apetycznie, ładnie, a jeszcze lepiej smakuje. Uroku i smaku dodają kropki z galaretki. Ciasto nie jest zbyt pracochłonne, a jeszcze szybciej go można przygotować, kiedy dzień wcześniej upieczemy sobie biszkopt. Polecam również inne słodkości, na które przepisy znajdziesz tutaj Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem, tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym z blatów kieliszkiem wykroić kółka. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe cukier puder do smaku 1 kostka
O kuchni z uczuciemPyszne Jagodowe Tiramisu Składniki: 500 ml kremówki 30 % 0,5 kg serka mascarpone 300 g biszkoptów (podłużnych) 2 łyżki czubate cukru pudru 50 ml amaretto 200 ml mocnej kawy espresso / kawy rozpuszczalnej 0,5 jagód Wykonanie: Zaparzamy kawę. Studzimy i dodajemy amaretto. Kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy do niej, miksując, serek mascarpone. Bierzemy blaszkę(...)pucharki - w zależności w czym chcemy podawać deser i układamy warstwami. Biszkopty moczymy dwustronnie w kawie z amaretto ( mniej więcej po 3-4 sekundy ) wykładamy ( w moim przypadku) na blaszkę i tak aż cała będzie wyłożona nasączonymi biszkoptami. Wykładam następnie połowę kremu, ponownie znów układam nasączone biszkopty i ponownie krem. Na samą górę wykładamy jagody, wcześniej osuszone i umyte
W Moim Magicznym Domubyło chętnych do zjedzenia i trza było coś z nich zrobić...poszperałam troszkę i wynalazłam tutaj przepis na takie oto ciasto.Ciekawy pomysł na masę..polecam, wypróbujcie. Biszkopt: 7 jajek sól ½ szkl. cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy poncz: 1/3 szkl. wody (letniej, przegotowanej) 2 łyżki(...)mąką ziemniaczaną, mąką krupczatką i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie razem wymieszać i przełożyć do blaszki.Piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i przekroić na połowę (biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać. Galaretkę rozpuścić w ½ szklance gorącej wody. Masło przełożyć
Moje domowe kucharzeniedosłownym tłumaczeniu jest to nagie ciasto, czyli takie, które nie ma na sobie typowych dla tortów ozdób np. masy cukrowej, idealnego ganache, lukrów, figurek z cukru i tym podobnych. Biszkopt ozdabiają tylko owoce oprószone cukrem pudrem czy czekoladą, lub jest tylko biszkopt i krem (i nic więcej). Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie dla mało doświadczonych w wypiekach osób - nie ukrywajmy(...)zbyt niskie i ciężko przekroić je na kilka blatów ;-) Podsumowując - dzisiejszy torcik, to tort absolutnie dla każdego! :-) Znakomity wyjdzie także z malinami zamiast jagód! Przepis na małą tortownicę. Biszkopt: 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę, łyżka po łyżce
Poezja Smaków - blog kulinarnyNadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę(...)minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Przełożenie: Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyłożyć na masę truskawki, na truskawki położyć 1/3 masy, rozsmarować i położyć drugi placek biszkoptu. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu, ułożyć truskawki i cukrowe ozdoby. Smacznego
Motylkowa KuchniaNasz rodzinny przepis na bananowiec robi furorę wszędzie, gdzie tylko się pojawi. Żeby jednak znowu się nie powtarzać zainspirowałam się nim i stworzyłam zupełnie nowe połączenie. Biszkopt, warstwa bananów z galaretką i lekki mus czekoladowy wieńczący całość. Bardzo smaczne, lekkie, o wyraźnym smaku. Lubicie banany w czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę(...)foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę bananową: 6 bananów 2 opakowania galaretki cytrynowej 1/2 kostki masła na mus czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej dodatkowo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKiedy kolega poprosił mnie o tort, długo myślałam jaki przygotować. Ciekawiło mnie jak będzie smakował taki mocno czekoladowy biszkopt, bo nigdy nie robiłam z taką ilością kakao. I choć samego tortu nie próbowałam, to oczywiście udało się go skubnąć w trakcie przygotowań ;) Biszkopt urósł na tyle, że mogłam do prosta odkroić wierzch, a już on sam wystarczył, by się(...)masą). Do masy dodajemy część przesianej mąki naprzemiennie z przygotowanym kakao- aż do wykorzystania całości. 2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (wycinamy z niego okrąg). Wylewamy przygotowany biszkopt i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 1 godzinę (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyciągamy z formy po ok 30 minutach. Ścinamy zaokrąglony wierzch, a następnie
