przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:342/867)

Śledzik na grzance 160

imprezą. ;-) Śledzia w tej formie przygotowuję również na kanapki. Można pokroić go drobniej, ja tego nie zrobiłam, bo lubię kiedy kawałki śledzia, cebuli i ogórka są wyczuwalne. 6 kromek chleba razowego 3 filety śledziowe 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny pieprz koperek do dekoracji 1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy

Szefowa kuchni
Cebulowa 121

popieprzyłam do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałam zupę przez ok. 20 minut. Gdy zupą gotowała się w międzyczasie pokroiłam w kostkę pieczywo - u mnie akurat był to zwykły chleb - na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego czosnek granulowany i wrzuciłam do tego kostki zrobione z chleba. Wymieszałam chwile smażyłam, aż zrobiły się pyszne pachnące czosnkowe grzanki. Ser żółty

Tanio smacznie i prosto
Likier z cukierków raczków 251

Jakiś czas temu wspominałem o cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla Madzi. Ostatnio był likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne

Marder&Marder Manufacture
Zakwas na barszcz biały 148

jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego o k. 12 ziarenek pieprzu kawałek skórki razowego chleba Do dużego, szklanego słoika wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i czosnek. Wsypać mąkę, i zarodki. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji(...)słoika możecie jeszcze dodać kawałek skórki razowego chleba. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około

Czerwień i błękit
Zakwas buraczany na Wigilię i nie tylko 110

tygodniu rano. Składniki: 1 kg buraków 2 l wody cała główka czosnku 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny w ziarnach sól, na litr wody 1 łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika (5 l ) umieść buraki(...)czosnek oraz przyprawy. Zalej posoloną wodą, na wierzch połóż kromkę chleba. Przykryj słoik gazą. Postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką zakwas. Po 7 dniach przelej go do szczelnych słoików. Taki gotowy zakwas może stać w lodówce parę tygodni. Dajcie znać czy też robicie

Bike By Life
Makowiec świąteczny z bakaliami 229

ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przygotowanie ciasta na makowiec w automacie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba zgodnie z zasadą - najpierw płynne, później sypkie, a  na końcu w przeciwległych rogach, tak aby nie stykały się ze sobą, suche drożdże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 254

Babka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności.   Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał(...)będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy powstałą kulę łączeniem do dołu, ciągniemy ją do siebie

Karo in the Kitchen
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 186

inspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem.   Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku -  często piekę chleb, to rozwiązanie idealne dla chleba, taki piecyk byłby w sam raz dla mnie  - nawet podstawowe modele są wyposażone w funkcję łatwego czyszczenia Aqua Clean, a te z nieco wyższej

Stare Gary
Sledzie z papryka i jablkiem w sosie majonezowym czyli Srodowe Rybki odc.61 159

Prosta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku.  Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowe paluszki tostowe, czyli pomysł na oryginalne śniadanie 192

Całość przygotowana według poniższego przepisu (bez dodatków) to około 900kcal w tym 38g białka , 24g tłuszczu i 131g węglowodanów . Ja rozdzieliłam to na 3 porcje. SKŁADNIKI: 150g (3 kromki) chleba- u mnie żytnio-orkiszowy z ziarnami 75g (1,5 szklanki) płatków Nestle Cheerios Oats z cynamonem 2 jajka 1/2 szklanki mleka- u mnie 1,5% 15g (1 łyżeczka) miodu(...)łyżeczki cynamonu dodatki- u mnie to banan, miód i gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzepać w misce Dodać mleko, miód, cynamon i dokładnie wymieszać Płatki zmielić w blenderze Kromki chleba pokroić na paski. Następnie pojedynczo zanurzać w jajecznej mieszance, a następnie obtaczać w zmielonych płatkach Smażyć z obu stron do złocistego koloru Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

peanutbuttermonster
Kaczka faszerowana grzybami 222

małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć. Ze środka wyciągnąć palcami nadmiar tłuszczu, odciąć kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz(...)obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Pełny talerz
Labneh bil zayit, czyli marynowane w oliwie kulki serowe 112

Jakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli serowe kulki marynowane

Marder&Marder Manufacture
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 176

Moją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 159

Przepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
O włoskim gotowaniu i stylowej kuchni - Relacja ze spotkania dla blogerów z Gorenje 149

fotografię - jakbym w jednej chwili przeniosła się do Toskanii! <3 Tak właśnie mogłaby wyglądać moja wymarzona kuchnia. Ciepłe kolory, cegła na ścianie, świeże zioła w doniczkach i pachnący chleb w piekarniku! Urządzenia z kolekcji Gorenje Classico idealnie wpisują się w ten klimat. Mają klasyczny wygląd, miękkie linie i dopracowane detale, jak charakterystyczne gałki w kolorze starego złota oraz stylizowany(...)wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą piekliśmy na warsztatach, ale chętnie przetestowałabym ten piekarnik w domu i upiekła

Chilli Czosnek i Oliwa