik zaczerwienił ;) Z jednej strony nawet fajnie było czuć te niezmiksowane ziarenka, z drugiej szkoda, że jednak masa nie była jednolita, gładka. Przekąska super
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzygotowanie wymaga posiadania kucharki. Są kotlety – w latach ‘30 absolutna nowość, chociaż były wzorowane na amerykańskich hamburgerach, tylko zgubiły gdzieś bułkę. Lata ‘40 to wojna i kartki na chleb. Gdzieś w połowie mamy pompatyczne lata ‘50 z ich rytuałami alkoholowymi i toastami. Jest też kuchnia narodów, bo przecież ZSRR był największym krajem świata. Np. chanachi – ulubione danie Stalina
Ugotowane pozamiatanetalerzu i kładzie obok wykałaczki. Można to też zrobić od razu i w ten sposób otrzymać bardzo nietypowe koreczki, które składają się z hiszpańskiej ostrej kiełbasy i grzanek z chleba czosnkowego
Milion SmakówSmaczna rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami. Ja podałam na zimno, jako wędlinę do sałatek. Równie dobrze sprawdzi się, jako dodatek na chleb, np z ketchupem i korniszonem lub jako danie obiadowe, na ciepło. 1.2 kg schabu 400 g mięsa mielonego (łopatki lub karczku) 400 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 25-30g tartego parmezanu sól, pieprz
Smaki Na Talerzucebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Poddusić całość razem z polędwiczką. Sos zagęścić mascarpone oraz mąką wymieszaną z wodą. Zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem albo świeżym chlebem
Magiczne Życie Martydzieciństwa pani Joanna. Są też oczywiście sałatki, zupy i drugie dania z wykorzystaniem fasoli. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami. Chyba zakocham się
Ugotowane pozamiatanePyszna na zimno jako przystawka i na ciepło, gdy podgrzejemy ją na kromce chleba. Rolada serowa jest idealna na świąteczny, sylwestrowy stół jako alternatywa dla sałatki czy wędliny. Ja zawsze dodaję do niej paprykę i natkę pietruszki co dodatkowo ożywia jej smak. Składniki: 60 dag żółtego sera w kawałku 0,5 kostki masa 2 serki topione kremowe (200g
Cukiernia PychotkiSkładniki: zakwas: 5 łyżek maki żytniej 3 żabki czosnku kromka chleba ze skórą dodatkowo: garść suszonych grzybów ciasto na uszka: ok. 0,2 kg mąki 1 jajko sól wrzątek ile mąka … Czytaj dalej Czysty barszcz grzybowy z uszkami
czarrna od kuchnidobrze zwrócić uwagę! :) Składniki: 1 kg buraków, 1/2 - 1 l bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, sól,pieprz, świeży tymianek, śmietana, olej rzepakowy Dodatkowo: ciemny chleb, bryndza, ew. świeży koperek/ świeży tymianek Buraki oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Polewamy olejem rzepakowym i posypujemy świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Dodajemy ząbki czosnku i zawijamy w folie aluminiową. Tak przygotowane buraki
Plate of Joy