O moich hummusowych poczynaniach pisałam Wam już kiedyś . Wówczas nie mogłam sobie pozwolić z rożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący
Dzieje kuchennej WiewióryO moich hummusowych poczynaniach pisałam Wam już kiedyś . Wówczas nie mogłam sobie pozwolić z rożnych względów na użycie tahiny. W tegorocznych planach sylwestrowych taki prawdziwy, pachnący
Dzieje kuchennej Wiewiórygrają nasi siatkarze, to wtedy patrz pkt. 4. Czasami lubię po prostu zdrzemnąć się po południu :) Kiedy mam czas wolny, najbardziej lubię... Przepis pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" Inspiracja pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
bistro mamajajkiem. Warto spróbować w wersji z tuńczykiem. Pyszna i zdrowa sałatka w sam raz na poświąteczny detox . Sałatka Cezar Składniki: 2 porcje Sałatka 3 liście jarmużu 3 kromki chleba, u mnie na zakwasie 1 puszka tuńczyka z wody 1 pomidor Sos 1 duże żółtko 3 płaty sardeli (anchois) 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka soku z cytryny(...)liście jarmużu od twardych łodyg i porozrywaj na mniejsze kawałki. Ułóż jarmuż i odciśnięty z zalewy tuńczyk na półmisku. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory. Polej sosem. Przygotuj grzanki. Pokrój chleb w małą kostkę i zrumień na oliwie. Posyp sałatkę chrupiącymi grzankami przed podaniem. The post Sałatka Cezar z jarmużem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaBardzo przykro mi to pisać ale nawalam. Mam takie poczucie... Gotuję, robię zdjęcia i co? leżą i czekają kiedy będę miała czas a tego właśnie mi
Dzieje kuchennej WiewióryCo chrupaliście w Sylwestra i Nowy Rok? My chipsy (u nas zdecydowanie od święta i tylko solone), paluchy chlebowe własnej produkcji z hummusem oraz ciasteczka
Dzieje kuchennej WiewióryMacie czasem tak, że macie na coś wielką, ogromną, niepowstrzymaną wprost ochotę? Właśnie taką ochotę miałam na chleb. Pyszny, biały chlebek z chrupiącą skórką… na samą myśl cieknie mi ślinka ;) Musiałam jakoś zaspokoić głoda! No i poskutkowało to pysznymi puszystymi niby-chlebkami, które przypominały w smaku bardziej biszkopt niż chleb, a na które przepis znalazłam tutaj: http://morriscodeinthekitchen.tumblr.com/post/38390511061/oopsie-i-miss-sandwiches
Jak gotować i nie zwariowaćwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com (Nie) zwykła jajecznica, która podana w niecodzienny sposób może smakować bardziej niż zazwyczaj. (2 małe porcje) 4 kromki chleba tostowego 3 jajka 3 pieczarki wędzona słonina (ilość wg uznania) 1-2 łyżki masła sól, pieprz Chleb zarumienić na rozgrzanym maśle (z obu stron). (Serduszka wycięłam foremką do ciastek.) Na patelni podsmażyć plasterki
Di gotujesiebie po sylwestrowych szaleństwach i biorą się za spełnianie noworocznych postanowień ;) Zanim wkroczymy pełną parą rok 2016, chciałabym zrobić krótkie blogowo-kulinarne podsumowanie roku ubiegłego: 1. Mój pierwszy chleb; 2. Lody borowikowe z tymiankiem; 3. Piernik staropolski; 4. Sałatka z quinoa; 5. Wegańskie lody kokosowe; 6. Naleśniki z mąki kasztanowej; 7. Mus z kaszy manny; 8. Moje pierwsze bułeczki(...)zrobić popcorn z kaszy gryczanej, czy pesto z czerwonej kapusty. 7. Poeksperymentowałam w kuchni, przygotowałam sporo przepisów wegańskich , bezglutenowych , bezlaktozowych . 8. Pierszy raz w życiu upiekłam sama chleb , bułki i drożdżówki . 9. Odkryłam nowe produkty, w których się zakochałam: mąka kasztanowa , quinoa , tapioka. 10. Spóbowałam egzotycznych owoców, takich jak: karambola, smoczy owoc, kaki, liczi. 11. Odkryłam na nowo kasze
Zawsze głodna!Witajcie w nowym roku! Udał się Sylwester? Mamy nadzieję, że tak. Nasz jak zawsze był doskonały, taki jak byśmy chcieli żeby był :) Bo w sumie my
Marder&Marder Manufactureidealny, ale nie ma co popadać w paranoje . Polecam, ale nie w hurtowych ilościach. No i wiadomo, że do pięt nie dorasta temu domowemu. ***** Produkty sypkie i mączne ***** 1. Chleby bezglutenowe 3,99 zł; 4,99 zł - chyba jeden z gorszych kitów, wciskanych przez producentów "zdrowej żywności" . Bezglutenowe nie znaczy zdrowsze, skład takich gotowców woła o pomstę do nieba. Zdecydowanie(...)lepiej upiec swój chleb albo nawet przerzucić się na wafle ryżowe. Jeśli oczywiście musimy stosować dietę bezglutenową. 2. Owsianka Goody 1,49 z ł - coś w stylu produktu na raz, krótki skład, brak dodatku cukru . Generalnie w porządku. Sprawdzi się jako szybki posiłek na mieście, bo kupowanie jej na śniadanie w domu jest raczej mało ekonomiczne. Niektórym może przeszkadzać
Powiedz dietom nieOd jakiegoś czasu nie mogę niestety pic kawy. Tęsknię za jej smakiem okrutnie ale cóż zrobić. Wreszcie nie boli żołądek i to najważniejsze. W okresie świąteczno
Dzieje kuchennej WiewióryChleb próbowałam upiec już wiele razy, jednak za każdym razem lądował w karmniku dla ptaków. Winę zrzucałam albo na zakwas, albo na mąkę. Natknęłam się jednak ostatnio na sporo przepisów na domowy chleb na drożdżach. Postanowiłam dać sobie ostatnią szansę. I było warto! Z pewnością będę jeszcze kombinować z różnymi dodatkami i typami mąki. Tym razem użyłam gotowej mieszanki mąk
Wrzosowa PolanaWitajcie sylwestrowo! Mamy nadzieję, że będziecie się dzisiaj dobrze bawić. Bo my zamierzamy :) Ale jeszcze zanim wyruszycie tam, gdzie wyruszyć macie w planach mamy dla was
Marder&Marder ManufacturePrzyjdzie dzisiaj Nowy Rok, już 2016. Mam nadzieję, że lepszy pod wieloma względami, szczególnie zdrowotnymi, a na pewno nie gorszy... Życzę Wam wszystkim zdrowia i
Dzieje kuchennej Wiewióry