Witajcie! Dziś krótki, łatwy i smaczny pomysł na domowe słodkości! ⃟⃟⃟ Hello! Today easy and yummy recipe for homemade sweets! ⃟⃟⃟ Biszkopt / Sponge-cake: - 5 jaj / 5 eggs - 70 g cukru / 70 g sugar - 40 g kakao / 40 g cocoa - 80 g mąki / 100 g all purpose flour - 20 g mąki ziemniaczanej / 20 g potato starch Polewa czekoladowa / Chocolate(...)masą jajeczną. Należy zwrócić uwagę, aby rozbić grudki mąki, gdyż po upieczeniu będą twarde jak kamień. Nie wolno też zbyt długo mieszać masy z mąką, gdyż na upieczonym biszkopcie pojawi się twarda skorupka. Wylewamy biszkopt na blachę 40x40 cm, wyłożoną papierem, lub matą silikonową. Pieczemy ok. 20 minut w 200-220 ° C. Po upieczeniu, jeszcze ciepły biszkopt obracamy, zwijamy
DominikaDolciOstatnio kusiłam Was tylko sernikami , więc dziś przyszła pora na pyszną szarlotkę! Delikatny puszysty biszkopt pokryty pyszną jabłkową masą z galaretką, kremem waniliowym i chrupiącą kokosową kruszonką jest świetnym pomysłem na każdą okazję. Ciacho robi się błyskawicznie! Szybkie, łatwe , pyszne! Kto z Was uwielbia szarlotki, co? Sprawdźcie koniecznie ten przepis ! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×28 ) BISZKOPT: * mąka pszenna(...)łyżki * mąka pszenna- 1 łyzka * masło min. 82% – 250 g KRUSZONKA KOKOSOWA: * kokos – 100 g * cukier – 3 łyżki * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy mleko i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Pieczemy ok.18-20 minut/180C. Studzimy, kroimy
Ostra na SłodkoCiasto jest doskonałym przykładem na to jak idealne jest połączenie słodkiego kokosa z orzeźwiającym smakiem owocu brzoskwini. Składniki: Biszkopt: 125g cukru 125g masła extra 1 cukier wanilinowy 4 jajka 100g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g wiórek kokosowych Masa kokosowa: 600ml śmietany 36% 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 7 łyżek mleka 15 sztuk pralinek kokosowych Masa(...)brzoskwiniowa 240g konfitury brzoskwiniowej 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo: 9 sztuk pralinek kokosowych 50ml czystej wódki Wykonanie: 1. Biszkopt: Wiórki podprażyć na suchej patelni na złoty kolor i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem wanilinowym, dodać uprażone wiórki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu dodać pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej
Szalona Kuchnia EwelinyMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie
Szalona Kuchnia EwelinyMocno czekoladowe ciasto na bazie puszystego biszkoptu z wyrazistą nutą migdałowego likieru, delikatnej słodkiej masy z ciemnej czekolady, aksamitnej warstwy śmietankowej z akcentem czekolady białej oraz kawałkami chrupiącej czekolady z pewnością zadowoli każdego fana tego rodzaju słodkości. Idealne ciasto dla tych, którzy kochają czekoladę w każdej postaci. Składniki: Biszkopt : 6 jajek 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 85g cukru(...)białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie
Szalona Kuchnia EwelinyWYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp 180* około 30 minut. MASA BUDYNIOWA: 0,5l mleka 2 budynie waniliowe albo śmietankowe 25 dag masła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń(...)budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć z budyniem. KOKOS: 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS
Dziś Ja gotujeŁadnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki dodatkowe: ½ szklanki soku pomarańczowego 100% 1 duży kubek śmietany 12% ½ szklanki cukru 1 aromat pomarańczowy 2 galaretki(...)smaku malinowym 3 galaretki kolorowe 1 łyżka żelatyny ½ kg świeżych malin (mogą być mrożone) Wykonanie biszkoptu: Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Następnie ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Składanie placka: Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem
Tradycyjna KuchniaZimową porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru(...)śmietanowa: 400 ml śmietany 30%, 1 opakowanie śmietan- fix, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Dodatkowo: 50g wiórków kokosowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach
