przekąski - 40822 przepisów (strona:851/2722)

Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą 58

Czekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę. Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i suszone owoce możemy komponować według własnych smaków. Wystarczy do ciepłej masy z czekolady, masła i miodu wsypać odpowiednią ilość tych składników. Kiedy dopadnie nas ochota na słodkie, śmiało możemy sięgnąć po takiego domowego batonika

Tajemnice Smaku
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 69

Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Dobrze smakują posmarowane masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać

Tajemnice Smaku
Mini papryki w marynacie 69

domowym serkiem z jogurt, np. labneh z tego przepisu. Możemy przygotować papryki i zapasteryzować. Takie marynaty dobrze się przechowują, dzięki temu mamy przez cały sezon pod ręką kolorowe przekąski, które możemy serwować prosto ze słoika. Bierzmy się więc za marynowanie! Składniki na słoik o pojemności  1l 300 g słodkich mini papryczek 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 2 ziarna ziela angielskiego

Tajemnice Smaku
Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami 63

Bezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy. Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek

Tajemnice Smaku
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 65

popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki  to łatwy  i szybki w przygotowaniu  wypiek. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę.  Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować

Tajemnice Smaku
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami 65

listków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się z daniami z grilla. Dla mnie w upalne dni to również idealna przekąska lub samodzielne danie. Składniki 500 g ogórków 1 -2 garście czerwonych porzeczek listki bazylii z  1 – 2 łodyg 200 g sera feta SOS 2 małe ząbki czosnku

Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 69

Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków

Tajemnice Smaku
Paluchy drożdżowe z grzybami 72

Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby

Tajemnice Smaku
Afrodyzjaki. Degustacja walentynkowa. 110

kina KIKA . Jest to kolejne już spotkanie z cyklu Kino i Wino , które mam przyjemność poprowadzić. Na imprezie będzie można skosztować specjalnie na tę okazję przygotowanych przeze mnie przekąsek. Szczegółowa lista win i dobranych do nich smakołyków ukaże się już niebawem. Po degustacji serdecznie zapraszam na znakomity film pt. “MARIANNE I LEONARD: SŁOWA MIŁOŚCI”. O filmie: “Piękna

Kate's Kitchen
Mini kotleciki mięsno - ryżowe 75

stanie wysiedzieć w jednym miejscu przy stole przez cały posiłek. Wymyśliłam więc takie kuleczki w sam raz do małej rączki, które mogą stanowić danie główne lub przekąskę pomiędzy posiłkami. Są smaczne na gorąco i po przestygnięciu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g schabu wieprzowego 0,5szkl. suchego ryżu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu

Waniliowe Improwizacje
roladki ziemniaczane ze szpinakiem w waflu 107

[Głosów:0    Średnia:0/5] składniki: 1 arkusz wafla 300 g ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka w koszyczkach z ciasta francuskiego 116

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną imprezową szybką w wykonaniu przekąskę. Do tego jest strasznie smaczna i znika szybciutko, więc najlepiej zrobić kilka porcji na raz. Koszyczki z ciasta francuskiego a w nich sałatka. U mnie gotowa sałatka jarzynowa a'la domowa Dega :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-)  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego sałatka jarzynowa

kruche babeczki
Kanapka idealna #1 – bagietka z pastą z sardynek, rzodkiewką i sezamem 99

Kanapki przygotowujemy bardzo często – na śniadanie, na kolację, jako przekąska do pracy, na piknik, na wyjazd. Najczęściej ląduje w nich jakiś zagubiony liść sałaty, szynka, ser żółty, ewentualnie pomidor czy ogórek. Prawda jest niestety taka, że taki zestaw może nam się szybko znudzić, staje się zbyt powszechny i w pewnym momencie tracimy radość z jedzenia. Prawdziwa kanapka idealna powinna

Życie ze smakiem
Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami (bez glutenu i cukru) 103

Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami to doskonała propozycja na zdrowy deser lub pożywną przekąskę dla każdego. Idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku osób unikających glutenu i cukru oraz małych dzieci. Są naprawdę przepyszne, przyjemnie wilgotne i kusząco pachną. Koniecznie sami spróbujcie, a przy okazji przekonajcie się, że zdrowe słodkości mogą świetnie smakować! Muffinki z mąki kokosowej

Di gotuje