cebula, która podczas długiego, powolnego duszenia mięknie, karmelizuje się i robi słodka. Słone sardele i oliwki przełamią tę słodycz a całość można zjeść na lunch albo obiad czy nawet przekąskę. Pissaladière świetnie smakuje na gorąco, ale ostudzona też jest wyśmienitym daniem. Spróbujcie sami. Zobacz też przepis na nasze polskie Cebularze ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMajówka bez grilla byłaby jakaś niekompletna więc było jednak u nas małe grillowanko . Wrzuciłam na ruszt trochę kiełbasy i pieczarki. Grzyby z rusztu, z serem pleśniowym, są pyszną przekąską. Można też je przygotować w piekarniku jeśli ktoś miałby ochotę. Lubisz grillowane warzywa ? Zobacz przepis na Grillowaną młodą cukinię z sosem jogurtowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPropozycja na lekkie śniadanie, przekąskę czy tez kolacje. Sałatka bogata w witaminy I białko. Polecam: Składniki: ok 150 gr twarożku 6-8 pomidorków koktailowych rukola Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy :) - możemy dodać soli I pieprzu do smaku. Smacznego
Smaki Edytyuwagi na liczebność moich biesiadników uznałam, że przygotowanie kilkunastu/kilkudziesięciu sałatkowych wózeczków może zagrozić mojemu czasowemu harmonogramowi, stąd pomysł na zaadaptowanie ich jako pojazdy na przekąski np. kabanosy:) Paprykowe pojazdy z dostawą kabanosów Składniki: 6-10 szt kabanos 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPozostał mi ostatni kawałek oscypka. Wcześniejsze wykorzystałam jako element przekąski na desce serów , przystawkę na ciepło i pyszny deser z gruszką w roli głównej. Przyszła pora na danie obiadowe. Pomyślałam, że chyba najwygodniej będzie go włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMakaronowe muszle niebanalnie prezentują się na stole, zarówno w roli przekąski jak i dania głównego. Nadziewane farszem maści wszelakiej, mogą stanowić konkurencję nawet dla tradycyjnych pierogów (zwłaszcza, jeśli napełnione nadzieniem zapieczemy je jeszcze w piekarniku). Moja dzisiejsza propozycja z makaronowymi muszlami w roli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory. Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś prawdziwy cud, miód i orzeszki:) Pyszna, słodka domowa przekąska, co prawda troszkę kaloryczna, ale zdrowa i w moim przypadku niskobudżetowa, jako że miodek robiłam sama hasając po wiosennej łące i zbierając mlecz a orzechy dostałam od pewnego sympatycznego, młodego człowieka (Mateo - dziękuję!:) Prażone orzechy w miodzie Składniki (na jedną porcję): garść orzechów 1 łyżka miodu (użyłam miodu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKrzyś, mój "pracowy" kolega, który przynosi nie banalne drugie śniadania i przekąski przygotowane przez uzdolnioną kulinarnie małżonkę, zajadał się ostatnio pysznymi ciastkami. A że miałam na wyposażeniu zestaw otrąb i pszennych i owsianych firmy Kupiec m.in. w związku z ogłoszonym KONKURSEM , postanowiłam zakręcić z nich podobne ciasteczka. Poszperałam trochę w sieci w poszukiwaniu jakiś ciekawych receptur, żadna jednak
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki i wody, bez użycia zakwasu. SONKO maca tradycyjna wypiekana jest według prastarej receptury, bez dodatku soli, przez co gwarantuje najwyższą jakość, jaką niesie tradycja. Maca jest również smaczną przekąską, będącą źródłem błonnika pokarmowego. Produkt Sonko zawiera 16 kromek, zapakowane po 8 sztuk. Macę możemy pochrupać gdy mamy ochotę coś przekąsić co ja najczęściej robię. Ale można również przygotować
Monia miesza i gotujePyszna przekąska, która bardzo ładnie się prezentuje a do tego nie jest tak trudna do zrobienia jak mi się wydawało. składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 g 4 jajka sól z pieprzem Kamis czosnek granulowany 400 g serka śmietankowego do smarowania 120 g wędzonego łososia w cienkich plastrach Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Doprawić
Monia miesza i gotujeParóweczki w cieście francuskim zapiekane z serem i papryką. Pyszna przekąska a z dodatkiem sałat może być również pyszny obiadek czy kolacja. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g 8 małych parówek 80 g sera żółtego kawałek papryki sezam i siemię Kresto do posypania białko do posmarowania Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pokroić na osiem prostokątów. Na każdym prostokącie przy
Monia miesza i gotujepieprzu miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy ser i paluszki. Łyżką nabieramy niewielkie porcje ciasta i smażymy w mocno rozgrzanym głębokim oleju. Najlepiej smakują na ciepło jako przekąska, ale również można podawać je na zimno z różnymi sosami ja preferuję z sosem czosnkowym i salsą ;) Bon Appetit
Pudełko rozmaitościDzisiejszy przepis jest z tych banalnych. Jest to świetna propozycja na podanie zwykłej parówki nieco inaczej. Poza tym ta przekąska zawsze się sprawdza. Można ją wziąć jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Idealna jest również na imprezę czy piknik. W końcu w prostocie tkwi siła, która wszystkich zadowoli. Przepraszam Was za brak finalnego zdjęcia, ale nie wiem, co się
Fabryka pomysłówQuesadilla jest to szybka przekąska z tortilli. Przyrządzam ją na dwa sposoby. Dziś przedstawiam Wam jeden z nich. Najlepsza jest wg mnie z ostrym sosem. Ja przeważnie robię je na kolacje, a to co zostanie na drugi dzień zabieram w pojemniku na uczelnie. Składniki na 2,5 sztuki: 5 placków tortilli pół piersi z kurczaka
Fabryka pomysłówDziś przedstawiam Wam świetną przekąskę nie tylko do szkoły, ale również na imprezę. Zbliżają się Andrzejki, niedługo zagości sylwestrowe szaleństwo, więc ta propozycja może się niektórym przydać. W okresie letnim powiedziałabym, że idealne są również na grilla ze znajomymi. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Fabryka pomysłów