owoców, takich jak śliwki, borówki, jagody, jabłka, czy też wiśnie, jak i suszonych. W każdej wersji smakuje doskonale. Przepis jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pyszna i zdrowa przekąska. Polecam. Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami Składniki: 200 g mąki (użyłam 100 g owsianej i 100g pszennej) 180 g płatków owsianych 2 łyżki otrębów
Mania GotowaniaZarówno ciasto, jak i farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam. Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki stopionego masła 1 jajko
Mania Gotowaniazarówno na obiad, lunch jak i przyjęcie. Tortille możemy przygotować naprawdę na wiele sposobów, zarówno na zimno jak i ciepło. Oto kilka moich propozycji, które znakomicie nadadzą się jako przekąska na sylwestrową noc. Możecie je podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Imprezowe Tortille na kilka sposobów Składniki: około 6-7 tortilli 2 garście rukoli
Mania GotowaniaPyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, które sprawdzą się zarówno jako przekąska do szkoły czy pracy oraz jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Ciastka są bardzo pożywne, przepis możecie modyfikować, wg własnych upodobań, zamieniając np. żurawinę czy śliwki na inne ulubione bakalie. Jeśli chcecie pozbyć się jeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady. Ciasteczka owsiane z bakaliami
Mania GotowaniaJest to druga wersja moich ulubionych orzechowo-owsianych ciasteczek. Przepis został nieco zmodyfikowany. Ciastka są tak samo rewelacyjne jak ich pierwowzór. Pyszna i zdrowa przekąska, idealna propozycja do chrupania zamiast kalorycznych chipsów :) Polecam!! Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą Składniki: 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych) 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki otrębów owsianych garść suszonej żurawiny 2 łyżki
Mania Gotowaniajuż nie raz z różnymi owocami. Pasują do nich praktycznie wszystkie sezonowe owoce: rabarbar, jagody, maliny czy wiśnie. Chrupiąca kruszonka, mięciutka aromatyczna babeczka oraz ulubione owoce. Idealna słodka przekąska na lato. Muffinki z truskawkami i kruszonką Składniki (około 12 babeczek): 200 g mąki pszennej 120 g brązowego cukru 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 120 g jogurtu naturalnego, maślanki
Mania GotowaniaKażdy zna i lubi ogóreczki kiszone czy małosolne. Są niezastąpione do kanapek, sałatek czy po prostu same jako przekąska. Jest wiele sposobów na ich przygotowanie. Przedstawiam mój przepis, którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde. Do przetworów używam ogóreczków z odmiany śremski. składniki: ogórki gruntowe do każdego słoika o pojemności 1,5 litra : 2 gałązki kopru z nasionami
Monia miesza i gotujeDziś będzie śmieszny przepis :) Na słodziutko... Znakomita przekąska dla dzieci a przede wszystkim coś innego i prostego ! Oczywiście można indywidualnie modyfikować. Ja dziś zrobiłam przepis podstawowy ale w wariantach podam co można dodać jeszcze. Głównym składnikiem są....chrupki kukurydziane ! Dzieci je uwielbiają. Ja sama podkradam je mojemu brzdącowi :) A w towarzystwie słodkiej polewy są jeszcze lepsze :) A więc polewę
Olikowa kuchniaDziś będzie krótko i na temat :) Nie będę się specjalnie rozpisywać. Sałatka to sałatka. Najlepsza przekąska na imprezach, dodatek do wędlin, obiadu czy grilla. Smakuje zarówno kobietom jak i mężczyznom ale wiadomo...szczególnie odpowiada Panom, ponieważ jest z kawałkiem kiełbachy i troszkę pikantniejsza :) Jest to jedna z ulubionych sałatek moich znajomych. Więc potrzebować będziemy: 1 op. kabanosów- 380g 1 papryka
Olikowa kuchniaDziś użyłam ciasta francuskiego gotowego, ale już niedługo zrobię je sama i pokaże na blogu jak mi to wyszło. Ślimaki są świetne na śniadanko ale również sprawdzą się jako przekąska imprezowa lub dodatek do piwa :) Do zrobienia ślimaków potrzebujemy: 1 op. ciasta francuskiego 1 cebula 15 dag szynki 15 dag sera żółtego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki śmietany
Olikowa kuchniażółtku ale starajmy się pokryć nim całe białko, żeby przypominało całe jajko :) Jajka możemy również podać w takiej postaci, ,muśnięte majonezem i posypane szczypiorkiem. Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem
Olikowa kuchniazapiekanki. Często robię je na szybko z samym serem. Ale od czasu do czasu lubię je urozmaicić czymś jeszcze. Nie tylko dzieci na pewno będą się cieszyć z takiej przekąski ale i dorośli. Długa bagietka, trochę pieczarek, szynka, pomidor, papryka...wybierasz co chcesz! Pyszne i jakie proste i szybkie. Moja wersja dzisiejszej zapiekanki wygląda tak: Składniki: 1 bagietka
Olikowa kuchniabogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków. Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie: - Przekąski, przystawki i zupy - Dania główne z mięsa i ryb - Makaron i ryż - Warzywa i sałatki - Desery i napoje Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem
SMYKWKUCHNIjestem dietetykiem, aby układać specjalne diety, ale trzeba zapamiętać kilka ważnych zasad dotyczące żywności jakie musimy jeść. wykluczamy nie zdrowe jedzenie, typu fast-foody, chipsy, batony i inne przekąski, które nie dają nam żadnych pożytecznych wartości odżywczych. zaczynamy być 'zboczonymi osobami' jak ja to mówię, czyli rozpoczynamy czytać etykiety, które znajdują się z tyłu opakowań. Nie kupujemy tych produktów, które
Truskawkowa Fiesta