tradycyjnie znalazłaby się wśród innych meze - przystawek, podana razem z pitami pokrojonymi w trójkąty . Ja wymyśliłam dla niej również inne świetne zastosowania - jako dodatek do mięsa czy ryby, jako przekąska, nadzienie do kanapki, czy element menu na przyjęcie (np. w stylu arabskim). Ja nafaszerowałam tą sałatką kieszonki z chlebków pita wysmarowane w środku hummusem i całość polewałam świeżym sokiem
Chilli Czosnek i Oliwaziół - bazylii, oregano oraz nasion kopru włoskiego . Doskonale smakują zaraz po upieczeniu polane oliwą czy też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów . Można je również podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie
Chilli Czosnek i OliwaWykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa oraz cebulkę marynowaną w occie. Wyszły pyszne. Choć z powodzeniem można je przygotować na śniadanie czy przekąskę , takie kanapeczki w wersji mini szczególnie dobrze sprawdzą się na przyjęciu. Oczywiście włoskie bułeczki ziołowe to składnik opcjonalny, choć gorąco je polecam. Halloumi to pyszny ser pochodzący z Cypru, szczególnie
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Chowanie przeróżnych składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka . Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Chleb andaluzyjski to, wbrew nazwie, nie bochenek wytwarzanego w Andaluzji chleba, lecz przepyszna przekąska tapas przygotowana z kiełbasy chorizo i cieciorki. Nie mam pewności, czy jest to oryginalny hiszpański przepis (choć moja książka z przepisami na tapas tak twierdzi), ale wiem na pewno, że chorizo i ciecierzyca są częstymi składnikami tapas, a ich łączenie jest popularne w kuchni
Chilli Czosnek i Oliwasmak - zamiast oleju spod pomidorów użyjcie zwykłej oliwy. Ta pasta świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami albo żytnim pieczywem . Mam nadzieję, że posłuży Wam do przygotowania niezliczonych śniadań, przekąsek i podwieczorków, a zapakowana do słoiczka znajdzie zastosowanie nawet na wiosennym pikniku:) P.s. Do przygotowania dzisiejszej pasty użyłam suszonych pomidorów Ponti, które otrzymałam do wypróbowania od firmy Indexfood , dlatego dzisiejszy
Chilli Czosnek i Oliwapoğaça . Moje są z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze szpinaku, fety i ziół . W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono
Chilli Czosnek i Oliwastylu amerykańskim", ale uwaga - zgodnie z hiszpańską tradycją na cocę nigdy nie kładziemy sera! Coca, przystrojona typowo hiszpańskimi dodatkami i pokrojona w zgrabne kwadraty, posłużyła nam jako świetna przekąska do piwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu
Chilli Czosnek i Oliwaktórego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia kolokithokeftedes. Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają je jako jedną z przekąsek ( meze ). Jednak według mnie świetnie sprawdzą się jako lekki, letni obiad (szczególnie podane ze schłodzonym sosem tzatziki). Myślę, że także dzieciom mogłyby przypaść do gustu. Placuszki z cukinii z fetą
Chilli Czosnek i OliwaSerowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzekąska rodem z Włoch skradła nasze serca parę lat memu i od tego czasu w sezonie, kiedy pomidory są najsmaczniejsze, grzanki z nimi są po prostu obowiązkowe. Smakują zawsze wyśmienicie, nawet w tej najprostszej i najbardziej znanej wersji ze świeżymi pomidorami i bazylią, ale często improwizujemy dodając jeszcze inne składniki. Składniki: 600-700 dag pomidorów Lima (lub innych z przewagą
Delicious TitbitsWyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu - pychota. Składniki: 8 skrzydełek marynata: 3 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 30 g sezamu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 8 ziaren zielonego pieprzu
Niezły Młyneknadzienia. U mnie z szynką, salami, pieczarkami oraz żółtym serem. Są pyszne i rozchodzą się w tempie ekspresowym, więc warto przygotować podwójną porcję Świetna przekąska na imprezę lub wieczorną kolacje. Pizzerinki podałam z domowym ketchupem z cukinii (przepis niedługo na blogu). Post Zakręcone pizzerinki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekoreczki caprese trochę inaczej ale brak jeszcze klasycznej wersji więc nadrabiam zaległości. Sałatka bardzo prosta, znana i smaczna. Doskonała i na śniadanko i na kolację i na przekąskę. Teraz gdy mamy sezon na pomidorki smakuje najlepiej. Składniki można ułożyć na talerzu lub zrobić kanapkę i składniki ułożyć na pieczywie. Moja wersja z pomidorkiem malinowym. składniki: 1 kulka
Monia miesza i gotujeSmażone, panierowane w cieście kwiaty cukinii to pyszna i efektowna letnia przekąska lub dodatek do mięsa. Składniki: 8 kwiatów cukinii 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki kukurydzianej gazowana woda mineralna sól olej do smażenia W misce wymieszać trzepaczką obie mąki z solą. Powoli dolewać zimną gazowaną wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty
wyzwania kuchenne