Dwa dni temu Małżon przytachał do domu wielką skrzynię. Zastanawiałam się co jest w środku. Niespodzianka była ciężka i ogromna! Okazało się, że to paka
Dzieje kuchennej Wiewióryporcja na 2 osoby) szparagi ilość wedle uznania jajko 2 szt 2 łyżki octu pomidorki koktajlowe 1 ząbek czosnku masło 2 łyżki chleb 3-4 kromki 2 łyżki pasty pomidorowej świeży tymianek kolendra świeża wedle uznania sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawałki chleba
Basia w kuchniZwlekałem z tym chyba z pół roku, albo i dłużej. Madzia chciała taki prosty likier z krówek, taki kobiecy, delikatny. Ona lubi takie cukierkowe likiery. Robiłem
Marder&Marder Manufacturemiałam przyjemność jeść taki prawdziwy domowy chleb na zakwasie. Zapragnęłam zrobić własny- pełnoziarnisty z mąki żytnie. Gdy zabrałam się do jego robienia i byłam na etapie ważenia mąki, okazało się, że mam jej mniej niż powinnam, więc wykorzystałam inną- gryczaną. Wymieszana z zakwasem odpoczywała dwa dni, by następnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g(...)czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu/lodówce na dwie noce. Gdy nasze składniki odleżą swoje, przekładamy je do formy do pieczenia chleba i w temp 180 stopni pieczemy ok 40-50 min. Co jakiś czas doglądając stanu chlebka. Pamiętajcie, każdy piekarnik jest inny, więc pieczenie może trwać nawet dłużej. Miło było oderwać się
healthy dreamsbyć nudne. Wystarczy kilka kolorowych składników i opiekacz. Tak powstaje u mnie Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni . Składniki: - 4 kromki chleba - pomidor - mozzarella pesto z rzymskiej sałaty i z pestkami dyni: - około 6 liści rzymskiej sałaty - 2 łyżki pestek dyni - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju arachidowego - sól himalajska(...)szczypta czarnego pieprzu - 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki łączę ze sobą i opiekam na rumiano
Kuchnia co dniaChleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!. Składniki: - 1 1/2 kg mielonej słoniny - 30 dag wędzonego boczku - 3 duże cebule
Apetyczna babeczkaRobi się je szybko i mimo tego, że są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów
Dzieje kuchennej Wiewióryolej kokosowy, olej palmowy), MAŚLANKA w proszku (0,3%), skrobia modyfikowana, emulgatory (estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny SOJOWE), substancje zagęszczające (guma guar, mączka chleba świętojańskiego) Skład: bulion cielęcy (40,1%) [woda, ekstrakt z cielęciny], skrobia, sól, cukier, ekstrakt drożdżowy, aromaty (w tym pszenica, jęczmień), tłuszcz wołowy (3,7%), cielęcina (0,7%), substancje żelujące (guma(...)ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), syrop karmelowy, zagęszczony sok z cebuli, maltodekstryna, papryka, pieprz, tłuszcz palmowy, olej słonecznikowy, tymianek, liść laurowy Wbrew pozorom takich wynalazków nie ma aż tak dużo na Polskim rynku. Gdybyśmy porównali to co się dzieje w Ameryce to nasza kuchnia i tradycja wraz z zamiłowaniem do kuchni się bronią. Dość popularne twierdzenie "Jesteś
Kuchnia PROzdrowotnabardzo nie przypadły ..w sumie to i ja mogę powiedzieć, że zrobiłam je pierwszy i raczej ostatni raz...ale wiadomo ..o gustach i smakach się nie dyskutuje.. chleb tostowy ser żółty kiełbasa jajka bułka tarta Z chleba tostowego odciąć skórki, rozwałkować , aby chlebek był cieńszy.Na chlebku ułożyć kiełbasę, ser żółty i zwinąć roladki [ można spiąć wykałaczką
Moje domowe kucharzenieŚledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron Cytryna Koper Sól Pieprz Będąc nad morzem, bardzo lubię wstać wcześniej niż pozostali domownicy i po porannej toalecie zakończonej kilkoma łykami kawy wyjść z domu. Idę wtedy w kierunku morza wabiony jego odgłosem, mijam(...)przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami i warzywami. Doskonale smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Smacznego ! Artykuł SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smakDzisiaj będzie się działo! nie mówię tu o kuchennych działaniach ale o tym, że matka Wiewióra z Małżonem i Córcia idą prawie jak za dawnych czasów
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak
Dzieje kuchennej WiewióryValues are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 kromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie(...)kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie tak przygotowane kanapki kroimy po skosie na pół, tworząc trójkąty. Do głębokiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy przyprawy i 2 łyżki prażonych ziarenek "Ziołowo mi!". Łączymy dokładnie widelcem. W tak przygotowanej masie maczamy nasze
Słodkie okruszki"Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z
Dzieje kuchennej Wiewióryczas wieczorem żeby razem siąść. Wtedy otwieramy lodówkę wyciągamy, to co przeważnie tam mamy czyli : – sery -wędlinę -czasem jakiś wytrawny dżem ( np. pomidorowy ) -oliwę – chleb po drodze z pracy kupuję winogrona i butelkę wina. Wszystko rozkładamy na dużej desce, nalewamy dorosłym po kieliszku wina i start :) Tym razem na naszej desce znalazły się(...)sery francuskie, ale i polskie oscypki do tego dwa rodzaje chleba, winogrona, boczek wędzony w plasterkach. Wy możecie na swojej desce ułożyć to co lubicie i uwierzcie będzie pysznie ! Siedząc, jedząc i rozmawiając spędziliśmy wieczór :) Polecam ! Przepis na kolację, gdy nie mamy pomysłu
Kuchnia na wzgórzu