Bywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia. Następnie dodajemy czosnek niedźwiedzi, pieprz i pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto na chleb tak długo, aż będzie sprężyste, gładkie, ale delikatnie będzie przyklejać się do dłoni. W zależności od potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody. Z ciasta formułujemy kulę, układamy(...)dłoni). Zakładamy obręcz od formy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Przed pieczeniem jeszcze raz zwilżamy wierzch wodą i delikatnie oprószamy mąką. Chleb pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C stopni. Smacznego
Moniki SmakołykiJadacie Nutellę? U nas w domu pojawiła się może ze dwa razy i to bardziej dla charakterystycznej szklaneczki niż jej zawartości. Niemniej lubię czasem przekąsić coś
Dzieje kuchennej WiewióryTaki mini kanapeczki sprawdzą się nie tylko w karnawał :) Składniki: chleb tostowy serek do smarowania (dowolny smak) szynka w plasterkach rzodkiewka ogórki kiszone pomidorki koktajlowe zielone oliwki tary żółty ser keczup sos lub majonez czosnkowy siekana zielona cebulka Sposób wykonania: 1. Kromki chleba cienko posmarować serkiem, kanapki przekroić na pół. 2. Plasterki szynki pokroić w szerokie paski, pomidorki, ogórki kiszone
Kuchnia domowa AniKolejna pyszna i chrupiąca śniadaniowa alternatywa. Uwielbiam owsianki ale nie zawsze mam czas rano stać przy kuchence i mieszać. Wtedy takie chrupiące płatki są idealne, świetnie
Dzieje kuchennej WiewióryTo kolejna propozycja z wertowanej w te i we w te "Piramidy od Kuchni. Na wynos". Córcia sama odmierzała, mieszała a potem smażyła placuszki. Ja
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj trochę inne kotlety ziemniaczane. Kotlety z twarogowym farszem. Idealne na bezmięsny obiad. Tak samo dobre jak mięsne i tak samo syte. Z początku może być
Marder&Marder ManufactureZaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki
Dzieje kuchennej Wiewiórydobrej jakości. Wiele piekarni stosuje różnego rodzaju przekręty, np. używanie karmelu do barwienia chlebka, bądź mieszanie pełnoziarnistych zbóż ze zwykłą mąką pszenną, której jest stanowczo więcej. Najlepiej upiec chleb samemu, przysięgam, że jest smaczniejszy i co najważniejsze, mamy pewność, że jest on zdecydowanie zdrowszy! SKŁADNIKI: szklanka płatków owsianych górskich szklanka otrębów owsianych 20g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka siemienia lnianego(...)składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy i przykrywamy do urośnięcia po kilkunastu min, sprawdzamy, czy drożdże urosły, jeśli trzeba, dolewamy wody ciasto przekładamy do aluminiowej formy do pieczenia chleba, bądź innej- wyłożonej papierem do pieczenia całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach
healthy dreamsPada deszcz, z dachu zmył resztki śniegu i ostatnie promyki zimowego słońca. Jest niemal jesiennie a w domu choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym
Dzieje kuchennej WiewiórySystematyczność postów była ale się skończyła wraz z chorobą Córci. Znowu temperatura i kaszel. Siedzimy w domu i tylko w chwilach lepszej formy przychodzi pomysł zjedzenia
Dzieje kuchennej Wiewióryjakich mało, ale też źródło protein i zastrzyk energii na znaczną część dnia. Poza tym, ładnie wygląda na zdjęciach, nieprawdaż? 50 min 2 os. składniki: 2 jajka 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki wędzonego boczku 2 białe kiełbaski (parzone) 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym HEINZ oliwa z oliwek masło sól i pieprz wykonanie: Rozgrzej piekarnik(...)kiełbaski przez ok. 20 min. My nacięliśmy kiełbaski w poprzek, jak na zdjęciu. Fasolkę z puszki wlej do rondelka i podgrzej. Rozgrzej patelnię, ale nie dodawaj tłuszczu. Chleb tostowy posmaruj z obu stron masłem, a następnie połóż na rozgrzanej patelni. Podsmaż z obu stron na złocisty kolor. Zdejmij i przekrój w poprzek, robiąc trójkąciki. Na tą samą patelnię wlej
Ania i Marcin gotujądomu chlebem zapachniało, aż od razu gorący jeść się chciało. To że słonecznik został wcześniej uprażony, zmiksowany i z ciastem wyrobiony, wpłynęło na smak i zapach chleba domowego, bardzo smacznego. Składniki (keksówka ok. 25/12 cm): 40 g świeżych drożdży, 200 g pestek słonecznika, 100 g mąki żytniej, 350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka miodu
Moniki SmakołykiSkładniki (na 1 porcję) - 6 liści sałaty (ok. 30g) - 6 plasterków ogórka (ok. 30g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób(...)przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnaczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240 ⁰ C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb kroimy po ostudzeniu. Chleb jest bogaty w : - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach