przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:157/600)

Biszkopt z masą straciatella. 191

Biszkopt kakaowy przełożony delikatną masą ze śmietanki i galaretki, z kawałkami czekolady. Smakuje całkiem nie źle :) Zrobiłam dla męża na urodziny. Przepis dodaję z opóźnieniem bo coś ostatnio nie jestem zorganizowana :) Pewnie dlatego, że jestem już w świątecznym transie :) Wczoraj nastawiłam zakwas na biały barszcz, też trochę z opóźnieniem, ale ważne, że już się kisi. Barszcz będę gotować w sobotę(...)więc zdąży się zakisić. Wracając do ciasta to piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Składniki na masę: 500 ml. śmietanki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka wody 100 g gorzkiej czekolady Polewa

Agusiowe smakołyki
Rolada brzoskwiniowa 128

Wbrew pozorom roladę brzoskwiniową przygotowuje się bardzo szybko. Nie musi być ona polana czekoladą. Można ją tylko posypać cukrem pudrem lub polać odrobiną lukru i udekorować plasterkami brzoskwini. SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek szczypta soli 140 g cukru 150  mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka białej herbaty Nadzienie(...)śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 duża puszka brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka oleju kokosowego cukier puder WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka upić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Jeżynowa babka z melisą 241

świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. biszkopt: 2 jajka wielkość M 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego mus jeżynowy: 40 dkg jeżyn mrożonych 1 pęczek melisy świeżej 3 łyżki cukru(...)pianka bezowa: 2 białka 70 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki żelatyny płaskie 1/4 musu jeżynowego krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 musu jeżynowego 2 łyżeczki płaskie żelatyny Biszkopt: Jajka wyjmuję z lodówki wcześniej. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru, i kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już

wesoła kuchnia
TORCIK WIELKANOCNY 141

Biszkopt kakaowy: 9 jajek 9 łyżek cukru 7,5 łyżek mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao  Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g masła lub margaryny 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 olejki spirytusowe o smaku waniliowym Dodatkowo: 1/2 opakowanie nadzienia cukierniczego Lauretta(...)jajko roztrzepać i każdy trójkąt posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec około 15 minut w temperaturze 225 stopni C. Wystudzone trójkąty udekorować cienkimi paseczkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą gorzką. Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Następnie ubić

Ciastka - domowe słodkości
Tort kokosowy z kremem budyniowo maślanym 100

Tort rodem z PRLu. Krem z masą budyniową był bardo popularny i w miarę tani. Wystarczyło mleko, budyń i masło. Biszkopt kokosowy też często był pieczony. W moim rodzinnym domu i w domach znajomych często pojawiał się na urodzinowych stołach. Jeżeli użyjemy budyń bezglutenowy to otrzymamy tort bezglutenowy . biszkopt: 8 jajek, 250 g cukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, ½ łyżki(...)opakowania budyniu (śmietankowego, waniliowego) bezglutenowego, 1 l mleka 3,2%, 3 łyżki cukru pudru, 360 g miękkiego masła, 3 łyżki brandy (to już według uznania), wiórki kokosowe do dekoracji, Biszkopt : ż ółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i ocet. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – zawsze

królestwo garów
Tort czekoladowo-gruszkowy i wprowadzenie do kwiatów cukrowych. 209

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na początek mam dla Was przepis na tort czekoladowo-gruszkowy. Składniki: I. Biszkopt kakaowy (rant o średnicy 18 cm): 4 jaja 60 g cukru kryształu 50 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao II. Mus czekoladowy: 75 g mleka(...)czekolady 53% Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C  Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki żelatyny namaczamy w bardzo zimnej wodzie. Z mleka, cukru i żółtek gotujemy krem angielski

DominikaDolci
Czekoladowe Rollsy. / Chocolate Rolls. 160

Witajcie!  Dziś krótki, łatwy i smaczny pomysł na domowe słodkości! ⃟⃟⃟ Hello! Today easy and yummy recipe for homemade sweets!  ⃟⃟⃟ Biszkopt / Sponge-cake: - 5 jaj / 5 eggs - 70 g cukru / 70 g sugar - 40 g kakao / 40 g cocoa  - 80 g mąki / 100 g all purpose flour - 20 g mąki ziemniaczanej / 20 g potato starch Polewa czekoladowa / Chocolate(...)masą jajeczną. Należy zwrócić uwagę, aby rozbić grudki mąki, gdyż po upieczeniu będą twarde jak kamień. Nie wolno też zbyt długo mieszać masy z mąką, gdyż na upieczonym biszkopcie pojawi się twarda skorupka. Wylewamy biszkopt na blachę 40x40 cm, wyłożoną papierem, lub matą silikonową. Pieczemy ok. 20 minut w 200-220 °  C. Po upieczeniu, jeszcze ciepły biszkopt obracamy, zwijamy

DominikaDolci
SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 454

Ostatnio kusiłam Was tylko sernikami , więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna(...)łyżki * mąka pszenna- 1 łyzka * masło min. 82% – 250 g KRUSZONKA KOKOSOWA: * kokos – 100 g * cukier – 3 łyżki * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy

Ostra na Słodko
Torcik kokosowa brzoskwinka 167

Ciasto jest doskonałym przykładem na to jak idealne jest połączenie słodkiego kokosa z orzeźwiającym smakiem owocu brzoskwini. Składniki: Biszkopt: 125g cukru 125g masła extra 1 cukier wanilinowy 4 jajka 100g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g wiórek kokosowych Masa kokosowa: 600ml śmietany 36% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 7 łyżek mleka 15 sztuk pralinek kokosowych Masa(...)brzoskwiniowa 240g konfitury brzoskwiniowej 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo: 9 sztuk pralinek kokosowych 50ml czystej wódki Wykonanie: 1. Biszkopt: Wiórki podprażyć na suchej patelni na złoty kolor i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać uprażone wiórki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej

Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowa rozpusta 130

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowa rozpusta 129

Mocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie

Szalona Kuchnia Eweliny
Tęcza Smaku 2181

WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS

Dziś Ja gotuje
Ptasie mleczko z galaretką 123

Ładnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki dodatkowe: ½ szklanki soku pomarańczowego 100% 1 duży kubek śmietany 12% ½ szklanki cukru 1 aromat pomarańczowy 2 galaretki(...)smaku malinowym 3 galaretki kolorowe 1 łyżka żelatyny ½ kg świeżych malin (mogą być mrożone) Wykonanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Następnie ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.  Składanie placka: Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem

Tradycyjna Kuchnia
Jabłkowa Fantazja 1754

Zimową porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru(...)śmietanowa: 400 ml śmietany 30%, 1 opakowanie śmietan- fix, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach

Tradycyjna kuchnia Kasi
TORT ŚMIETANKOWO-TRUSKAWKOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) 214

Tort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek(...)masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie pokroić na blaty. z podanej ilości w tortownicy 20 cm wyszły mi 3 blaty ale wszystko zależy od tego jak wysoki urośnie biszkopt. Na paterze wyłożyć dolny

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania