przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:358/867)

Kremowa zupa kukurydziana z suszonymi pomidorami i serem sałatkowym 184

łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy 1000 ml bulionu warzywnego  1 łyżka masła + 2 łyżki masła do grzanek 3 - 4 kromki chleba tostowego sól pieprz           Sposób przyrządzania:             Por i ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki(...)garnka i zalać bulionem, gotować około 25 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do zupy po około 10 minutach. Kiedy zupa będzie się gotować przygotować grzanki, pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na patelni na rumiano. Pomidory z zalewy odsączyć i pokroić w kostkę. Kiedy zupa będzie gotowa, zestawić z ognia, zmiksować na gładki krem oraz przetrzeć przez sito

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Wiosenna sałatka z dodatkiem kwiatów szczypiorku 136

garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk kwiatów szczypiorku Do podania: chleb pumpernikiel i 1 główka czosnku Warzywa dokładnie umyj i osusz. Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski.  W mniejszej(...)szczypiorku.  Główkę czosnku przekrój na pół i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut. Uzyskasz w ten sposób pyszny skarmelizowany czosnek, którym możesz posmarować kromki chleba. Podawaj je z przygotowaną sałatką.  Smacznego

Roślinna - blog wegański
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 160

Ta babka jest niezwykła z kilku powodów.  Po pierwsze smakuje wybornie z kawą czy też herbatą, choć w tym wypadku ja wybieram ten pierwszy napój

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe paluszki rybne czyli Srodowe Rybki odc.57 224

Robiłam już kilka razy paluszki rybne w domu. Niestety zazwyczaj wymagały sporo wysiłku.  W ubiegły weekend powstały, wg przepisu z czerwcowej KUCHNI, paluszki szybkie w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Imieninowo urodzinowy torcik z galaretka i owocami czyli Wiewiora swietuje 147

Mimo niezbyt sprzyjających okoliczności postanowiłam zrobić torcik.  Okazji kilka by się znalazło miedzy innymi taka, że MAMY TRUSKAWKI w rozsądnej cenie i już takie nasze

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grochowa w kolejnej odslonie czyli Zupowy Wtorek odc.65 164

Znowu za mną chodziła... nie mogłam się powstrzymać choć za oknem raczej gorąco... Chciałam ją zrobić szybko bo Córcia zaniemogła i wymaga sporo uwagi. Wyszła gęsta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jeżyki z macy 116

Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane

Tradycyjna Kuchnia
Domowy kwas chlebowy do picia 139

dosładzany ani barwiony). Składa się wyłącznie z naturalnych, dostępnych składników. Więc czemu nie spróbować go przyrządzić samemu? Przedstawiam sprawdzony, łatwy przepis na jego przygotowanie. Składniki: 20 dag żytniego razowego chleba 1 dag drożdży 8 dag rodzynków 10-20 dag cukru Wykonanie: Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć do dzbanka i zalać 5 szklankami gorącej, przegotowanej wody

Tradycyjna Kuchnia
Zrazy wołowe z chlebem żytnim 130

Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Napój drożdżowy na zdrową cerę, włosy i paznokcie 127

rolę w kuracjach odchudzających. Nie tuczą (100 g drożdży zawiera 85 kalorii), a wypite przed posiłkiem zmniejszają apetyt. Składniki: 8 dag drożdży 20 dag cukru 1 ½ szklanki utartego razowego chleba 1 szklanka soku owocowego Wykonanie: Zagotować 2 litry wody, dodać sok i tym napojem zalać chleb. Po 10 minutach napój przecedzić. Drożdże utrzeć z cukrem i niewielką ilością ciepłej wody

Tradycyjna Kuchnia
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 128

zdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś, co mogłoby zastąpić mąkę pszenną. Dlatego na początek omówmy- BEZPSZENNE MĄKI. Jakie są? gdzie je kupić? jaki jest ich przeciętny koszt? (z swoich analizach(...)kasztanów Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów i zup. Koszt : 23zł /400 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych

Tradycyjna Kuchnia
Zupa chlebowa z jajkiem w koszulce 144

Szybka i smaczna zupa chlebowa. Składniki: 10 dag chleba, 10 dag szynki, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 ząbki czosnku, 4 jajka, 1 litr wody, sól do smaku, 4 łyżki masła. Wykonanie: Czosnek pokroić i podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną szynkę i chleb. Posypać papryką i usmażyć na złoto. Wlać wodę, posolić do smaku i zagotować. Jajka wbić na wrzącą

Tradycyjna Kuchnia
Tosty z pieczywa żytniego 178

Znów smaki mojego dzieciństwa, a konkretnie smażonego na maśle chleba, posypanego cukrem, a wcześniej moczonego w mleku, może to coś podobnego do tosta francuskiego, ale moja babcia i mama moczyły chleb w mleku i od razu wrzucały na rozgrzane masło, bez obtaczania w jajku, pychota! trochę się rozmarzyłam ;) przedstawiam tu light-ową wersję, bez masełka, pszennego pieczywa i cukru

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Mąka żytnia 164

Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba , czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej mąki żytniej, zbadałam jej skład nie ma żadnych dodatków spulchniających, jedyne czym różni się od mąki żytniej którą wcześniej używałam (z TESCO) to typ 720, gorszy(...)czasie mam zamiar przekonać się czy jest lepsza, gorsza, czy taka sama, nie kosztowała majątku (3,19zł), więc z ciekawości musiałam kupić;) już parę razy szukałam mąki do wypieku chleba w innych sklepach, ale były o wiele droższe, w Kauflandzie, za to w dziale z mąkami, cukrem, itp. była tylko mąka pszenna, tą znalazłam w koszach koło pieczywa, nie wiem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dietetyczna pizza na żytnim spodzie 124

Nowy nabytek (żytnia mąka do wypieku chleba) wypróbowana ;) Moja recenzja jest następująca: ciasto zdecydowanie lepiej się wyrabia, nie łamie się tak, ani nie kruszy, jest bardziej elastyczne, zdecydowanie wygrywa z mąką żytnią (typ 2000) kupioną w TESCO, ciasto elegancko się rozwałkowało i wyszło bardzo chrupiące ;) Składniki: na ciasto: 400g mąki żytniej do wypieku chleba 1 szklanka mleka opakowanie suszonych drożdży

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania