grzybami i żółtym serem to prosty i szybki sposób na pyszne śniadanie, kolację lub wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na 6-7 grzanek 6-7 kromek chleba 6-7 plastrów żółtego sera 40 dag grzybów leśnych 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżka masła do smażenia + kilka kropel oliwy do skropienia(...)grzyby pozostały jędrne. Grzybowy farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem a pod koniec smażenia wbijamy jajko i wszystko mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy kromki chleba, lekko skrapiamy je oliwą z oliwek, po czym na każdą kromkę nakładamy porcję grzybowego farszu a na grzybach kładziemy po plasterku żółtego sera. Grzanki zapiekamy w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około
Smakowite DaniaMiałam dzisiaj zakręcony dzień . Wyniki filiżankowej rodawajki podaję Wam dopiero teraz za co przepraszam!!! Taaa daaammmm... Filizanka leci do... Avrea, poproszę o kontakt na fb
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo lubię ryby ale nie zawsze mam pomysł na to w jaki sposób je przyrządzić. W marcowej KUCHNI pojawił się przepis na szybkie, smaczne, domowe
Dzieje kuchennej WiewióryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl To jedna z lepszych kanapek jakie ostatnio jadłam. Smakuje pysznie. Podpieczony chleb tostowy z dodatkiem chutneya, rukoli, sera mozzarelli i pomidora. Taką kanapkę możecie zjeść na śniadanie, kolację lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Polecam. Post Tosty z rukolą, mozzarellą i pomidorami pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeChodziły za mną babeczki, takie wilgotne i pełne smaku... Zamarzyło mi się pomarańczowo czekoladowe połączenie... Upiekłam więc wczoraj poniższe muffinki. Prawdę mówiąc nie
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam chałkę! Zarówno taką w słodkiej wersji, typowo drożdżowej , jak i taką lekką, pszenną , o konsystencji pszennego chleba. U mnie mówi się na nią postna. Dziś mam dla Was właśnie na taką przepis-idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne ( ale nie tylko! ). Jest też fantastycznym pomysłem np. na leniwe sobotnie, czy też niedzielne śniadanie. Nie jest słodka, więc śmiało można pokusić
Ostra na Słodkomieli się ją tylko raz! Składniki: 1 szklanka razowej mąki żytniej 1 litr dość ciepłej wody 6 ząbków czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 kromka żytniego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Mąkę wsypać do szklanego słoja i zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (powinna być dość ciepła, ale nie gorąca; najlepiej sprawdzić to palcem - jeśli nie parzy, jest dobra(...)Dodać ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz obrane ząbki czosnku i dokładnie wymieszać. Na koniec w gotowej mieszaninie namoczyć suchą kromkę żytniego chleba na zakwasie. Słój przykryć, ale tak, by zapewniony był dostęp powietrza (można przykryć gazą) i postawić w ciepłym miejscu. Zakwas codziennie zamieszać. Zakwas b ędzie gotowy po 2-3 dniach (musi ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty smak
W SMAKkostkę, czosnek obrać. Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i wystudzić, zalać buraki i czosnek, ewentualnie dodać inne dodatki. Dla przyśpieszenia fermentacji można dodać kawałek czerstwego chleba, który trzeba usunąć po 3 dniach żeby zakwas nie spleśniał (ja nie dodaję chleba). Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni, codziennie mieszając drewnianą łyżką. Kwas przelać do butelki
SzczyptaSmaQUbiegły tydzień upłynął nam pod znakiem ziemniaka ale o tym już wiecie. Były dni kopytkowe, urodzinowe frytki oraz kofty, które chcę pokazać Wam dzisiaj.
Dzieje kuchennej Wiewióryjajek liście sałaty zielonej 4-6 kromek chleba tutaj płatki cebuli do posypania(...)około 1,5 -2minuty. Po tym czasie ostrożnie wyjąć jajka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć z nadmiaru wody. Jajka w koszulkach układać na liściach sałaty z kromka chleba .Posypac plątkami cebulki,podawać od razu. (przepis Michela Roux z książki "Jajka
w mojej kuchniporcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny) razem z obranymi ząbkami czosnku. * Wlać mleko w takiej ilości, aby przykrywało mięso do 3/4 wysokości. Przyprawić solą(...)duszenia to 1,5 godziny). Polędwiczkę wyciągnąć z sosu na deskę. Owinąć folią aluminiową, aby odpoczęła i nie wystygła. Sos przelać przez sito, wyciskając rozgotowany czosnek. Dodać miękisz z chleba i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Spróbować, jeśli potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem
Moja DelicjaDodać mleko. Gotować bez przykrycia przez 15 minut. Gdy warzywa będę miękkie, wlać śmietanę i zdjąć z ognia. Zmiksować zupę na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem. Przygotować grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzuć chleb. Smażyć parę minut, aż grzanki będą chrupiące, często mieszając. Gorącą zupę wlać do talerzy. Posypać grzankami. Polać oliwą truflową dla smaku
Moja DelicjaŚniadania to podstawa. Nie umiem bez nich funkcjonować i nawet w razie konieczności pobrania krwi na czczo mam problem. Ostatnio pokochaliśmy wszelkiego rodzaju owsianki ale w
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj znowu świętujemy! Córcia ok godziny temu skończyła 7 lat. Nie wiem kiedy to minęło, ja mam wrażenie, że urodziłam ja wczoraj i wszystko pamiętam, uczucia
Dzieje kuchennej WiewióryMamy w domu tydzień pod znakiem ziemniaków a co za tym idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i
Dzieje kuchennej Wiewióry