się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone!Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne!Bo zdjęcie mówi samo za siebie!Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mąka(...)kisiel truskawkowy – 2 op* galaretka truskawkowa – 1 opPIANKA:* śmietana 36% – 100 g* galaretka truskawkowa – 2 opDODATKOWO:* truskawki – ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy.Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy żółtka do białek i mieszamy.Wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia
Ostra na SłodkoSkoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną.Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające!Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające!Z całą pewnością zachwyci gości i domowników.Polecam!SKŁADNIKI:BISZKOPT:* jajko – 4 szt* cukier(...)galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op* woda – 1/4 szklBITA ŚMIETANA:* śmietana 36% – 200 ml* galaretka brzoskwiniowa – 0,5 opDODATKOWO:Odrobina kakao do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier i cały czas miksujemy.Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką.Mieszamy do połączenia składników
Ostra na Słodkogoszczą u mnie częściej niż zwykle …Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;)Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe!Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny.Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie(...)dokładkę!Zobaczcie jak je zrobić! SKŁADNIKI :BISZKOPT:* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* mąka pszenna – 4 łyżki* mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA :* masło – 100 g* kisiel brzoskwiniowy – 2 op* galaretka brzoskwiniowa – 1 opPIANKA:* śmietana 36% – 100 g* galaretka pomarańczowa– 2 opDODATKOWO:* brzoskwinie– ok. 400 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy ze szczyptą soli.Pod
Ostra na Słodkookazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go nasączyć..? Co dać zamiast zwykłej bitej śmietany, która pewnie szybko by popłynęła, a zagętstników wszelkiej maści nie cierpię...Oto wyniki moich przemyśleń i starań:Biszkopt rzucany według przepisu z Moich Wypieków - robiony przeze mnie pierwszy(...)homogenizowane waniliowe, 1 masło roślinne, cukier puder (według uznania i smaku, bo serki są słodkie same w sobie).Wszystko po prostu miksujemy (serek i masło muszą mieć podobną temperaturę). Biszkopt przekroiłam na 3 części, każdą przełożyłam kremem. Na krem wysypałam borówki amerykańskie i jeżyny. Pokroiłam w kosteczkę nektarynki i rozłożyłąm na kremie, dzięki temu, że stykały się z biszkoptem super
Z butelką mleczka w tleIdealna dla osób na diecie nisko-tłuszczowej, gdzie ciężkie kremy i kaloryczne desery nie są wskazane.To taka biszkoptowa wersja szarlotki w formie estetycznie wyglądającej roladki.Biszkoptowa Rolada Jabłkowa - Składniki:Biszkopt: 6 jajek10 łyżek cukru1 szklanka mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier cynamonowy (można użyć waniliowego)Nadzienie:1 kg jabłekpłaska łyżeczka cynamonucukierponadto:cukier puderBiszkoptowa Rolada Jabłkowa - Sposób przygotowania(...)proszkiem do pieczenia.Gotową masę wylewamy na formę i umieszczamy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. "suchego patyczka".Jeszcze ciepły biszkopt kładziemy na czystą ściereczkę i zawijamy biszkopt na kształt rolady. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie rozwijamy ciasto i smarujemy nadzieniem jabłkowym zostawiając koniec rolady pusty. Ponownie zawijamy
Słodka Stronalubią.Tiramisu - Cappuccino - Składniki:Cappuccino:4 łyżeczki cappuccino100 ml gorącej wody50 ml mleka 2 łyżeczki cukruMasa:330 ml śmietany kremówki250 g sera mascarpone2 łyżki cukru pudrułyżka cappuccino waniliowegoopakowanie biszkoptów ok. 200 gkakao (ok. 3 łyżki)odrobina masłaTiramisu - Cappuccino - Sposób przygotowania:Przygotowujemy kawę cappuccino. Odkładamy do wystudzenia.Formę do pieczenia (ze ściąganym pierścieniem) smarujemy masłem. Na dnie układamy biszkopty(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, łyżkę cappuccino, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i mieszamy do otrzymania gładkiej masy.Krem dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na biszkopty i posypujemy kakaem. Na to kładziemy kolejne biszkopty namoczone w kawie, wykładamy drugą część masy i całość oprószamy kakaem.Moje posty
Słodka StronaCiasto "Bounty" - fanów tego popularnego batonika o tej samej nazwie długo nie trzeba przekonywać do jego upieczenia.Czekoladowy biszkopt, wilgotna, mocno kokosowa masa, a wszystko polane czekoladą mleczną oprószoną kokosem. A najlepsze w tym cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty".Ciasto "Bounty" - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku(...)pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa:250 g wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyPolewa czekoladowa:120 g czekolady mlecznej60 g masłaCiasto "Bounty" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę ok. 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie powoli, najlepiej po jednej
