soczyste wiśnie. Jej dużym atutem jest to, że nie zawiera ani grama masła. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Składniki na roladę o długości 30 cm: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 ml śmietanki kremówki 150 g czekolady deserowej 1/2 szklanki wiśni(...)namoczonych w alkoholu dodatkowo: 4 łyżki wiórek czekoladowych wisienki koktajlowe Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, następnie z żółtkami. Dodać mieszankę z mąką i delikatnie wymieszać. Przełożyć na matę silikonową (lub jeśli jej nie mamy to na blaszkę wyścieloną papierem) i wyrównać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaserniki, ale ten jest po prostu rewelacyjny! Gdyby odbyło się losowanie na najlepszy sernik na świecie, za tym podniosę w górę obie łapki! Większość zna i ceni smak tiramisu: biszkopty aromatyzowane kawą i amaretto, przekładane delikatnym kremem z mascarpone i kakao. Pyszne - prawda? A jeśli dodać do tego idealnie kruche ciasto i aksamitną, waniliową warstwę serową? To już po prostu(...)zmielonego twarogu 200 g cukru 5 jaj budyń waniliowy krem: 400 ml śmietany kremówki 500 ml sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto: kilkanaście podłużnych biszkoptów kakao gorzkie 1/2 szkl mocnej, słodkiej kawy 100 ml amaretto Masło posiekać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i cukier, wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć na godzinę
6niebodużo pisać... kolejny niezwykły przekładaniec na Nastoletnich ;) Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i błyszcząca polewa czekoladowa. To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie :) A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi stąd . Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Beza: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)posiekanych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g wafelków Prince Polo Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szkl mleka 7 żółtek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 320 g miękkiego masła 1 czekolada mleczna, posiekana
Nastoletnie Wypiekaniesernikowy z bitą śmietaną Każdy z nas lubi torty i mam cichą nadzieję że jego lżejsze wersje z owocami bitą śmietaną, oraz kakao przypadną do waszego gustu. składniki biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka masła masa tortowa 1 kg twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru 5 płaskich łyżek(...)masłem i wlewamy do niej biszkoptową masę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczony biszkopt studzimy, a następnie odkrajmy nożem wierzch i dzielimy go wzdłuż, na dwie równe części. Pięć łyżek żelatyny zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy 3/4 szklanki cukru i mieszamy
Miód i pieprzupiekłam dziś rano. Pierwszy raz robiłam je tydzień temu, na uroczystość rodzinną (stąd też zdjęcia), ale smakowało nam tak bardzo, że konieczna była powtórka. Polecam na świąteczne dni. Składniki: Biszkopt: • ¾ szklanki oleju • ½ szklanki wody • 1 szklanka cukru • 3 łyżki kakao • 1,5 szklanki mąki pszennej • 5 jajek • 1 łyżka (!) proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • ½ szklanki cukru Masa serowa(...)łyżka cukru pudru • 1 łyżeczka żelatyny lub 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • 50 g czekolady deserowej • 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: do garnuszka wlać wodę i olej, wsypać 1 szklankę cukru i kakao. Dokładnie rozmieszać, zagotować i ostudzić. Otrzymana polewa będzie nam potrzebna do biszkoptu. 2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną
W mojej kuchnizewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do nas zawita. Aby podkreślić ten fajny dzień, zrobiłam Owocową delicję w biszkopcie. Udała się znakomicie. Będziemy mieć przepyszny deser do popołudniowej kawy. Polecam. Składniki: Biszkopt: • 8 jajek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków • 1 cukier waniliowy • 8 pełnych łyżek mąki pszennej • 1 pełna(...)białego trzykrotnie mielonego • 2 galaretki cytrynowe • owoce z puszki: brzoskwinie, ananasy, koktajl owocowy egzotyczny, mandarynki • 3 kolorowe galaretki, np.: cytrynowa, wiśniowa, agrestowa Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników upiec biszkopt według tego przepisu. 2. Biszkopt ostudzić na kratce, a następnie przekroić na dwa blaty. 3. Przygotować 3 kolorowe galaretki. Każdą rozpuścić w 1 szklance wrzątku, wylać na talerz i zostawić
W mojej kuchniszybko i łatwo, a efekt przechodzi wcześniejsze wyobrażenia. Jest bardzo słodkie, dlatego w swojej wersji zmniejszyłam ilość masy krówkowej. Gorąco polecam, spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka. Składniki: Biszkopt: • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka • 2/3 szklanki mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 2/3 szklanki cukru • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia(...)łyżki mleka • 50-70 ml wódki • około 180g herbatników Polewa: • 8 łyżek wody • 8 łyżek cukru • 80 g masła • 3 łyżki dobrego kakao bez cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nagrzać do 165o C w opcji dół + termoobieg (bez termoobiegu nagrzać do 180oC). 3. Białka ubić na sztywną
