przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:373/867)

Grzanka z czekoladą i masłem orzechowym 152

moim talentem :).  Taka grzanka to idealne śniadanie dla osób, którym rano się bardzo śpieszy i nie mają zbyt dużego apetytu o poranku. Przepis własny Składniki: 2 kromki chleba czubata łyżka masła orzechowego* ~ ok. 25 g 3 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady ~ ok. 25 g  *najlepiej crunchy (z orzeszkami) Czekoladę posiekać. Kromki chleba posmarować masłem orzechowym, posypać czekoladą

tost z dżemem
Krem z groszku, z szynka dojrzewajaca czyli Zupowy Wtorek odc.62 185

Rzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku.  Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muzycznie i Wloskie ciasteczka Cantuccini czyli poWeekendowe Lakocie odc.83 186

Pisałam Wam już o kokosankach, dzisiaj tez urodzinowe wspomnienie. Ciasteczka bardzo delikatne w smaku, migdałowo cytrynowe, po prostu pyszne ALE wymagają bardzo dużo cierpliwości od gryzącego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Obiad za 10zł - Zupa cebulowo - porowa z sandwichem serowym. 232

75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek, lubczyk, ocet jabłkowy 0,50zł -chleb żytnio - razowy; 4 kromki; koszt 0,35zł -gorgonzola 37,52zł/kg; zużywamy około 35 gram; koszt 1,31gr -cheddar 17,93zł/kg; zużywamy około 45 gram; koszt 0,81zł Koszt łączny produktów(...)dalej dusimy do miękkości. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy por z cebulą, doprawiamy lubczykiem i tymiankiem. Gotujemy około pięciu minut. Dodajemy łyżeczkę octu, zdejmujemy z ognia i mieszamy. Kromkę chleba smarujemy gorgonzolą i posypujemy serem, przykrywamy drugą kromka i opiekamy do momentu, aż pieczywo będzie mocno chrupkie. Gdy pieczywo się ostudzi kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy

BaRepas
Klopsy w pikantnym sosie z winem i korniszonami czyli Niedzielne Mielenie odc.29 169

Kultywujemy tradycję niedzielnego mielonego. Nie jest to taki mielony jak za czasów mojej mamy (mój ojciec mawiał, że mama ma mistrzostwo w tej dziedzinie) ale robię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 211

Zatęskniłam za wspólnie celebrowanymi śniadaniami. Ostatnio nie składało nam się, nie udawało razem usiąść do stołu, ba, nawet nie udaje się być tylko obok siebie. Małżona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosanki czyli poWeekendowe Lakocie odc.83 243

Uwielbiam wszystko co kokosowe, od kostki z kaszy manny i wiórków kokosowych zacząwszy a na pikantnym mięsie z mleczkiem kokosowym skończywszy, każda kokosowa wariacja mi odpowiada

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka Cezar 308

grzanki, ale dla mnie całość była skomponowana idealnie. Polecam do wypróbowania! Składniki: - Opakowanie miksu sałat; - 3 jajka; - 1 pojedyncza pierś z kurczaka; - ulubione przyprawy do kurczaka; - kilka kromek chleba; - 3 łyżki oleju; - 2 ząbki czosnku - sól morska i świeżo mielony pieprz; Sos: - 1 żółtko - 1/3 ząbka czosnku - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka sosu worcestershire - 6 łyżek oleju roślinnego (słonecznikowego(...)będzie gęsty i puszysty. Na koniec dodać sok z cytryny i pieprz. Ugotować jajka na pół-twardo. Pierś kurczaka umyć, doprawić i zgrilować. Pokroić na większe kawałki. Kromki chleba pokroić w kostkę, obtoczyć w oleju z przeciśniętym czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Sałatę układać na talerzach, posolić, układać kurczaka, jajka, grzanki, polać sosem. Smacznego! function load(url, callback

dom-agi.pl
Pasta twarogowa 126

Specjalnie udałam się do sklepu po świeży szczypiorek, ale nie było. To musiałam się zadowolić tym co mogłam  dostać.I jestem bardzo, bardzo zadowolona.  Do smarowania chleba, pyszna  i pożywna. Składniki: 2 opakowania twarogu chudego ( po 200 g) 2 pęczki rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki smietany 12% lub chudego jogurtu(...)dokładnie myję i osuszam. Rzodkiewkę ścieram na tarce jarzynowej, a koper i pietruszkę drobniutko siekam. Twaróg rozgniatam widelcem, dodaję śmietanę, warzywa i przyprawy do smaku. Pastę nakładam na  chleb posmarowany masłem i gotowe. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Zakwas z buraków 163

barszczu nie ma sobie równych. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1,5 l przegotowanej wody 6 ząbków czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1-2 kromki żytniego chleba razowego Wykonanie:  Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej(...)wodą, na wierzch kładę pokrojoną kromkę chleba, nakrywam gazą i odstawiam na minimum 3-4 dni w ciepłe miejsce. Gotowy przecedzam i gotuję na nim mój barszcz czerwony

Bea(u)ty kitchen
Zrazy wołowe ze śliwka 203

Raj dla podniebienia! oczywiście miłośników wołowiny.  T o kolejna propozycja z wykorzystaniem wołowiny krzyżowej QMP od Dobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz cygański 165

Smaczne danie, które można spożywać na wiele sposobów. Dobrym dodatkiem będzie chleb, ale można podawać również z kaszą. Papryka i cebula nadają temu daniu przyjemny, słodki posmak. Porcja na 4 osoby. SKŁADNIKI 700 g szynki wieprzowej bez kości lub mięsa wołowego 3 cebule 3 czerwone papryki (można wykorzystać również 3 różne kolory) 3-4 łyżki margaryny 3-4 łyżki przecieru(...)można wymieszać ponownie 2-3 łyżki mąki (u mnie starczyło tylko z 3 łyżek, ale wszystko zależy od wlanej ilości wody do gulaszu).  Podawać z kaszą lub chlebem

Passions hobbies life
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 148

Mieszanki różnych mąk i małych ziaren świetnie sprawdzają się w pieczeniu domowego chleba lub smażeniu tortillii i naleśników. Na pieczenie chleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz 136

żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 - 3 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu  piętka lub kromka chleba razowego Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba , czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką  pozostawiamy w temperaturze pokojowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata