Uciekają mi dni. Wczoraj jedna pani w sklepie spytała mnie jaki jest dzień, odparłam ze czwartek, stwierdziła, że na pewno środa, w końcu sytuację uratował telefon
Dzieje kuchennej Wiewiórycreate', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS NA ŻUR Składniki: - 500 mililitrów wody - 3 czubate łyżki mąki żytniej - 2 łyżki majeranku - 3-4 ząbki czosnku - skórka z chleba robionego na zakwasie Przygotowanie: Mąkę zalewamy wodą. Mieszamy. Dodajemy majeranek, czosnek i chleb. Przygrywamy gazą, ściereczką lub pozostawiamy odkryte (przy wysokim i wąskim naczyniu). Zakwas nadaje się do użytku
Życie zamknięte w smakukrwi i obrzęki czy żylaki. Ciekawą lekturą „Zdrowie z natury” okaże się także dla wszystkich fanów tradycyjnych kulinariów. W poradniku znaleźć można wskazówki jak upiec prawdziwy, chrupiący i pachnący chleb, jak przygotować domowym sposobem jogurt naturalny oraz przyrządzić ser. A może macie ochotę zaszaleć i pokusić się o własne wędzonki? Wszystkie podstawowe informacje z tego zakresu znajdziecie właśnie w „Zdrowiu(...)książką już nigdy nie będziecie musieli martwić się, co zrobić, gdy członka rodziny rozbolała nagle głowa, a ten nie toleruje chemicznych leków; ani, co począć, kiedy w domu zabraknie chleba, a sklepy akurat pozamykane „bo długi weekend”. A może po prostu chcielibyście dowiedzieć się, jak sprawić przyjemność drugiej osobie masażem stóp? Publikowano również
Życie zamknięte w smakuczasu do czasu sama robię chleb, gdy potrzebuję odmiany lub gdy nie chce mi się iść do sklepu. Szafka z przyprawami skrywa zawsze suszone drożdże, mąkę raczej mam zawsze, więc podstawa już jest. Składniki: 500 gram mąki pszennej 260 gram bardzo ciepłej wody 70 gram oleju 1 ½ opakowania suszonych drożdży lub 50 gram świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)smarujemy olejemy. Wkładamy ciasto do formy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190 o C przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy aby się nie zaparzył. SMACZNEGO
Smaki Ewypodobnie jak ja za gotowaną cebulą nie przepadają. Składniki: 9 średnich cebul lub 5 dużych 1 ½ l wody 80 gram masła 2 kostki bulionowe 1 czubata łyżka mąki Chleb tostowy oliwa Ser ementaler Sól Pieprz Wykonanie: Chleb tostowy kroimy na kawałki, smarujemy oliwą i opiekamy przez chwilę. Zagotowujemy wodę, rozpuszczamy 2 kostki bulionowe. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni
Smaki EwyBywając na różnych imprezach plenerowych możemy kupić kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. W takich miejscach często ustawiają się kolejki, każdy zajada się takim chlebem. Dzisiaj proponuję zrobienie w domu smalcu z cebulką i skwarkami. Dla ułatwienia wykorzystamy smalec z kostki. Składniki: 4 kostki smalcu 500 gram świeżego boczku – tłustego 3 cebule - duże 3 łyżki majeranku Sól Pieprz Wykonanie
Smaki EwyDawno nie piekłam nic śniadaniowego, nawet pieczywo zdarza mi się kupować częściej niż zwykle. Wszystko przez upały. Na szczęście w ubiegłym tygodniu, któregoś poranka było ciut
Dzieje kuchennej WiewióryFladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku. Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki : 20 dkg twarogu ( najlepiej domowego, wiejskiego ) kilka łyżek świeżego mleka lub śmietany kilka świeżych listków mięty sól 2 dojrzałe pomidory kilka kromek chleba Sposób wykonania : T waróg rozgnieć łyżką w misce. Dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany, wymieszaj dokładnie razem, aby ser mógł się dać rozsmarować. Listki mięty opłucz, drobno posiekaj na desce. Wsyp do twarogu, dopraw(...)smaku solą. Dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gotowym twarogiem posmaruj kromki chleba. Na wierzch poukładaj plasterki pomidora. Możesz kanapki posypać świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj ze szklanką świeżego mleka. Takie kanapki były ulubionym posiłkiem mojego dziadka, który wracając z ciężkiej pracy na roli jadł je zawsze ze smakiem. Gdy umarł miał 84 lata
Przepisy i porady kulinarnebardzo wysokimi walorami smakowymi, jest najwyższej jakości, a co za tym idzie, znajduje uznanie licznej grupy konsumentów. Źródło: http://www.msm-monki.pl/o,firmie/ *** Składniki: 6 kromek chleba tostowego z pełnego ziarna 6 dużych plasterków sera żółtego Gouda MSM Mońki 1 duża pieczarka (w sklepie zazwyczaj ma określenie pieczarka na grilla(...)plasterki pomidora świeży lubczyk Przygotowanie: Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz
ClauditteMissCookingudało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie było to. Kiedy trafiłam na ten przepis to pierwsze co mnie zachwyciło to kolor chlebka, a po upieczeniu okazało się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze
Słodka Kraina WypiekówKolejny chlebek, który upiekłam. Trochę bałam się, że chleb żytni powinien być na zakwasie,ale jak widać niepotrzebnie. Wyszedł idealny! Od czasu kiedy upiekłam go po raz pierwszy minęło już trochę czasu i zdążyłam upiec go w kilku wariantach, zawsze był smaczny. Kolejne warianty pojawią się już niedługo :) Składniki na jeden bochenek: 250 g mąki żytniej 250 g mąki
Słodka Kraina WypiekówJeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu. Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki. Posiada jednak baaardzo dużo plusów: jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto(...)pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny. Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem. Składniki: 125 g ziaren słonecznika 125 g siemienia lnianego 125 g sezamu 125 g pestek dyni 2-3 łyżeczki czarnuszki
Walijskie Pichcenietopionego serka Opcjonalnie 20 g sera pleśniowego niebieskiego typu lazur. 20 gr masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Składniki do grzanek 6-8 łyżek oliwy z oliwek ½ bochenka ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) Sposób przyrządzenia W garnku roztapiamy masło i przesmażamy na nim dokładnie umyte i pokrojone w krążki pory (tylko białe części). Następnie zmniejszamy ogień i dusimy zawartość garnka(...)gorących porów dodajemy ser topiony i mieszamy, stopniowo dodając ½ bulionu. Następnie całość miksujemy dodając resztę wywaru, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Dodajemy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Chleb dzielimy na niewielkie kwadraty i przesmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem szczypty soli i 6-8 łyżek oliwy. Zupę rozlewamy do misek i dodajemy do każdej po kawałku sera pleśniowego
Miód i pieprzskansen w Sanoku Wracam w Bieszczady średnio co 10 lat... każda z podroży jest inna, intensywna pod względem emocjonalnym i fizycznym. Tym razem było wyjątkowo także
Dzieje kuchennej Wiewióry