imprezą. ;-) Śledzia w tej formie przygotowuję również na kanapki. Można pokroić go drobniej, ja tego nie zrobiłam, bo lubię kiedy kawałki śledzia, cebuli i ogórka są wyczuwalne. 6 kromek chleba razowego 3 filety śledziowe 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki soku z cytryny pieprz koperek do dekoracji 1. Z kromek chleba razowego wycinamy szklanką krążki. Podpiekamy
Szefowa kuchnipopieprzyłam do smaku, a następnie pod przykryciem gotowałam zupę przez ok. 20 minut. Gdy zupą gotowała się w międzyczasie pokroiłam w kostkę pieczywo - u mnie akurat był to zwykły chleb - na patelni rozpuściłam masło i dodałam do niego czosnek granulowany i wrzuciłam do tego kostki zrobione z chleba. Wymieszałam chwile smażyłam, aż zrobiły się pyszne pachnące czosnkowe grzanki. Ser żółty
Tanio smacznie i prostoJakiś czas temu wspominałem o cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla Madzi. Ostatnio był likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne
Marder&Marder Manufacturejednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego o k. 12 ziarenek pieprzu kawałek skórki razowego chleba Do dużego, szklanego słoika wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i czosnek. Wsypać mąkę, i zarodki. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji(...)słoika możecie jeszcze dodać kawałek skórki razowego chleba. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około
Czerwień i błękittygodniu rano. Składniki: 1 kg buraków 2 l wody cała główka czosnku 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny w ziarnach sól, na litr wody 1 łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli i zostaw aż ostygnie. W tym czasie umyj i pokrój w plastry buraki. Do dużego słoika (5 l ) umieść buraki(...)czosnek oraz przyprawy. Zalej posoloną wodą, na wierzch połóż kromkę chleba. Przykryj słoik gazą. Postaw w ciepłym miejscu. Codziennie mieszaj drewnianą łyżką zakwas. Po 7 dniach przelej go do szczelnych słoików. Taki gotowy zakwas może stać w lodówce parę tygodni. Dajcie znać czy też robicie
Bike By Lifeściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Przygotowanie ciasta na makowiec w automacie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba zgodnie z zasadą - najpierw płynne, później sypkie, a na końcu w przeciwległych rogach, tak aby nie stykały się ze sobą, suche drożdże
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBabka w niczym nie przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności. Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał(...)będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy powstałą kulę łączeniem do dołu, ciągniemy ją do siebie
Karo in the Kitcheninspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem. Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku - często piekę chleb, to rozwiązanie idealne dla chleba, taki piecyk byłby w sam raz dla mnie - nawet podstawowe modele są wyposażone w funkcję łatwego czyszczenia Aqua Clean, a te z nieco wyższej
Stare GaryProsta i szybka wariacja na temat śledzi w słoiku. Pyszne na co dzień ale i w Święta będą idealne. Śledzie z papryka, cebula i
Dzieje kuchennej WiewióryCałość przygotowana według poniższego przepisu (bez dodatków) to około 900kcal w tym 38g białka , 24g tłuszczu i 131g węglowodanów . Ja rozdzieliłam to na 3 porcje. SKŁADNIKI: 150g (3 kromki) chleba- u mnie żytnio-orkiszowy z ziarnami 75g (1,5 szklanki) płatków Nestle Cheerios Oats z cynamonem 2 jajka 1/2 szklanki mleka- u mnie 1,5% 15g (1 łyżeczka) miodu(...)łyżeczki cynamonu dodatki- u mnie to banan, miód i gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Jajka roztrzepać w misce Dodać mleko, miód, cynamon i dokładnie wymieszać Płatki zmielić w blenderze Kromki chleba pokroić na paski. Następnie pojedynczo zanurzać w jajecznej mieszance, a następnie obtaczać w zmielonych płatkach Smażyć z obu stron do złocistego koloru Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego! www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
peanutbuttermonstermałych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 kromki dobrej jakości chleba pszennego sól i pieprz Kaczkę opłukać wewnątrz i z zewnątrz zimną wodą, dobrze osuszyć. Ze środka wyciągnąć palcami nadmiar tłuszczu, odciąć kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz(...)obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Pełny talerzJakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli serowe kulki marynowane
Marder&Marder ManufactureMoją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu
Dzieje kuchennej Wiewióryfotografię - jakbym w jednej chwili przeniosła się do Toskanii! <3 Tak właśnie mogłaby wyglądać moja wymarzona kuchnia. Ciepłe kolory, cegła na ścianie, świeże zioła w doniczkach i pachnący chleb w piekarniku! Urządzenia z kolekcji Gorenje Classico idealnie wpisują się w ten klimat. Mają klasyczny wygląd, miękkie linie i dopracowane detale, jak charakterystyczne gałki w kolorze starego złota oraz stylizowany(...)wnętrzu nazywanemu HomeMade oraz przemyślanemu rozmieszczeniu elementów grzejnych, gorące powietrze w trakcie pieczenia rozchodzi się szybko i równomiernie. Potrawy z takiego piekarnika podobno są jednocześnie soczyste i kruche, zaś chleb ma miękki środek i chrupiącą skórkę na zewnątrz. Ja akurat nie jadłam giczy cielęcej, którą piekliśmy na warsztatach, ale chętnie przetestowałabym ten piekarnik w domu i upiekła
Chilli Czosnek i Oliwa