przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:180/600)

Rolada kokosowa 147

Moja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek(...)Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort orzechowy słodko-kwaśny (ok. 406 kcal/100g) 207

Druga wersja tortu z przepisu na ciasto ze słonecznikiem poniżej, tym razem na gotowych biszkoptach. Polecam. Składniki: gotowe blaty biszkoptowe kakaowe (tu: Delecta) 200 g łuskanych orzechów włoskich 100 g łuskanego słonecznika 80 g masła 60 g cukru 30 ml mleka 2% ok 165 g kwaśnego gładkiego dżemu (tutaj: łowicz extra gładki czarna porzeczka(...)słonecznikiem (ma zostać tylko na wierzch - zdjęcie). Nasączenie: Wódkę mieszamy z wodą i cukrem aż cukier się rozpuści, jeśli jest za mocne możemy zmienić proporcje. Przekładanie (warstwy): 1. Biszkopt nasączamy, następnie smarujemy dżemem (warstwa 65 g), przykrywamy śmietaną zmiksowaną z kajmakiem. 2. Drugi biszkopt nasączamy, smarujemy dżemem (60 g), przykrywamy śmietaną bez dodatków, herbatniki łamiemy na małe kawałki

Malowane smakiem
Ciasto bananowo - jogurtowe 179

Dziś przedstawiam Wam nie za słodkie ciasto jogurtowo -bananowe z polewa czekoladową. Mam nadzieję że podpasuje Wam ten przepis :) Już go mało zostało, dobrze że zrobiłam zdjęcie. Składniki biszkopt:  5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy do nich stopniowo cukier, a dopiero(...)mleka. W drugim zaś ubić lekko jogurt z dodatkiem cukru. Do ubitego jogurtu dodać lekko tężejącą żelatynę ok 2/3, resztę dodać do śmietany. Obydwie masy wymieszać ze sobą. Biszkopt przekładamy, najpierw biszkopt, następnie 1/3 kremu na to banany i 1/3 kremu. Następnie biszkopt, krem, banany i krem. Tak przełożone ciasto włożyć na 1 godz do lodówki. Po tym czasie zalać

Panda i jej świat
Torcik tiramisu bez glutenu 171

liczne alergie żywieniowe. Przepis ten to zmodyfikowana propozycja Weroniki Madejskiej przystosowano do produktów, jakie mogę spożywać. Torcik bez jajek, mąki pszennej jest prawdziwym pysznym tortem, a jego gorszą wersją. Biszkopty: 10 jajek przepiórczych 90 g cukru brązowego  białego 80 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Masa: 2 puszki mleka kokosowego 50 g cukru białego (rzadko(...)łyżki amaretto (opcjonalnie) Białka ubić na sztywna masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, a  na następnie delikatnie wymieszać.  Podzielić biszkopt na 2 piec około 16 minut w temperaturze 190 C Mleko z puszki - tylko tą sztywną jednolitą masę)  zmiksować z cukrem i schować do lodówki aż zgęstnieje. Biszkopt nasączyć. Pokryć

Humanistka w kuchni
Sztuka dekoracji cukierniczej - książka mistrzów Squires Kitchen 273

uchylać piekarnika zbyt wcześnie oraz jak sprawdzić o ile więcej jest nam potrzebnych składników, aby upiec ciasto o większej średnicy! W książce mamy przepisy na podstawowe ciasta - keks maderski, biszkopt Królowej Wiktorii, keks angielski na bogato, murzynek, ciasto marchewkowe są też przepisy na ciasta bezglutenowe i bezmleczne - ciasto czekoladowo-migdałowe, waniliowy biszkopt czy marchewkowe babeczki. Do każdego przepisu są podane(...)Tort Weselny Retro, Mini torciki pâte décor. Na końcu działu mamy informacje o przygotowaniu ciast do dekoracji - o tym ile potrzebujemy kremu maślanego, dżemu, marcepanu/lukru do okrągłego czy kwadratowego biszkoptu z dokładnym podziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy

