przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:166/600)

Ciasto z delicjami 152

Dzisiaj kochani czytelnicy witam Was słodkościami 😊 Ciasto składa się z biszkoptu, dżemu, ciasta z maku i kokosu, które najbardziej uwielbiam w tym cieście 💜 oraz masy budyniowej, delicji i galaretki. Do fanek delicji to nie należę, ale do tego ciasta pasują rewelacyjnie. Pierwszy raz jadłam to ciasto, gdy byłam małą dziewczynką i do dzisiaj go pamiętam... Wszystkie warstwy ciasta(...)połączeniu ze sobą tworzą cudowną całość. Delicje możemy nasączyć alkoholem lub herbatą Zapraszam do mojego raju 😊 Składniki: biszkopt: mąka pszenna 1 szklanka, cukier 1 szklanka, jajka 5 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, ciasto kokosowo - makowe: białka 7 szt, wiórki kokosowe 15 dag, mak suchy 15 dag, cukier 15 dag,  proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa budyniowa: mleko

kulinarne odsłony pati
Ciasto z masą czekoladową i masłem orzechowym | bez glutenu /laktozy /cukru | 175

nada się do niej masło orzechowe z kawałkami orzechów, które delikatnie chrupią pod zębami. Ciasto rozpływa się w ustach, jednak z wyglądu...powiem tak. Mount Everest to nie jest. Biszkopt nie rośnie wysoki, jednak gdy chcemy mieć większy tort to podwajamy porcję i na biszkopt i na masę. Delikatne, puszyste... bez glutenu i laktozy, a da się nawet bez cukru(...)Osoby uczulone powinny sprawdzić odpowiednie oznaczenia na produktach. Biszkopt kukurydziany: 1 szkl. mąki kukurydzianej 4 średnie jajka 3 łyżki cukru trzcinowego/kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli himalajskiej Fit masa do ciasta: 1 puszka mleczka kokosowego w stanie stałym 4 łyżki masła orzechowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub ksylitolu Dodatkowo

Czarnawisienka
Torcik truskawkowy 120

Dzisiaj szybkie i proste ciasto z truskawkami. Spód chrupiący, z płatkami owsianymi. Można tutaj również wykorzystać zwykłe herbatniki lub biszkopty, będzie jeszcze prościej. Mus truskawkowy, bita śmietana i lekka pianka tworzą wyśmienitą całość. Przepis ze strony " Z cukrem pudrem ". Polecam!       Torcik truskawkowy   Składniki na formę 20cm:   Na spód: 100g herbatników maślanych pół szklanki błyskawicznych płatków(...)truskawkowy: 400g truskawek 1 galaretka truskawkowa   Na masę śmietankową: szklanka kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny   Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów świeże truskawki lub płatki czekoladowe do dekoracji   Wykonanie: Spód: herbatniki rozdrabniamy blenderem, mieszamy z cukrem, solą, ekstraktem i stopionym masłem. Gotową masę wykładamy na spód tortownicy i dociskamy

Smak mojej kuchni
Kostka truskawkowa 166

wykorzystać zamrożone truskawki, wystarczy wrzucić je do rondelka, podgrzewać, aż się rozmrożą, a następnie zmiksować i powstanie nam mus. Polecam! Kostka truskawkowa Składniki na formę 24 x 30cm: Na biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu z wanilii łyżka oleju Na masę śmietankową: 400ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 1 galaretka(...)delikatnie mieszamy pianę łyżką. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach (do zrumienienia). Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zimny wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy, nasączamy biszkopt. Masa śmietankowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia

Smak mojej kuchni
Tort z wkładką kokosową 208

roku na urodziny córki zrobiłam klasyczny tort kakaowy z wkładką kokosową. Wyszedł naprawdę fajny. Polecam serdecznie! Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 3 białka 2/3 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Krem: 5 żółtek 1 litr mleka(...)szklanki cukru 2 kostki masła dodatkowo 2 łyżki kremu typu nutella Dodatki: mocny napar z herbaty (wystudzony) dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe posypka czekoladowa Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez

Kuchnia domowa Ani
Torcik z musem z mrożonych truskawek i dżemem aroniowym. 104

pudełeczek z truskawkami. Chodząc po alejkach w pobliskim sklepie przypomniało mi się, że w mam zamrożone truskawki. Pomyślałam, że mogłabym wykombinować z nimi jakieś ciasto. No i proszę... oto biszkopt przekładany dżemem aroniowym i kremem, a na samej górze mus z mrożonych truskawek. 1. Pieczemy biszkopt według własnego przepisu. U nas robimy go na "oko", więc nie podam Wam przepisu(...)sądzę, że każdy z Was ma swój sekretny przepis. 2. Gdy biszkopt będzie upieczony, przekrawamy go na dwie części. 3. Na dolną część dajemy dżem z aronii (może być z jagód), następnie smarujemy to kremem. Kładziemy na to drugą część biszkoptu i na to wykładamy mus truskawkowy.  4. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.  Mus z mrożonych