W mojej kuchniszybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt: • 4 jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy(...)wódką i odrobiną esencji rumowej) Dodatkowo: • powidła śliwkowe • herbatniki jasne, ok. 24 sztuk • herbatniki kakaowe, ok. 24 sztuk • kakao do posypania • 2-3 łyżki alkoholu Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Powoli dosypywać cukier i miksować, aż do rozpuszczenia się kryształków. 2. Dodać do ubitej piany żółtka i zmiksować. 3. Na masę jajeczną
W mojej kuchnitrzykrotnie mielonego • 250 g mascarpone • 1 szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej • ziarenka z 1 laski wanilii • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto • do dekoracji: gorzkie kakao, świeże truskawki Sposób przygotowania: • Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem(...)opcji dół + termoobieg. • Zmiksować twaróg z mascarpone, cukrem, proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i ziarenkami wanilii na jednolitą masę. Dodać jajka i ponownie zmiksować do chwili, aż składniki połączą się. • Biszkopty na chwilę maczać w kawie z dwóch stron. Powinny być dobrze nasączone. • Wyłożyć 1/3 masy serowej do formy, ułożyć 1/2 biszkoptów, oprószyć je kakao przez sitko, przykryć masą (wykładać
W mojej kuchniCiasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)wymiarach 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, tak do suchego patyczka. Biszkopt studzimy około 20 minut w uchylonym piekarniku, potem wyjmujemy blat. Studzimy i przecinamy na dwa blaty. Poncz do spodniego blatu: wodę zmieszać z sokiem z cytryny, posłodzić wg uznania
Ewusiowe Smakiczasu lubię zjeść. Piekę więcej niż jem ale jaka to radość jak inni jedzą i zachwalają. Kocham robić smakołyki więc żaden problem zrobić dla moich milusinskich. Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1/2 szklanki ksylitolu( cukru brzozowego) Kłos-Pol - 1 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol - szczypta soli Krem 1 - 1/2 puszka masy krówkowej(...)papierem do pieczenia. Piekłam w temp. 180 st.C 25 minut.Po ostudzeniu przekroiłam . Krok 2 Ubiłam śmietanę na sztywno z cukrem, wsypałam śmietan fixi jeszcze chwile miksowałam. 1 blat biszkoptu posmarowałam ubitą śmietaną i przykryłam drugim blatem biszkoptu. Krok 3 Masło miękkie miksujemy i dodajemy masę krówkową, ubijamy na krem.Krem przekładamy na drugi blat biszkoptu i wykładamy słonecznik-słonecznik pokryje
Różowa kuchniawyciąć okrągłe mini torciki lub pokroić ciasto w kwadraty. Nie miałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!! SKŁADNIKI paczka biszkoptów, 2 galaretki o smaku owoców leśnych, 250 g serka mascarpone, 400 ml kremówki, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki konfitury jagodowej domowej WYKONANIE 1. Formę o wymiarach(...)22x26 cm wykładamy folią spożywczą, układamy ciasno biszkopty, które lekko nasączamy np. sokiem. 2. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku, pozostawiamy do ostudzenia. 3. Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. 4. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone, na końcu dodajemy żelatynę. 5. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy konfiturę jagodową i miksujemy. Na biszkoptach
słodki bratekmnie się nikt nie pogniewa jak zaserwuję do kawy sernik. Tym bardziej taki z musem brzoskwiniowym, który po prostu rozpływa się w ustach. Ja zrobiłam go na biszkopcie a kto nie lubi piec może go zrobić na spodzie z herbatników. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe Masa serowa(...)żelatyny 0,5 l kremówki 30% Mus brzoskwiniowy 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Gellwe 0,5 l soku z brzoskwiń (z puszki)* 2 łyżeczki żelatyny Gellwe Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek
Ala piecze i gotujeKiedyś piekliśmy to ciasto bardzo często, zupełnie o nim zapomniałam. A szkoda bo jest pyszne. Szybko się je robi i jest bardzo dobre. Zaczynać od upieczenia biszkoptu – Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, nie przerywając mieszania. Następnie dodać po żółtka, po jednym co jakiś czas, wymieszać dokładnie. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli(...)dodawać do masy. Mieszać bardzo delikatnie za pomocą łyżki. Wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180c przez 25-30 minut. Ostudzić biszkopt, dopiero teraz można zacząć robić masę. Masa – na garnuszku z parującą wodą postawić miseczkę i pokruszyć czekoladę. Dolać troszeczkę śmietany. Roztopić czekoladę i zdjąć z pary. W tym czasie
Kuchnia PokoleńPrzy każdej uroczystości obiecuję sobie, że pochowam po trochu, nigdy jednak nie mam serca ;) Moja dzisiejsza propozycja to przepyszne ciasto brzoskwiniowe, które gościło na naszym Wielkanocnym stole. Jest przepyszne! Biszkopt jest nietypowy, bo na mące migdałowej i siekanych migdałach, do tego krem na bazie domowego budyniu i nasze ulubione brzoskwinie. Przepis spisałam kiedyś z jakiegoś bloga, w oryginalnym przepisie były(...)nałupać", więc zamieniłam je na migdały. Z góry przepraszam autora za przywłaszczenie przepisu, ale nie zapisałam niestety w moim przepiśniku adresu bloga. Składniki: (na blaszkę 25x35cm) BISZKOPT: 6 jajek 120g cukru 100g mielonych migdałów 100g siekanych migdałów 1 łyżka mąki pszennej tortowej 1 łyżka bułki tartej 2 połówki brzoskwiń posiekanych drobniutko KREM: 250g miękkiego masła 750ml mleka 3 żółtka
Cakes By Kejt