kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka chleba, Czubryca, Sól. Wykonanie: Ugotować kaszę w osolonej wodzie. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba
Kulinarna rozmowasamodzielnie go przygotować. Co to jest hummus? Hummus to pasta z ciecierzycy (cieciorki), która stanowi jeden z najsłynniejszych przysmaków kuchni libańskiej. Delikatna w smaku. Można zajadać się nią do chleba. Sekrety przygotowania hummusu: Udało mi się znaleźć kilka fajnych sekretów jego przygotowania. Po pierwsze ciecierzycę gotujemy z odrobiną sody, by skrócić czas gotowania i by była ona lżej strawna. Dodajemy(...)suchy. Ale ja to lubię). Posmakować i ewentualnie doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można jeszcze hummus skropić oliwą z oliwek i posypać papryką. Podawać np do chleba. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Post w ramach wyzwania u ULI Domowej roboty hummus z ciecierzycy. is a post from: moda na bio The post Domowej roboty hummus z ciecierzycy
MODA NA BIOSkładniki, 2 - 3 osoby: 1 pierś z kurczaka 2 kromki chleba 8 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli kilka liści sałaty lodowej sól i pieprz ulubione zioła Sos: 2 małe ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka sosu worcestershire (możemy zastąpić filecikami anchois) pieprz Przygotowanie: Piersi(...)kurczaka pociąć w cieńkie plasterki, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Usmażyć. Kromki chleba pociąć w kostkę i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Grzanki najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Pomidorki przeciąć na pół, cebulę pokroić w pióra. Czosnek drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać żółtko, oliwę i ucierać, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać pozostałe składniki
cooklifeNadchodzi, a może już nadeszła, wiosna. Wreszcie słoneczko świeci i grzeje kości. Wyjęłam wiosenne kurtki i buty i nabrałam ogromnej wprost ochoty na sałatki!!! Szukając smakowitych
Dzieje kuchennej Wiewiórynawet dobrze:) Na grzance z plasterkiem ulubionej szynki smakuje przepysznie. Zdecydowanie polecam dla fanów śniadań z jajkiem w roli głównej. Składniki 1 jajko 1 plaster szynki kromka chleba sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypiorek Sposób przygotowania Składniki na sos wymieszać ze sobą, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać(...)wbić do miseczki, kiedy zagotuje się woda, zmniejszyć ogień, zamieszać łyżką by utworzył się wir, wlać jajko. Po ok 3 min wyjąć jajko łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Kromkę chleba opiec w tosterze. Na niej położyć plasterek szynki, jajko i polać sosem. Smacznego
pink envelopeMój pierwszy chleb! Drożdże ze mną wyjątkowo dobrze współpracowały, ciasto nie lepiło się aż tak do rąk, nie pobrudziłam nim całej kuchni a przede wszystkim chleb jest gotowy do spożycia. W końcu udało mi się przełamać, bo ile można odkładać jego pieczenie, kiedy tylko włączam komputer zawsze na dzień dobry ktoś zrobi dobry bochenek. Dawno nie jadłam takiego ciepłego chlebka
pink envelopetosty francuskie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, z pestkami granatu i orzechami włoskimi. Pozwoliłam sobie jeszcze na trochę słodyczy - sos krówkowy, takie małe rozpieszczenie podniebienia ;) Składniki 1 jajko 4 kromki chleba tostowego 3 łyżki mleka 1 łyżka masła (do smażenia) szczypta soli szczypta cynamonu szczypta cukru Dodatkowo pestki granatu 1 łyżeczka posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania(...)misce roztrzepać jajko z mlekiem. Dodać sól, cukier i cynamon, wymieszać. Namoczyć chleb w jajku i smażyć na patelni, na złoty kolor. Polać jogurtem naturalnym, dodać pestki granatu i orzechy
pink envelopeJuż kolejny raz podczas klęski urodzaju (no dobra, nie jest jeszcze tak źle) ratuje mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus
les mirabellesIdealne ciasto na sobotę. Wilgotne i pełne smaku. Specjalnie z myślą o nim zrobiłam zapas marcepanu z Lidla :) U nas wielka blacha ciasta znikła w jedno
Dzieje kuchennej Wiewiórypuree ziemniaczanego lub kaszy jaglanej. Może komuś się przyda za rok :). Składniki: kilka łyżek masła 1 pietruszka 1 marchew 1 cebula 1 mały por 1 mały seler ½ kromki chleba na zakwasie 1 filiżanka bulionu warzywnego (woda+kostka) kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe kilka goździków kilka łyżek wina czerwonego (lub więcej) 1 łyżka startej skórki z cytryny sól, pieprz(...)pora w plasterki. Pozostałe warzywa drobno posiekaj (np. blenderem) i/lub zetrzyj na tarce. Rozgrzej masło na dużej i szerokiej patelni, wrzuć warzywa i chwilę podsmaż. Następnie zalej bulionem, dodaj chleb, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, wino, skórkę z cytryny i duś do miękkości. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. (Jeśli potrzeba, dodaj wody). Gdy warzywa już trochę
Qlinarnie i QlinarniePieczony czosnek smakuje wyśmienicie – jest bardzo aromatyczny, ale pozbawiony ostrego smaku i zapachu. Najlepiej upiecz od razu kilka główek i nadmiar wykorzystaj, np. jako pastę do chleba (po prostu rozsmaruj na bagietce lub chlebie i zjedz) – pycha! P.S. Oczywiście zamiast fasolki możesz dodać inne sezonowe warzywa. Składniki: 4-6 ząbków czosnku kilka łyżek oliwy lub oleju 4-5 ziemniaków
Qlinarnie i QlinarnieSzybka, recyklingowa sałatka z tego co było w lodówce. Nie umiem robić sałatek, w tej kwestii boję się eksperymentów ale odważyłam się. To taka sałatka
Dzieje kuchennej WiewióryZapach w domu podczas pieczenia chleba jest nieziemski. A potem ta chrupiąca skórka i najlepiej domowe masło to już raj na ziemi. Jeśli macie obawy przed pieczeniem swoich chlebów to odrzućcie je i spróbujcie. Jak to mówią " najtrudniejszy pierwszy krok ". A potem to już z górki. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPasztet ten jest moją autorską modyfikacją wielu przepisów. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem. kasza gryczna 3/4 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki fasola biała 1 szklanka jajka 4 sztuki seler 1/2 sztuki marchew 2 małe lub 1 duża cebula 2 sztuki natka pietruszki 1 pęczek czosnek 4 ząbki majeranek, sól, pieprz oliwa(...)rzodkiewkę, ogórek i szczypiorek. Wymieszać z jogurtem (musi być bardzo gęsty) i doprawić solą i pieprzem. Gdy pasztet całkowicie wystygnie można go kroić w plastry i podawać razem z chlebem, na wierzch nakładać sos. Pycha
Jadło i czytadłoTakie roladki z chleba tostowego możemy przygotować na piknik, jak i na różnego rodzaju imprezy. Zawartość takich roladek zależy od fantazji nas samych, jak i zawartości lodówki. Tak więc podstawowy składnik to chleb tostowy. Odkrawamy skórkę, wałkujemy na cienko, smarujemy masłem, układamy plastry szynki, sera, smarujemy dowolnymi pastami, układamy warzywa pokrojone w długie słupki (ogórek, rzodkiewkę, paprykę
Jadło i czytadło