My World by Dagmara Rek
deser serowo-kokosowy z jagodami 125

chyba że nie lubicie grudek to użyjcie mielonego) 280 g serka Danio waniliowego 3/4 szklanki mleka 3 duże łyżki wiórek kokosowych łyżka cukru 6 łyżek konfitury jagodowej 9 podłużnych biszkoptów Kokos zalać mlekiem, dodać cukier i powoli gotować kilka minut aż wiórki naciągną trochę mleka. Odcedzić (mleko zachować) i wystudzić. Ser, serki i kokos zmiksować. Sześć biszkoptów przekroić n połowę(...)nasączać w wystudzonym mleku i układać po dwie połówki na dnie pucharków. Na biszkopty nałożyć po dużej łyżce kremu serowego a na niego konfiturę. Tak samo zrobić kolejne warstwy. Do każdego deseru wbić po jednym biszkopcie, schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tiramisu z czekoladą 170

mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy. Do miseczki przekładamy pokrojony biszkopt i zalewamy go ostudzoną(...)cukrem na kogiel- mogiel i dodajemy ricottę, jeszcze chwilę ubijamy aż składniki dobrze sie połączą. Do pucharków (3-4 szt w zależności od wielkości) wkładamy po łyżce kawowych biszkoptów, na to kładziemy po 2 łyżki serka i posypujemy 1 łyżką startej czekolady. Na czekoladzie kładziemy kawowe biszkopty, 2 łyżki serka i 1 łyżkę startej czekolady. Przechowujemy w lodówce.Przed podaniem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ananasek 203

tych dużych zaległościach jest już dla Was dawno przygotowany przepis na przepyszne ciasto o nazwie Ananasek. Z ananasową masą i śmietanową kołderką przykrytą warstewką białej czekolady. Na lekkim biszkopcie. Brzmi kusząco? To proszę się częstować :) Inspiracja: (klik )   Ciasto na dużą blachę  Składniki:  Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody szczypta soli 1,5 szklanki cukru(...)puszka ananasów 1 l soku ananasowego 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa  2 łyżki cukru pudru wiórki białej czekolady - opcjonalnie  Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białej dodajemy 6 łyżek wody, dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie gładka i lśniąca, wówczas dodajemy żółtka

My simple kitchen
Ciasto śmietanowo cytrynowo twarogowe z nutą cytrynową 216

biszkopt z formy 26 lub 28cm - 200 g + 3 łyżki cukru - 200 g mleka - 15g żelatyny - sok z jednej dużej cytryny - 500 g ricotty - 500 g kremówki - duża puszka brzoskwiń Puszyste i lekkie, rozpływające się w ustach, orzeźwiające... Biszkopt możesz zrobić w/g tego przepisu tutaj , tylko zamiast kakao daj zwykła mąkę pszenną. 200 g cukru, mleko i żelatynę rozpuść podgrzewając(...)zagotuj. Dodaj ricottę i cytrynę. Wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj szklankę mocnej herbaty z 3 łyżkami cukru. Ostudź. Zmiksuj cztery połówki brzoskwiń wyjętych z puszki. Przetnij biszkopt na pół. Spód ciasta zostaw w formie,nasącz przygotowaną herbatą i  posmaruj połową musu z owoców, resztę brzoskwiń pokrój i ułóż na dnie biszkopta. Ubij kremówkę i dodaj do wystudzonej masy

Pasje Jolki
Cycki murzynki 723

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1,5 kostki masła 82% Kilka kropli  aromatu migdałowego Dr.Oetker 120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki 1 galaretka np.  agrestowa Dr. Oetker rodzynki Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka(...)stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć ciasto. Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce. Polewa:  Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.  Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać

Wanilia i Kardamon
rajskie ciasto 138

wierzchu owoce tropikalne: brzoskwinie, ananasy, papaje, marakuje. Będzie idealne na upały, bo jest orzeźwiające, nie zamulające i soczyste.  *foremka 25*34 cm (może być trochę większa) Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy na przełożenie: dwa kubeczki po 200 ml śmietanki kremówki 30% galaretka zielona galaretka malinowa(...)Wystudzić i przekroić na trzy cienkie blaty.  Galaretki zieloną, malinową i fioletową rozpuścić każdą osobno w 3/4 szklanki wody. Wystudzić.  Foremkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia (najlepiej zostawić jeszcze margines ponad blaszkę, bo ciasto wyjdzie bardzo wysokie. Każdy kubeczek kremówki ubić osobno. Do jednej śmietanki wlać tężejąca zieloną galaretkę, zmiksować i wylać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowo- bananowe 2412

robiłam, choć na niedzielę na pewno coś przygotuję, bo wiecie... białek dużo w zamrażarce i trzeba je zużyć! Ps. Każdy powód jest dobry, nie...? Składniki na blaszkę 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki krupczatki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 6 żółtej 100g cukru kryształu ½ l słodkiej 30% śmietanki(...)mleka 8-9 bananów (w zależności od ich wielkości) Pianka śmietankowa: ½ l słodkiej 30% śmietanki ½ szklanki cukru pudru 3½ łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z pianą. Biszkopt przelewamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z kremem cappuccino 1351

smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym. Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 250 g masła 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej(...)żółtek 0,5 szkl cukru 1/4 szkl gorącej wody 5 łyżek cappuccino śmietankowego 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżki żelatyny Do nasączenia biszkoptu: 0,5 szkl gorącej wody 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1/4 szkl ciepłej wody 3 łyżeczki żelatyny  Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać

Ala piecze i gotuje
WEGAŃSKIE DELICJE 209

Dziś mam dla Was wegańską wersje wszystkim dobrze znanych słodyczy, czyli delicji. Te  biszkopty z galaretką pojawiały się u mnie w domu na każdym rodzinnym zgromadzeniu, dlatego od dziecka zawsze je bardzo lubiłam.   Moja wersja zawiera wegańskie biszkopty z wody po ciecierzycy, galaretkę zrobioną z kompotu z owoców leśnych z agarem. Całość polałam rozpuszczoną czekoladą(...)gazu przelej całość do naczynia wyłożonego folią spożywczą, tak aby galaretka miała grubość ok 0,5 cm. Całość zostaw do zastygnięcia w lodówce.  Upieczone biszkopty wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.  Po 30 minutach wyjmij galaretkę z lodówki i za pomocą małego kieliszka wytnij z niej kółka.  Umieść wyciętą galaretkę

wegujemy

Proponowane wyszukiwania