Plate of Joy
"deseroumilacz" czyli wyśmienity sernik na zimno mało kaloryczny... 177

Składniki: SPÓD I BOKI: biszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie, masło stopione 15 dag, biszkopty podłużne smak tiramisu 1 opakowanie SERNIK: twaróg wiaderko 1 kg, kawa rozpuszczalna 5 łyżeczek + gorąca woda 1/2 szklanki, galaretka agrestowa 1 opakowanie + żelatyna 1 łyżeczka, wiśnie mrożone 25 dag, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, galaretka wiśniowa 1 opakowanie + 1 łyżeczka żelatyny KREM MASCARPONE: serek mascarpone(...)gram, śmietana 30% zimna 150 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maczek truskawkowy Decorada Delecta 1/2 opakowania, posypka smak owocowy Decorada Delecta 1/2 opakowania 1 opakowanie biszkoptów rozkruszyć w misce, wlać stopione wystudzone masło i ręką połączyć składniki wysoka forma z wysuwanym dnem, śred. 20 cm - 2 opakowanie biszkoptów ułożyć na stojąco wokół rantu, wsypać spód i dokładnie przyklepać dnem szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
Tęczowa fantazja 96

Lekka, delikatna, pastelowa, owocowa pianka na spodzie z biszkoptów to właśnie „Tęczowa Fantazja”! Bardzo prosty i tani w wykonaniu deser z mleka skondensowanego i galaretek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mój przepis na „Tęczową fantazję” można dodatkowo wzbogacić np. o świeże owoce i galaretkę :) Polecam! Składniki: 300 ml skondensowanego niesłodzonego mleka (dobrze schłodzonego) 3 op. dowolnych(...)galaretek (u mnie: pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa) 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego ok. 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów Wykonanie: Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia (powinny być zimne, ale wciąż płynne). Mleko skondensowane wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i miksujemy przez ok. 2-3 minuty

MyCookBook.pl
Wuzetka (ciasto W-Z) 510

czasie rozpuszczamy żelatynę nad parą wodną lub w mikrofalówce (uważamy, aby całość się nie zagotowała, bo straci właściwości żelujące). Dodajemy żelatynę do śmietany i bardzo krótko miksujemy. Biszkopt przekrawamy na dwie części (niektórzy nasączają biszkopt herbatą wraz z łyżką rumu – ja wolę bez nasączania). Jeden biszkopt smarujemy konfiturą, a na wierzch wykładamy ubitą śmietanę. Wyrównujemy i przyciskamy drugim biszkoptem

Poezja smaku
Sernik z jogurtów bałkańskich 235

bardzo długo miałam na myśli, postanowiłam w tym słodkim kierunku podążyć :) Tylko jaki rodzaj sernika tu upiec? Tyle mo ż liwości do wyboru! Czy na zimno czy pieczony, na biszkoptach czy na cieście kruchym, z bakaliami w środku czy polewą na wierzchu, z twarogiem czy kompletnie bez sera. W końcu właśnie tę ostatnią opcję wybrałam na weekendowe wypiekanie i prezentuję(...)być light!  1 szkl. cukru  5 jajek  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 budynie śmietankowe na 3/4l mleka  80ml oleju  1-2 paczki biszkoptów - zależy od wielkości biszkoptów i paczki szczypta soli Żółtka oddzielić od białek do dużej miski. Utrzeć mikserem z cukrem na puszysta masę. Dodać proszek do pieczenia i budynie. Dołożyć jogurty

