możecie przykryć folią aluminiową) i wstawiłam na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę i zapiekałam je nie przykryte. Z czym podałam? Zjedliśmy je tak po prostu z chlebem jaki akurat był w domu, a był to orkiszowy chleb pełnoziarnisty . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeMimo łez, które towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy(...)oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy trzy kromki razowego chleba i całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, imbirem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do zupy dodajemy grzanki i starty żółty ser. Zupa jest lekko słodkawa, a charakteru dodaje jej świeżo mielony pieprz. Jest również bardzo pożywna i rozgrzewająca, co zawdzięczamy oczywiście
Kuchnia Pani WiosnyNie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady. Dla mięsożerców ale
Dzieje kuchennej WiewióryPierwszy raz miałam okazje robić coś z pigwy. Spontanicznie powstała marmolada. Lubicie takie smaki? a może by nadała się do szarlotki zamiast jabłek? Marmolada z
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj królowa włoskich wędlin. We Włoszech przysmak nad przysmakami. A w Polsce nielubiana i wyszydzana. Nic dziwnego. Polska mortadela nie ma zupełnie nic wspólnego ze swoim
Marder&Marder ManufactureUwielbiam pasty do chleba. Zwykle mam dwie lub trzy w lodówce. Zamiast wędlin, które ostatnio straciły sławę, chyba na dobre. Liczne badania naukowców dowodzą, że składniki użyte do ich wyrobów mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów. A kanapki można pysznie zjeść z pastą. Choćby z białej fasoli ze skórką cytrynową. 100 gram ( suchego produktu) ugotowanej do miękkości fasoli(...)masy dodaj kilka posiekanych filecików anchois -dlatego nie dodawaj soli, bo są one bardzo słone. Dopraw jak lubisz: papryką w proszku, kaparami, marynowanym zielonym pieprzem Podawaj z ulubionym chlebem. U mnie żytni na zakwasie z Chrupiącym z Pieca od Lidl Polska
AZgotuj!Idealnie mięciutkie, wręcz rozpadające się mięso i bajecznie pyszny sos... oto właśnie kwintesencja Pulled pork. Potrawa do jedzenia w formie kanapki ale również z surówką i
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio w każdy niedzielny poranek piekę. Są to zazwyczaj słodkie bułeczki w rożnych odsłonach. Dzisiaj słoneczko obudziło mnie razem z Córcia tuż po siódmej i
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis na śniadanie mistrzów: WIOSENNE ŚNIADANIE MISTRZÓW łatwe 20 minut 1 osoba (Ryś spał :-)) Składniki: * pół kostki sera białego * 3 rzodkiewki * szczypiorek * łyżka śmietany * 2 łyżki masła * 3 kromki chleba ( najlepiej razowego ale ja miałam biały) * troszkę soli Do dzieła Na suchej patelni roztapiamy masło i wrzucamy chleb. Obsmażamy go z obu stron na złoty kolor, najlepiej na średnim ogniu
sierotka maRysia w kuchnidryfowaliśmy mocząc nogi i rozmawiając. Wieczorem Rysio postanowił zaszaleć i wielkim kawałkiem metalu zwanym maczetą powycinał suche gałęzie i zrobiliśmy sobie na polu namiotowym ognisko, było cudownie. Kiełbasa i chleb z ogniska to to co uwielbiam nad życie a gdy jest obok kochana osoba to już jest spełnienie marzeń. Tylko szkoda, że tak krótko potem samotność ;-(. W czasie wylegiwania się(...)było potrzeby uciekać Spacerując dookoła jeziora na drugi dzień postanowiliśmy pochodzić po lesie i znaleźliśmy 3 prawdziwki :-). To co jest wspaniałe na biwakach to jedzenie - zupy chińskie, kiełbasa, chleb, ketchup, konserwy czyli pasztet i oto jest dokumentacja zdjęciowa naszego wyjazdu :-). Pozdrawiam serdecznie i polecam wspólne biwakowanie!!! Autor zdjęć: Rysio
sierotka maRysia w kuchniSkładniki 2 kg dyni 1 kostka rosołowa 2 serki topione naturalne łyżka parmezanu kilka łyżek śmietany 3 ząbki czosnku + 1 spora ilość curry - u mnie ok 2-3 łyżki chleb i oliwa Do dzieła!!! Dynię oczyszczamy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody do miękkości. Odcedzamy i przecieramy przez sito lub miksujemy na gładki krem. Podgrzewamy(...)kostką rosołową i pokrojonym drobniutko czosnkiem. Dodajemy curry. Przed podaniem dodajemy śmietanę i parmezan. Chleb nacieramy czosnkiem i smażymy delikatnie - do zarumienienia na oliwie. Podajemy do gorącej zupy. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnirzeżucha Składniki: opakowanie rukoli / lodowej 2 pomidory - lub kilka koktajlowych pół kostki fety kilka łyżek rzeżuchy (u mnie na tą sałatkę poszło pół talerza wyhodowanej rzeżuchy) 2 kromki chleba z tostera lub usmażone na patelni - najlepiej bez tłuszczu 1 jajko pół piersi z kurczaka sos 3 łyżki oliwy pół łyżeczki octu winnego kilka kropli soku z cytryny (ja wycisnęłam(...)oliwie. Studzimy. Warzywa, jajko, kurczaka i fetę mieszamy ze sobą - polewamy winegretem - dokładnie mieszamy z sosem i rzeżuchą. Rozkładamy na talerze i dodajemy do tego porwany na kawałki chleb. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniczasie dodajemy dopiero przyprawy tzn sól, cukier, pieprz, paprykę słodką a także ogórki kiszone pokrojone w kosteczkę. Mieszamy, posypujemy drobno posiekaną pietruszką i gotowe! Pascal jako dodatek proponuje świeży chleb lub ryż - według mnie ryż zupełnie odpada więc podałam go z domowymi kopytkami lekko podsmażonymi, choć smak tego gulaszu ze świeżo upieczonym chlebem przebiłby wszystko Smacznego
sierotka maRysia w kuchnirodzaju pieczywo wypiekane na patelni. Istnieje go wiele odmian (co jedna to pyszniejsza ;-)) ,,Wypiekanie" tych placuszków stanie się chyba mym nowym hobby i w końcu przestanę zapychać się kupnym chlebem Flatbread są super pomysłem na przystawkę czy kolację w gronie znajomych. Genialnie sprawdzą się również jako dodatek na spotkanie przy grillu. Można podać wiele dodatków i każdy sam będzie ,,konstruował
sierotka maRysia w kuchniUwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i
Dzieje kuchennej Wiewióry