przekąski - 40822 przepisów (strona:542/2722)

Łosoś na pumperniklu 94

świętecznym menu przyszła pora na karnawałowe przekąski. Moja propozycja jest błyskawiczna, prosta do wykonania i bardzo smakowita. W sam raz na powitanie Nowego Roku w sylwestrową noc. Jest to przeróbka istniejącego na blogu przepisu na  babeczki z łososiem. Składniki: • 150 g wędzonego łososia • 2 serki śmietankowe, np. Almette

To co kocham
Tatar z łososia wędzonego 105

Szybka przekąska, nie tylko sylwestrowa, z łososia wędzonego i kolorowych pikli. Składniki: • 200 g łososia wędzonego • 4 ogórki konserwowe • 1/2 słoiczka dyni marynowanej • cytryna Wykonanie: • Łososia pokroić bardzo drobno. • Tak samo w kosteczkę pokroić ogórki i dynię. • Za pomocą metalowej obręczy ucisnąć łososia, ogórek i dynię. • Można również wymieszać wszystkie składniki razem. • Łososia skropić

To co kocham
Daktyle w boczku 113

daniach, ale nie każdy przepada za tego typu połączeniami. Na dodatek sos jest lekko słodki, bo z dodatkiem miodu. Tak więc zapraszam na przekąski wbrew porzekadłu, że smakują jak miód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: • 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek • 6 plastrów wędzonego boczku • garść różnych

To co kocham
Pieczone bataty z orzechami i serem pleśniowym 127

marchewką. Same są dość mdłe, ale rozmaryn, orzechy i ser z niebieską pleśnią nadają im charakteru. Chrupiące orzechy i ostry ser uzupełniają teksturę przekąski. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • garść orzechów pekan • 100 g sera z niebieską pleśnią • sól, pieprz do smaku • kilka igiełek świeżego rozmarynu • 2 łyżki oliwy Wykonanie

To co kocham
Pieczone bataty z pomidorową salsą 122

Proponuję trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. O ich właściwościach zdrowotnych pisałam już poprzednio. Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego. Składniki na 8-10 plastrów: • 1 duży batat • 2 pomidory • 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek • sól, pieprz do smaku • świeża

To co kocham
Szparagi w boczku 182

dojrzeli do ich smaku. Lepiej dla nas. Zawijane w boczku są naprawdę wyśmienite. Smakują na ciepło i na zimno jako doskonała, prosta i szybka przekąska. Składniki: • 8 sztuk szparagów • 8 plastrów boczku wędzonego • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Każdy szparag

To co kocham
Dip z awokado do kalarepki 152

awokado i bazylii idealnie nadaje się jako sosik do warzyw. Ma gęstą, aksamitną konsystencję, dzięki temu nie spływa z kalarepki i marchewki. Na przekąskę, na mały głód, na podwieczorek, a nawet na kolację dla dbających o linię. Składniki: • 1 dojrzałe,miękkie awokado • 1 mały jogurt naturalny • 10 listków bazylii • szczypta

To co kocham
Aromatyczne śledzie z suszonymi śliwkami 113

pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się u mnie w świątecznym menu. Składniki: • 4 filety śledziowe 250 g – u mnie Lisnera w oleju • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 1 cebula • 2 łyżki

To co kocham
Pieczona cieciorka 124

miała swoich zwolenników i zniknęła jako pierwsza. Chcecie pochrupać przed telewizorem i nie mieć przy tym wyrzutów sumienia? Jesli tak, to jest to idealna przekąska. Dobrze wysuszona cieciorka jest chrupiąca, aromatyczna i niesłychanie wciągająca. Składniki: Cieciorka na słono • 1 puszka cieciorki jasnej • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki mielonej papryki, słodkiej lub ostrej albo

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 130

mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem. Polecam

To co kocham
Roladka z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem 124

ciepło, na zimno, czyli jak kto lubi. Taka właśnie jest ta rolada z mięsa kurczaka, pieczarek i sera żółtego. Mnie najbardziej smakuje na zimno jako przekąska. Na ostatniej imprezie urodzinowej prezentowała się na talerzu razem z roladkami z kurczaka z farszem szpinakowym i z pomidorów suszonych i fety

To co kocham
Tort naleśnikowy z łososiem 141

przekrojeniu, bo nie było czasu, aby je zrobić. Musicie mi uwierzyć, że ma ładne warstwy. Porcja tortu skropiona sokiem z cytryny to naprawdę smaczna przekąska. Składniki: Ciasto na ok. 10 naleśników • 1 szklanka mleka • 1/2 szklanki gorącej wody • 1/4 łyżeczki soli • 2 małe jajka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka oleju Ser • 500 g sera

To co kocham
Chleb zapiekany z żółtym serem 133

ciągnącym się serem. Sposób wykonania jest bardzo prosty, czas oczekiwania krótki, dlatego też można podać taki chleb gościom, którzy zapowiadają się w ostatniej chwili. Idealna przekąska „last minute”, karnawałowa i nie tylko. Składniki: • 1 mały okrągły chleb • 100 g masła • 3 ząbki czosnku • sól do smaku • 200 g sera żółtego w plastrach Wykonanie

To co kocham
Ślimaczki francuskie z pesto 135

Szybka słona przekąska na zakończenie karnawału. Może to być również alternatywa dla pączków w Tłusty Czwartek, szczególnie dla osób, które ze słodyczy najbardziej lubią śledzie. Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • 3 łyżki zielonego pesto • 3 łyżki czerwonego pesto • 100 g startego sera żóltego • 100 g startej mozzarelli Wykonanie: • Rozłożyć oba płaty ciasta francuskiego. • Jeden posmarować zielonym

To co kocham
Jajka faszerowane ćwikłą 123

Faszerowane jajka na buraczkowo czyli z dodatkiem ćwikły. Taka przekąska nie tylko ładnie prezentuje się na talerzu, ale też wybornie smakuje. Lekko chrzanowy smak nadzienia świetnie komponuje się z jajkiem i szynką. Polecam na różne rodzinne uroczystości jako kolorową przystawkę. Składniki: • 6 jajek • 6 plastrów szynki konserwowej • 2 łyżki ćwikły • sól

To co kocham