Grunt to przepis!
Tort z bitą śmietaną i truskawkami 174

Ostatnio na moje urodziny tort postanowił przygotować mój mąż. Z racji, że prawie nigdy nic nie piekł, postawił nieco na gotowca, a dokładnie postanowił wykorzystać gotowy biszkopt, reszta  wykonana już przez niego z moimi małymi podpowiedziami. Tak powstał Tort z bitą śmietaną i truskawkami , który przypomina wyglądem też tartę. Składniki: - 1 biszkopt - śmietana 30% (3 małe kubki) - 2 łyżki(...)cukru pudru - 1 śmietan-fix - dżem truskawkowy - 1/3 szklanki przegotowanej wody - świeże truskawki Forma: okrągła forma na tartę Bez pieczenia Przygotowanie: Wodę mieszam z łyżeczką dżemu. Takim roztworem nasączam biszkopt. Wszystkie śmietany przelewam do miski. Miksuję na gęsty krem. Pod koniec miksowania dodaję cukier oraz śmietan-fix. Gotową śmietanę odkładam do lodówki. Biszkopt smaruję na wierzchu dżemem. Na to nakładam

Kuchnia co dnia
Desery kawowo-waniliowe 124

śmietany 30 % 1 op. serka mascarpone 100 ml. kawy espresso 100 ml. likieru waniliowego Dalkowski 1 łyżka cukru pudru 2 op. śmietan-fixu 0,5 op. podłużnych biszkoptów Dekoracje czekoladowe Sposób przygotowania: Śmietaną ubijamy na sztywno, ubijając dodajemy cukier puder wymieszany z śmietan-fixem oraz po łyżce serka mascarpone. Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kawę(...)drugiej dodajemy likier waniliowy, miksujemy. Na dno szklanek lub pucharków układamy warstwę pokruszonych biszkoptów, masę kawową, warstwę biszkoptów, masę waniliową, biszkopty i masę kawową. Pozostałą masę waniliową przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch każdego deseru robiąc rozetkę, dekorujemy dekoracjami z czekolady. Desery wstawiamy do lodówki żeby się mocno schłodziły

Bajeczna Kuchnia
Ciasto Princessa kokosowa 695

Dzisiaj jest Dzień Kobiet, więc z tej okazji mam dla Was przepis na pyszne ciasto- Princessa kokosowa. Ciasto z kokosowym biszkoptem i pysznym kokosowym kremem, a do tego w kremie znajdziecie kokosowe wafelki. Każdy fanatyk smaków kokosowych je pokocha :) Składniki: biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej (tak, tylko 3 łyżki ;)), 3 łyżki cukru, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka(...)serka mascarpone, 1 śmietan fix (lub żelatyna- ilość wg info na opakowaniu), 2 wafelki princessa kokosowa, 4 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dosypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy

Aga w kuchni
Tiramisu - przepis tradycyjny 179

powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów (do tiramisu) 500 g mascarpone  3 jajka 40 g cukru pudru 100 ml amaretto  150 ml mocnego naparu z kawy (z ok. 3-4 kopiastych łyżeczek) gorzkie kakao(...)miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko, krem może zrobić się rzadki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową.  Biszkopty kolejno maczamy w kawie z alkoholem (mają być mokre tylko z zewnątrz) i wykładamy nimi dno naczynia dość ciasno, ale nie musi być szczelnie. Puste niewielkie przerwy wypełni krem

bistro mama
Cappuccino 288

Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem(...)łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 200 g masła 3-4 łyżki kawy cappuccino w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kakaowy: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach

Na Ciasteczkowych Papierach
Grejpfrutowa Kostka 136

Pyszne orzeźwiające ciasto z grejpfrutem, które można jeść i jeść i jeść.... ;) Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta(...)mieszamy. Przelewamy do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia (potem łatwiej wyciągać i wkładać ciasto) Pieczemy w 190 stop przez 30-35 min do suchego patyczka. 2. W czasie gdy biszkopt się piecze szykujemy masę budyniową. Wyciskamy sok z połowy grejpfruta ( ja prawie z całego - zostawiłam około 1/3szkl do skropienia biszkoptu ) dopełniamy wodą aby uzyskać 500 ml płynu.  Zostawiamy sobie

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania