przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:351/867)

Restauant Week w My Corner: nie taki ten dzik zły 143

którym można zjeść coś nietuzinkowego. Gapa niestety ogromna ze mnie i zdjęcia wnętrza oczywiście nie zrobiłem, ale na stronie samej Restauracji możecie się mu przyjrzeć bliżej: www.mycorner.wroclaw.pl . Przywitano nas chlebem i solą Każdą restaurację cenię za gościnną atmosferę. W My Corner z pewnością da się ją odczuć. Mimo że na tasting nie musieliśmy specjalnie czekać, to już na dzień dobry(...)podano nam świeży chleb z oliwą i zamkniętą w słoiczku morską solą z chili. Niby nic, a jednak cieszy. Prawdziwe polskie powitanie i od razu człowiek czuje swojski klimat. Staje się rozluźniony i przestaje czuć się wyobcowany w restauracyjnym wnętrzu. Jesień w szklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach

Food Square
Chleb razowy z mąką z cieciorki 148

Bochenek pyszny, delikatny i bardzo efektowny. Proszę zakupić tylko mąkę z cieciorki i proszę razem ze mną wypiekać pyszne pieczywo. Naprawdę warto wypiekać swój własny chlebek, polecam. Chleb razowy z mąką z cieciorki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiełbasa gotowana do chleba i nie tylko 1145

dużo czasu na peklowanie i oczekiwanie taka kiełbasa to skarb. Smakuje obłędnie, robi się szybko potem szybko znika. Polecam również wszystkim na diecie. Ta kiełbasę używam do chleba ale można również podać jako danie obiadowe z ziemniaczkami i surówką. Zrobicie? zachęciłam? Kiełbasa gotowana do chleba i nie tylko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 125

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych na mączkę (ja używam suszonych opieniek) sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta chili pół cebuli 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko bułka tarta do panierowania na sos  3 łyżki suszonych grzybów utłuczonych pół cebuli 1 łyżka oleju 400 ml bulionu wołowo wieprzowego sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano szczypta majeranku(...)łyżeczka sosu sojowego grzybowego 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki Do mięsa dodać przyprawy, grzyby , drobno usiekaną cebulkę i uprzednio namoczony i wyciśnięty chleb oraz jajko. Wyrobić masę mięsną, Uformować niewielkie podłużne kotleciki , opanierować w bułce tartej. Do przygotowania sosu użyć rondelka lub głębokiej patelni, Na łyżce oleju przyrumienić cebulę , dodać grzyby (utłuczone suszone opieńki lub inne leśne) Podlać bulionem

Gotowanie jest łatwe
Pulpety w sosie pomidorowym z lubczykiem i kapusta gotowana w mleku z bułką tartą 134

mięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru pół główki młodej kapusty 1 szkl mleka bułka tarta do panierowania i do smażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać(...)przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do  sosu. Gotować

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 137

mięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony(...)dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do  sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti

Gotowanie jest łatwe
Zakwas buraczany do barszczyku 133

wiec zrobilam pierwszy jaki znalazlam w moich zbiorach karteluszkowych.  1 kg czerwonych buraków 1,5 l przegotowanej ciepłej wody 2 płaskie łyżki soli 1 główka czosnku 1 kromka chleba razowego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Buraki oczyszczone obrać i pokroić w cienkie plastry. Czosnek przekroić razem z łupinką Pokrojone buraki włożyć do kamionki(...)słoja, dodać przyprawy oraz czosnek. Na wierzch położyć kromkę chleba. Wodę posolić i zalać przygotowane buraki Przykryć naczynie  gazą lub ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni. Zakwas powinien być klarowny. Przecedzić i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce do ok miesiąca. Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Dolnośląski Festiwal Dyni, Wrocław 2015 172

Dzieje się!  Krótko po powrocie do pracy z urlopu wychowawczego już miałam okazje wyjechać w delegację. Na jeden dzień przeniosłam się do innego świata. Do

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szwedzkie bułeczki tosca z migdałami (Toscabullar) czyli Niedzielne Śniadanie odc.68 140

Po dwóch weekendach ze znikomą ilością słodkości zaszalałam!  Wczoraj powstały dwa pyszne ciasta, dzisiaj ciasteczka i bułeczki.  Przepis na bułki podpatrzyłam tradycyjnie już u

Dzieje kuchennej Wiewióry
Odrywane bułki maślane 202

nasze. Ale posiadaczom wag,  nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!  16 października przypada  Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba  i bułek nie jest takie trudne,  każdy z nas może to robić

Stare Gary
Jak zrobić zakwas z buraków ? 212

buraków. Do naczynia wrzucamy też przyprawy: z 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne. Dodajemy też do słoja 1 kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Zimą można słój z zakwasem wsadzić do piekarnika na trochę, z temp(...)kapslem. Zakwas buraczany przechowujemy w lodówce kilka tygodni i wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Można włożyć talerzyk do słoja i go dociążyć, żeby na powierzchni był tylko płyn. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 157

piekarni  Amber  - wytrawne drożdżowe bułeczki.  Przepis Piekarni wybrała  Ala z bloga  nie-ład mAlutki . a przepis pochodzi z  książki Elizy Mórawskiej  O chlebie . Bułeczki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Ciasto zagniatałam w robocie, nie było lepiące, dobrze się formowało. Bułki w piekarniku, mimo wcześniejszego spłaszczenia, wyskoczyły do góry. Tak więc być może(...)200ºC. Smacznego! Bułeczki wypiekali: Codziennik kuchenny Foodnotes Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny Zakątek Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Smakowity chleb Stare gary Zacisze kuchenne

Stare Gary
WŁOSKI CHLEB OLIWKOWY 141

Chleb, kto nie kocha zapachu domowego pieczywa? Pieczywa z chrupiącą skórką...delikatnym ale bogatym wnętrzem? Chleba do włoskich przystawek? Zapraszam na włoska ucztę z szynka parmeńską w tle, oliwkami...i kto wie, kto wie dobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego  -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Gofry czekoladowe czyli poWeekendowe Lakocie odc zamierzchly 127

Pojawiam się, znikam, pojawiam, znikam... i tak w kółko... trochę zaczyna mnie to męczyć. W zamieszczaniu postów mam nieliche zaległości... Przyczyn takiego stanu jest kilka i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrupiąca sałatka z black pudding 123

polecam, a jeśli nie, spróbujcie u żyć kaszanki. Sałatka jest bardzo smaczna, chrupiąca, soczysta, jednym słowem pyszna - polecam! Składniki : opakowanie black pudding (4 plastry, 250g) 2 kromki chleba tostowego 2 garście pomidorków koktajlowych (200g) główka sałaty strzępiastej lub rzymskiej Dressing : sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy  1 łyżka płynnego miodu sól(...)pieprz natka pietruszki Przygotowanie : Black pudding zgrilować, aż będzie przyrumieniony i chrupiący, osuszyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu, poczekać aż przestygnie i pokroić w kostkę. Chleb również dość mocno stostować, ostudzić i pokroić w kostkę. Sałatę ułożyć na talerzu.  Przygotować dressing - wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. W misce wymieszać black pudding, grzanki i poprzekrawane

Codzienne Gotowanie