Słodka StronaNieskomplikowany w przygotowaniu, a przy tym efektowny i pięknie prezentujący się tort, który można również przygotować w formie ciasta. Czekoladowy biszkopt, lekka, śmietanowa masa z dodatkiem chrupiących migdałów oraz delikatny krem straciatella - smaki idealnie się ze sobą komponujące i tworzące idealną całość. Tort Straciatella z Migdałami- Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki(...)pieczenia. Na końcu wrzucamy startą czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.Płatki migdałów podpiekamy na suchej patelni. Całkowicie studzimy.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Śmietankę ubijamy. Cukier puder mieszamy wraz z fixem, a następnie dodajemy
Słodka Stronanaprawdę przygotowuje się je bezproblemowo. Trzeba tylko pamiętać o kilku rzeczach: po pierwsze galaretkę koniecznie trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby dobrze stężała i nie zrobiła żadnej przykrej niespodzianki. Ja biszkopt też upiekłam wieczór przed składaniem całości, ale to nie jest konieczne - robi się go raz dwa, piecze chwilę, a stygnie naprawdę błyskawicznie. Przy masie serowej trzeba uważać - dość szybko tężeje(...)czasie obiadu głupio mi było wyskakiwać z aparatem, a później nie było już czemu robić zdjęć...Sernik z truskawkową niespodzianką (na zimno)Składniki:(na formę o średnicy 24 cm)biszkopt:2 jajka80 g cukru45 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejmasa serowa:250 g mascarpone600 g serka kremowego250 g jogurtu naturalnego150 g cukru pudru8 listków żelatynygalaretka truskawkowa:650 g truskawek2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam… Połączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam Składniki:masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń)1 opakowanie słonych krakersów3 opakowania herbatników (po 10 szt.)Biszkopt(...)proszku do pieczeniaKrem budyniowy:2,5 szklanki mleka1/2 szklanki cukru1/2 kostki masła4 żółtka3/4 szklanki mąkiNa wierzch:1/2 litra śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru2 opakowania śmietan-fix (Dr. Oetker)Przygotowanie:Biszkopt:Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160’C (termoobieg
Oryginalny smakNotorycznie wysychają mi biszkopty. Zostawiam niedomkniętą siatkę albo ma gdzieś dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo(...)oraz kolorowymi patyczkami. Jeśli jednak lubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś
Kolizje SmakówPrzedstawiamy Wam lekki, smaczny i niezwykle efektowny deser warstwowy. Poszczególne poziomy to ciemne zblenderowane biszkopty, jogurt naturalny i mus z banana i mango. Układane na przemian w kieliszku do szampana wyglądają bardzo ciekawe, a smakują jeszcze lepiej. Idealne jako małe co nieco do kawy :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki:* Duży jogurt naturalny (400ml) Kilkanaście ciemnych biszkoptów(...)banana ½ mango Kilka kropli cytryny *Ilości składników mogą być różne w zależności od wielkości kieliszków. Przy pomocy blendera miksujemy biszkopty na proszek. W wysokim naczyniu umieszczamy banany oraz mango i blenderujemy na gładki mus. Dodajemy kilak kropli cytryny i mieszamy. W kieliszkach od szampana przy pomocy długiej łyżki układamy na przemian warstwy: biszkopty, jogurt naturalny oraz mus. Układamy
Kolizje Smakówsoku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru(...)soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie można dodać trochę cukru pudru. Według własnego smaku Ponadto 2 galaretki morelowe Sposób przygotowania: Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować
RAROSSAOstatnio chłopcy stale upominają się o roladę;) Była już kokosowa roladka z truskawkami, a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam! Biszkopt:3 jajka, 4 łyżki mąki tortowej,2 łyżki cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać(...)jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.Krem:szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód
Z miłości do słodkościZgodnie z tradycją na tegoroczną Wigilię zrobiłam tort, w dodatku ze staropolskim owocem, uwielbianym już przez nasze prababcie. Bo nie każdy musi mieć makowca i sernik na święta :) Biszkopt: 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki szklanka kakao 0,5 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki szampana Masa: 2 owoce mango opakowanie mascarpone(...)pianę z cukrem pudrem na szybkich obrotach. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, w wodzie mieszamy kakao, żeby pozbyć się grudek i miksujemy całość 2-3 minuty. Biszkopt pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, zostawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę. Mango obieramy i rozgniatamy widelcem
sama złodycz