zdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje śniadanie mistrzów. Tostów francuskich nie wynaleziono ani nie wymyślono we Francji, jak mogłaby wskazywać ich nazwa. Chleb był podstawowym pożywieniem wielu kultur, a że i wtedy, i dziś, nikt nie lubi marnować jedzenia, trzeba było znaleźć sposób na to, by czerstwe pieczywo było smaczne. Maczanie go w mleku(...)sposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes” ma świetne wytłumaczenie skąd nazwa ‚french tosts’ wzięła się w Stanach Zjednoczonych. W 1724 swoją potrawę nazwał tak kucharz Joseph French
Karo in the KitchenDzisiaj zapraszamy na prawdziwy rarytas, który pamiętam jeszcze z lat młodzieńczych. A tak naprawdę, jak wieść gminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła
Marder&Marder Manufacturezdrowy domowy chlebek prosto z piekarnik. Ciepły pachnący bez konserwantów. Mój sprawdzony przepis. Ten przepis według japońskiej techniki bardzo często stosuję gdy mam ochotę na jasny, lekki chlebek. Zamiasta chleba wystarczy dodać więcej cukru i mamy słodką bułkę czy bułeczki lub rogaliki. Do części gotowego ciasta jak w podanym przepisie dodałam tym razem garstkę suszonych ziół dzięki czemu nabrał cudownego(...)piekarnika posmarowałma ciasto roztrzepanym żółtkiem. Dzieki temu chlebki nabiorą pięknego brązowo-bursztynowego koloru. Składniki i opis wykonania znajdziesz tutaj w/g sprawdzonego przepisu. Według tego przepisu zrobiłam też Jesienny puszysty chleb Jako ciekawostkę podam, że to ciasto idealnie nadaje się na lekkie makowe rolady
Sztuka gotowania w/g Samirykukurydzę, fasolę czy pomidory obowiązkowo w szafce mam :) Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy - do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać. Tym razem u mnie padło na wersję
Kolorowy Przepisownikkawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej papryki 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika 3-4 jajka 5-6 kromek chleba 2 łyżki pestek dyni szczypiorek Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Kość wędzoną zalać 1,5 litra wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, miąższ dyni(...)warzywa. Gotować około godziny. Wyłowić liście i ziela, wsypać mannę. Przyprawić. Gotować około 10 minut a następnie zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, obrać, przepołowić. Chleb pokroić w kostki i podprażyć na suchej patelni. Szczypiorem posiekać. Zupę zabielić śmietaną.Podawać w wydrążonej dyni jak w wazie, z dodatkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawędzonego marchewka kawałek selera korzeń pietruszki 100 g żółtego sera w kawałki natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz młotkowany z kolendrą, ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek kilka kromek chleba 1 łyżeczka masła Boczek pokroić w kostkę, skórę odkroić. Warzywa zalać 1,5 litra wody, wrzucić skórkę z boczku, ziele angielskie, liście laurowe i gotować na małym ogniu do miękkości(...)podsmażyć, dodać cebulę pokrojoną w plastry i smażyć aż cebula będzie miękka. Na końcu dodać przeciśnięty czosnek. Wszystko to wrzucić do bulionu i powoli gotować. Doprawić przyprawami. Z chleba wyciąć wykrawaczką do ciastek grzanki o różnych kształtach. Usmażyć je na maśle. Kiedy zupa będzie już gotowa, zdjąć z ognia i zetrzeć do niej żółty ser na tarce o drobnych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagrochu łuskanego połówki 1 duża marchew korzeń pietruszki kawałek selera 1 mała cebula liście laurowe ziele angielskie majeranek pieprz sol kolendra mielona 2 łyżki śmietany 2-3 kromki chleba natka pietruszki Groch rano zalać woda i odstawić. Jarzyny obrać, zalać kilkoma szklankami wody, dodać odsączony groch, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować aż groch i warzywa będą miękkie(...)następnie całość zmiksować. Doprawić przyprawami i zabielić śmietaną. Chleb pokroić w kostki i na suchej patelni usmażyć grzanki. Zupę podawać z grzankami i posiekaną natką pietruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazaletach domowego chlebka pisać chyba nie trzeba, bo są oczywiste. Ja bardzo lubię chleby na drożdżach, bo są szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy nie chce nam się iść do sklepu. Taki świeży chleb zjadamy jeszcze ciepły, a najlepiej smakuje z samym masełkiem. Dodałam do niego czarnuszkę, ulubioną przyprawę mojego męża. Składniki: 225 g mąki pszennej 225 g mąki żytniej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapająk.... Takie zabawne jedzonko na pewno skusi niejednego niejadka warto więc spróbować zwłaszcza, że przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zrobienie zwykłych kanapek Składniki: 4 kwadratowe kromki chleba 4 plasterki żółtego sera masło lub majonez pomidorki koktajlowe czarne i zielone oliwki mała czerwona cebulka kawałek zielonego ogórka zielona cebulka koperek Chleb posmarować masłem i na każdą kromkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaoliwkami O ile jej bliska kuzynka, pizza zrobiła w świecie oszałamiającą karierę i nie ma chyba osoby, który by się z nią nie spotkał. To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co pizza ciasta, jest już zdecydowanie mniej znany. A szkoda ponieważ jego wyborny smak sprawia, że stanowi on, nie tylko świetny dodatek do śródziemnomorskich sałatek, lecz(...)ciasta na dużą focaccię, lub dwie mniejsze 500 g mąki pszennej 250-300 ml wody 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1/2 łyżeczki soli na wierzch chleba 2 garście oliwek 1/2 łyżeczki grubej soli ewentualnie szczypta czarnuszki suszona bazylia, lub tymianek, lub oregano, lub rozmaryn sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy
Miód i pieprzzabraknąć w moich trójkątnych tostach. Spróbujcie i Wy. Prosto, a jakże smacznie. Takie tosty możecie również zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 4 kromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie(...)kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie tak przygotowane kanapki kroimy po skosie na pół, tworząc trójkąty. Do głębokiego talerza wbijamy 2 całe jajka, dodajemy przyprawy i 2 łyżki prażonych ziarenek "Ziołowo mi!". Łączymy dokładnie widelcem. W tak przygotowanej masie maczamy nasze
Słodkie okruszkiUbiegły weekend był wyjątkowo słodki. Po chorobach i braku czasu nadeszły dwa wolne dni i spędziłam je głównie w kuchni :) wcale nie jest mi z tym
Dzieje kuchennej WiewióryWiewióra dzisiaj była w kinie, na dodatek na pokazie przedpremierowym dla prasy. Wyszłam z niego z niedosytem i burczącym brzuchem. Ekscentryczny, przystojny, porywczy i
Dzieje kuchennej Wiewióryparę liści sałaty/garść mix sałat 100 g wędzonej piersi kurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 5 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek Kromki kroimy w kostkę. Na rozgrzana patelnie wlewamy łyżkę oliwy i smarujemy patelnie przeciętym ząbkiem czosnku. Wrzucamy chleb i rumienimy. Do umytej sałaty dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, pomidorki i czosnkowe grzanki. Polewamy łyżeczka oliwy
Atlas Smaków