Kuchnia w czekoladziekażdymi owocami wychodzi rewelacyjny, taki uniwersalny przepis. Ja tym razem wybrałam brzoskwinie w puszce, ale śmiało można użyć borówek, malin, truskawek oraz jaką uwielbiamy galaretkę. Również pełna dowolność z biszkoptem, mogą być kupne biszkopciki, ale ja uwielbiam piec i go upiekłam. Pięknie wygląda i tak samo smakuje. Zapraszam do pieczenia :) Składniki: (tortownica 24 cm) - na biszkopt 2 jaja 60 gram(...)wiaderka, zmielonego 200 ml śmietany 30% 4 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/3 szklanki zimnej wody - dodatkowo 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 ml wrzątku puszka brzoskwiń Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubij na puszystą, gęstą masę z cukrem. Mąkę wymieszaj z migdałami i proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodawaj do masy jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej
Wołowina od rekinakażdy deser czy wypiek będzie smakował pysznie. Jak już Wam wspominałam miałam w planach jeszcze wypróbować przepisy z tymi owocami. W ostatni weekend zrobiłam szybki deser a'la tiramisu. Biszkopty nasączyłam cappuccino, zamiast kawą rozpuszczalną. Przyznam się szczerze, że desery i wypieki kawowe nie za bardzo mi smakują, może przez to, że nie piję kawy, dlatego biszkopty nasączyłam cappuccino(...)deser jest syty :). Polecam! DESER A'LA TIRAMISU Z JAGODAMI. Składniki na 3 duże porcje lub 4 małe: około 150 g podłużnych biszkoptów 2 łyżki cappuccino o smaku waniliowym 125 ml gorącej wody 2 łyżki amaretto 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% 250 g jagód
Zakątek rozkoszy kulinarnychnudzi. Dzisiaj polecam lekki, mocno truskawkowy deser: Piankowy sernik z truskawkami i bezami domowej roboty na biszkoptowym spodzie. Bezy można oczywiście pominąć lub wykorzystać bezy kupione w sklepie, a biszkopt można upiec. Lekka, truskawkowa, sernikowa pianka nie jest zbyt słodka, gdyż słodkie są bezy, ale jeśli chcecie masę sernikową możecie dosłodzić. Ten sernik jest bardzo łatwy do przygotowania, a jedyną(...)galaretki o smaku truskawkowym (każda na 500 ml wody) 250 ml serka z wiaderka, może być serek homogenizowany 1 łyżka cukru pudru (można dać więcej) truskawki okrągłe mini biszkopty Mini bezy do dekoracji Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce, sprawdzamy aby galaretka nie stężała, tylko osiągnęła gęstość niezbyt gęstej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest bardzo smaczny i w dodatku ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Idealny na letnie uroczystości, ja przygotowałam go na urodziny męża. Do dekoracji użyłam produktów od firmy Cukieteria . Składniki: Biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku bo pieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany(...)końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie miksujemy. Tortownicę smarujemy tłuszczem, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na trzy blaty. Nektarynki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, miksujemy blenderem, wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy
Bajeczna KuchniaRolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam(...)SKŁADNIKI : 1 paczka podłużnych, słodkich biszkoptów ( około 25 szt.) 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 kubek kawy rozpuszczalnej do nasączenia 50 ml syropu rumowego z czekoladą Victoria Cymes słodkie kakao do posypania ciasta
Kulinarne Fantazje Marioliżółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 300g chałwy waniliowej 2 łyżki tahini z winogronem (pasty chałwowej) - opcjonalnie 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml amaretto kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo, aż cały cukier się rozpuści(...)pokruszoną chałwę, miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wstawiamy do lodówki . Opcjonalnie do kremu możemy dodać 2 łyżki tahini, co wzmocni chałwowy smak kremu. Do kawy dodajemy amaretto, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, posypujemy obficie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych biszkoptów, przykrywamy ją pozostałym kremem i posypujemy kakao. Tiramisu wkładamy
Gotowanie i blogowaniefamily:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki kokosowej 1 łyżeczka esencji waniliowej Krem(...)mascarpone 150 g masy kajmakowej 2-3 łyżki ubitej śmietany kremówki 36% Wykończenie około 250 ml śmietany kremówki 36% kilka łyżeczek cukru pudru do smaku kakao(opcjonalnie) Sposób wykonania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z kakao oraz kawą. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej
Smaki NataliiPyszny tort Rafaello, z delikatnym kremem na bazie śmietanki i lekko nasączonym biszkoptem. Polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Tort Rafaello Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych Poncz: Pół
Smaki Natalii