Tradycyjna kuchnia KasiTort idealny na zbliżające się Walentynki, ale i urodziny czy inne okazje w naszym życiu Śnieżnobiały przełamany soczystą czerwienią truskawek wygląda zachwycająco i tak samo smakuje. Biszkopt przekładany przepysznym krem truskawkowy, udekorowany kremem śmietankowym i truskawkami to połączenie idealne Inspirację zaczerpnęłam z przepisu na tort „Heaven” w wersji węglowodanowej Składniki na biszkopt (tortownica 20 cm): 12 jajek(...)masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie pokroić na blaty. z podanej ilości w tortownicy 20 cm wyszły mi 3 blaty ale wszystko zależy od tego jak wysoki urośnie biszkopt. Na paterze wyłożyć dolny
Ola la LCHFlikieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 250g truskawek do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru Poncz: 400 ml mocnej kawy espresso 85 ml likieru(...)zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Na dnie formy o wymiarach 24 x 24 cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować
Szalona Kuchnia Ewelinytrochę owoców. Muszę przyznać, że jest to zaskakująco udane połączenie; kto nigdy nie próbowałam malin z kawą, powinien jak najszybciej nadrobić braki! Delikatny, puszysty krem, mocno nasączone kawą biszkopty, orzeźwiające całość maliny i odrobina kakao zamiast wisienki. Jest pysznie! Deser jest banalnie prosty, więc może skusicie się i przygotujecie taki na Walentynki...? Bo w końcu kto ma czas na przesiadywanie(...)kuchni w środku tygodnia... Tiramisu z malinami Składniki: (na 4-6 porcji) 3 żółtka 2 białka 60 g cukru pudru 250 g serka mascarpone 100 g podłużnych biszkoptów 200 ml mocnej, ostudzonej kawy 250 g malin 2 łyżki likieru malinowego 2 łyżki kakao Maliny zalać likierem, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBiszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z innymi mąkami. Mnie zależało na tym, by były bezglutenowe, dodatkowo miały być także Low FODMAP, dlatego tym razem nie dodawałam ksylitolu. Użyłam nierafinowanego cukru trzcinowego, ksylitol niestety przy SIBO odpada. Z poniższych ilości wyszły(...)blaszki z piekarnika pysznych, lekko chrupiących biszkoptów. Szczerze, to nawet nie myślałam, że będą aż tak pyszne. Co dość istotne, błyskawicznie się je przygotowuje i jeszcze szybciej znikają... Dosłownie chwila i było po nich. Polecam :-) Składniki: - 2 jajka osobno białka i żółtka - 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy, można dać zwykły lub ksylitol) - 60g mąki ryżowej - 20g skrobi z tapioki
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI : Biszkopt: 2 jajka 60g drobnego cukru 65g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia: 100ml ajerkoniaku 2 łyżki przegotowanej wody Krem pomarańczowy: 4 żółtka 90g cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej 400ml soku pomarańczowego (100%) 250g masła w temperaturze pokojowej Galaretka: 3 galaretki w kolorze pomarańczowym (u mnie brzoskwiniowe) 750ml(...)wody Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180*, blachę o wymiarach 26cmx26cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z solą, dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści. Po czym dodajemy po jednym żółtku
Dziś Ja gotujeCiasto na bazie kakaowego biszkoptu, warstwy śmietanowej z orzeźwiającymi brzoskwiniami, która świetnie komponuje się ze słodką masą krówkową i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Takie połączenia smakowe tworzą idealny pomysł na deser. Składniki: Biszkopt : 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa(...)śmietanowo - brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki brzoskwiniowe 400ml wrzątku 500ml śmietany 36% Dodatkowo: 400g masy krówkowej – kajmak 150g łuskanego słonecznika Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinyniedzielne południe polecam przepis na pyszne ciasto Malinowa chmurka. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, masy malinowej, masy śmietanowej oraz chrupiącej bezy z płatkami migdałowymi. Kwaśność malin doskonale przełamuje słodycz bezy i dzięki temu ciasto jest przepyszne i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, 100g cukru, 3 łyżki oleju, 100g mąki, ½ łyżki octu, 1 łyżeczka proszku(...)łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan fixu, 1 łyżka żelatyny, 100 ml wody, Beza: 3 białka, ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 50g płatków migdałowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 24cm, wyłożoną papierem
Tradycyjna kuchnia Kasi