przekąski - 40822 przepisów (strona:1364/2722)

Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 142

dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.   Składniki na 8-10 bułeczek: 500g mąki żytniej razowej typ 2000 szczypta soli 2 pełne łyżeczki

Ze smakiem i z pasją
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 210

patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje dla 3-4 osób: Skrzydełka: 12 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki

Ze smakiem i z pasją
Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej 301

zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym  i nie tylko! Składniki na 10 sztuk: mokre: 3 łyżki tahiny 2 jajka 280 ml mleka sojowego lub krowiego suche

Ze smakiem i z pasją
Twarożek ze szczypiorkiem 175

Wiosna i lato to czas, w którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami

Ze smakiem i z pasją
Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 488

Mini pizze to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Smakują równie dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można zabrać je ze sobą na wycieczkę, do pracy czy szkoły albo poczęstować gości na domówce. Część z nich można zamrozić po wystudzeniu i wyjąć świeże z zamrażarki kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Dzisiejsza wersja jest lekko pikantna. Składniki

Ze smakiem i z pasją
Książka do kawy: "Kuchnia polska. Gotowanie w 20, 30, 40, 50 minut" Ewy Aszkiewicz 170

dobrego jedzenia.  Pozostałe dwa rozdziały (dania w 40 i 50 minut) zawierają receptury, które możemy wykonać kiedy mamy odrobinę więcej czasu.  Każdy rozdział został podzielony na podrozdziały: przekąski, zupy, dania główne, desery i napoje. Dzięki temu jest bardzo łatwo znaleźć dokładnie to, czego szukamy. Kolejnym ułatwieniem jest podział na rozdziały z boku książki. Kuchnia polska jest niezmiernie bogata

Przepisy Aleksandry
NASZE WIELKANOCNE MENU 326

roku przygotujemy kilka nowych dań (nie wiemy jeszcze dokładnie jakich), ale trzon jadłospisu zajmować będą nasze ulubione potrawy.  Wszystkie wielkanocne pomysły znajdziecie TUTAJ . Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków.  PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki

Przepisy Aleksandry
Rybka po grecku 191

jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, z chlebem, lub samą. Jest doskonała na obiad czy przekąskę, a nawet na śniadanie. Tak, tak, ja swoją rybkę zrobiłam wczoraj, a dziś zjedliśmy część na śniadanie. Myślę, że resztę spałaszujemy na obiad. Może i przygotowanie tego dania wymaga nieco więcej

Ratunku obiad
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 207

obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano. Takie mielone lubię zjeść nawet same, albo z bułką, w towarzystwie sałaty, ogórków konserwowych i sosu czosnkowego. Taki hamburger jest doskonałą przekąską, gdy mamy mało czasu. Kiedy jednak mam chwilę, przygotowuję... Marchewkę z porem w sosie beszamelowym Będziemy potrzebować: 4 niewielkie marchewki 1 średniego pora ok. 1,5-2 łyżki masła mąkę

Ratunku obiad
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 165

Dawno nie piekłam już żadnych słodkości, więc jako że mamy weekend, postanowiłam zrobić nam coś słodkiego na przekąskę. Niestety mróz taki, że jak nie muszę, to nigdzie nie wychodzę. W związku z tym musiałam wymyślić coś z rzeczy, które akurat mieliśmy w domu. Mamy jeszcze całkiem niezły zapas przetworów owocowych, a w lodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże

Ratunku obiad
Minipizze z chorizo 180

Celsjusza, studzimy na kratce. Minipizze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonałym dodatkiem jest do nich keczup lub sos czosnkowy, ale same również są wyśmienite. Świetne na przekąskę czy na lunch do pracy. Ja i P. spałaszowaliśmy dziś po trzy :) Można je przygotowywać z wieloma różnymi dodatkami, ale warto pamiętać o tym, by ciasta zbytnio nie przeciążać

Ratunku obiad
Słodkie bułeczki z rodzynkami 225

tradycyjnej drożdżówki, to drożdżowe wypieki pojawiają się u mnie coraz częściej i wychodzą mi coraz lepiej. Jako pierwsze przedstawiam śniadaniowe bułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same, jak i z dżemem lub w towarzystwie szklanki mleka. Delikatne i puszyste, ale nie przesadnie nadmuchane. Bez wrażenia pustego środka. Zdecydowanie bardziej treściwe, niż ich odpowiedniki dostępne

Ratunku obiad
Domowe wafelki kokosowo-krówkowe 186

Początkowo wcale nie zamierzałam dodawać tego przepisu, bo wydawał mi się zbyt prosty. Banalny nawet. Poza tym myślałam, że wszyscy już dobrze go znają i każdy

Ratunku obiad
Proste i szybkie, wegetariańskie leczo 204

roku, czyli od czasu, gdy mam stałą pracę na pełen etat, miałam pewien problem. Ok. godz. 12, czasem wcześniej robiłam się potwornie głodna. Trzeba więc było coś zjeść, a przekąska musiała być na tyle sycąca, bym mogła bez trudu wytrzymać do obiadokolacji, którą przygotowuję zwykle dopiero po powrocie do domu. Często te moje przegryzki nie były najzdrowsze. Zdarzały się kanapki

Ratunku obiad
Szybka tarta ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta 173

Ciasto francuskie często gości w mojej lodówce. Jest bardzo uniwersalne, bo pozwala na przygotowanie szybkiego obiadu, przekąski czy deseru. Tym razem wystąpiło jako podstawa tarty. Użyłam w niej mojego ostatniego odkrycia, czyli pomidorków daktylowych. Jeśli tylko znajdziecie je w sklepie, koniecznie spróbujcie, są pyszne! Malutkie, mięsiste, słodkie i idealne do zapiekania. W tarcie skomponowały  się idealnie z lekko ziemistym

Obiad za dychę