Zazwyczaj weekend zaczyna mi się w czwartek wieczorem, bo w piątki nie muszę pojawiać się w firmie. Dziś był jednak wyjątek, czego nie przewidziałam w sobotę, nastawiając chleb na zakwasie. Chleba, jak zwykle, wystarczyło na kanapki na śniadanie i do pracy do czwartku. Kolejnego nie dałabym rady upiec, więc trzeba było zastosować jakiś zamiennik. I tu na ratunek przyszedł Kolega
Weekendy w domu i ogrodzieciecierzycy i sezamu. Czas zatem na połączenie ich smaków w jednej potrawie - hummusie, popularnej paście z kuchni arabskiej. Klasycznie zawiera ona czosnek. Ponieważ robiłam tę pastę jako dodatek do chleba pieczonego dla koleżanek i kolegów z pracy, dodałam czosnek niedźwiedzi, który nie pozostawia charakterystycznego posmaku czosnku w ustach i uwalniającego się wtedy zapachu. Na wszelki wypadek dodałam jeszcze natkę pietruszki(...)rozdrobnioną natką pietruszki lub kolendry. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Jest najsmaczniejsza po przegryzieniu się. Tuż przed podaniem warto dla świeżo dodać jeszcze trochę soku z cytryny. hummus na pajdzie chleba ŻYRAFA
Weekendy w domu i ogrodzieogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ½ kromki razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji(...)obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej wody, do każdego słoja wrzuć o kawałku chleba lub po pół łyżeczki drożdży. Zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nadaje się do użycia po trzech dniach. Żurek (6-8 porcji): 4 marchewki
Roślinna - blog wegańskiwszystko zależy jaki masz smak rano. U mnie tym razem na słodko z cukrem pudrem. Do tego kubek gorącej kawy ze spienionym mlekiem. Mmmm rozmarzyłam się ... 'tosty francuskie' Składniki: - chleb (może być wczorajszy) - jajko - mleko Chleb pokroić w kromki. Delikatnie namoczyć w jajku, następnie w rozkłóconym jajku lekko dociskając. Smażyć na dobrze rozgrzanym maśle do czasu aż tosty będą zrumienione
CookYourselfWarto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki. Po wielokrotnym użytkowaniu kamienia, pojawią się na nim kilka plam i zacieków. Nic nie szkodzi. Plamy te świadczą o tym, że kamień doskonale się w Waszym piekarniku sprawuje. Pewnie zadacie sobie pytanie - jak dbać o kamień, aby służył(...)razem z grzaniem piekarnika . Nigdy, ale to przenigdy, nie wkładaj kamienia, do gorącego piekarnika. Szok temperatury może spowodować to, że kamień nam po prostu pęknie, a Twoja pizza czy chleb będą się piekły nie równo. Po drugie, bądź ostrożny podczas kładzenia ciężkich rzeczy lub zamrożonego jedzenia, na kamień. Kamień, w wyniku nagłego schłodzenia (przy mrożonce) bądź ciężaru, może
CookYourselfkilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe litr przegotowanej letniej wody opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu Sposób przygotowania: Zagotować litr wody(...)pozostawić do ostygnięcia. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą. Rady Przygotowując domowy zakwas możemy modyfikować jego skład tak aby pasował
Pyry na GazBoże Narodzenie powstał domek z piernika to i na Wielkanoc powstał koszyk drożdżowy. Długi czas przymierzałam się do ozdób na chleb z "martwego ciasta " wykorzystuję się je do ozdabiania chleba, oraz tworzenie wszelkich inspiracji. Ciasto to nie rośnie podczas pieczenia przez co daje nam wiele możliwości twórczych. Dziś nastąpiła jego premiera:)) Do świąt już kilka dni, więc dziś postanowiłam zrobić
Basia w kuchniZostało niewiele czasu do Świąt Wielkanocnych, więc najwyższa pora przygotować domowy zakwas na żurek. Składniki: - 1 szklanka mąki żytniej razowej - skórka z 1 kromki chleba żytniego - 3 ziarna ziela angielskiego - 3 ziarna pieprzu - 1 liść laurowy - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki soli - woda Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy. Gdy wystygnie dolewamy(...)letniej wody, mieszamy i przelewamy do wyparzonego słoika. Do słoika dorzucamy przyprawy, obrany i pokrojony w małe kawałeczki czosnek oraz skórkę z chleba. Słoik obwiązujemy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach żur jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać do 2 tygodni w lodówce
Zainspirowana w kuchniWielkanoc bez babki to nie Wielkanoc. Baby bywają herbaciane, piaskowe a czasem drożdżowe, a jak te ostatnie to z jedynego słusznego przepisu czyli tego z maminego
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej 1000-1200 ml przegotowanej ciepłej wody 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 3 łyżki zakwasu na chleb Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba
Kulinarne przygody GatityWołowina rządzi! Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń
Dzieje kuchennej Wiewiórywybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa(...)mąkę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy litrem gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromkę chleba - koniecznie razowego na zakwasie, inaczej zakwas nie nabierze odpowiedniej kwasowości. Słoik przykrywamy gazą lub folią aluminiową (w tej drugiej robimy nożykiem dziurki, żeby zapewnić dostęp powietrza) i zostawiamy
W poszukiwaniu inspiracjiręki. 4/ MROŻENIE - Pojemna zamrażarka to podstawa, gdy wiesz że nie dasz rady czegoś już jeść a jest odpowiednie do zamrożenia - zabezpiecz to i zamroź! Podstawowy produkt taki jak chleb świetnie się mrozi a dzięki temu zawsze masz świeży chleb pod ręką jednocześnie nie dopuszczając do marnowania pieczywa a co za tym idzie Twoich pieniędzy. Bułka potrafi kosztować nawet
Kuchnia PROzdrowotnaprzygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie Składniki: 10 dag mąki żytniej razowej 1 ząbek czosnku 8 szt kolorowego pieprzu 3 liście laurowe 5 szt ziela ang piętka chleba razowego 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody Wykonanie: Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, przyprawy, dobrze mieszamy. Dodajemy też drobno pokrojony czosnek. Na wierzch kładziemy chleb. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy
Z Majeczką w kuchni