przekąski - 40822 przepisów (strona:1348/2722)

101. Jesieni ciąg dalszy, czyli wytrawna tarta z dynią i buraczkami 177

towarzystwie słodko- kwaśnych buraków i słonego sera z dużą ilością ziół. Kruchutka tarta z takim farszem smakuje o każdej porze dnia (i niestety nocy!) i jest idealna jako przekąska lub obiad, ponieważ jest dość syta. Posypana prażonymi ziarnami "Euforia" , którymi ostatnio uraczyło nas Ziarenkowo . W skład mieszanki wchodzą ziarna konopi, słonecznika i pestki dyni, które wspaniale chrupią i nadają charakter

Symfonia Smaków
Kurczak w sosie pomarańczowym- Orange chicken 321

sposób powstał kurczak w sosie pomarańczowym. Mimo że obiad zajmuje około 45 min - to warte jest przygotowania. Tym bardziej że takiego kurczaka polecam też jako przekąska na imprezę, tyle że bez sosu. Zapraszam i zaczynamy:  Składniki: 7-9 podudzi kurczaka 125 ml soku pomarańczowego 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przyprawy curry 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki

Smaki Edyty
Jack-o'-lantern, czyli dynia na Halloween 154

wyjęciu oddzielamy od pestek, twardą trzeba niestety skrobać łyżką, chyba że mamy na tyle dużą dynię, by dało się ją wyciąć nożem. Pestek nie wyrzucamy - wysuszone będą wspaniałą przekąską. Miąższ zaś posłuży nam do przygotowania niecodziennej zupy dyniowej. Gdy dynia jest już wydrążona, czas na zrobienie mordki. Pole do popisu jest to spore, ja jednak przy moim absolutnym braku talentu

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka z kapusty pekińskiej z ryżem curry 223

się nie podobało, w związku z czym poszłam na żywioł i udało się ;) Sałatka nadaje się nie tylko na imprezy - przekonałam się, że to również idealna przekąska do pracy :) Użyłam mortadeli, Wy możecie użyć tego, co Wam się żywnie podoba - szynki, parówek, kiełbasy, jeśli chcecie, by Wasza sałatka była bezmięsna, zamiast wędliny dodać można kukurydzę z puszki. Składniki: - pół główki

Kulinarne zapędy Kokosa
Banany w cieście kokosowym 129

pozwoliłaby mi odpuścić :D Myśl o zrobieniu takich bananów podsunęła mi kiedyś Mila , ale jakoś tak brakowało mi motywacji i okazji, więc akcja była jak znalazł. Przygotowanie tej przekąski jest nieco czasochłonne, ale naprawdę warto. Dodam jeszcze, że zdecydowanie lepsze okazały się na zimno, dziewczyny z pracy powiedziały, że smakują jak takie małe racuszki :) Wodę z przepisu można zastąpić częściowo

Kulinarne zapędy Kokosa
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 177

Dziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku. Składniki: - ok. 300 g mrożonej fasolki szparagowej - dwie kulki mozarelli - opakowanie ciasta francuskiego - szczypta cukru - sól / jarzynka, pieprz Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i szczyptę

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka gyros 298

Dziś jedna z najbardziej klasycznych sałatek imprezowych. Pyszna i sycąca, smakuje każdemu, równie dobrze sprawdzi się jako przekąska jak i pełnoprawne danie obiadowe :) Dobrze jest robi ć ją w przeźroczystej misce ze względu na to, iż wtedy ładnie prezentują się warstwy. Składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - opakowanie przyprawy gyros - pół główki kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - mały słoik ogórków konserwowych

Kulinarne zapędy Kokosa
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 224

DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. DYNIA (5 min) Wydrążamy kawałek dynii, najlepiej ręką. Pestki wyjmijcie z miękiszu i wysuszcie na kawałku ścierki lub papieru – będziecie mieć z tego zdrową przekąskę. Następnie obieramy dynię, najłatwiej podzielić ją na kawałki i dopiero obierać, gdyż skóra jest dość twarda. Na końcu kroimy ją w średnią kostkę. 2. GOTOWANIE DYNI (25 min) Do garnka

Nerds Kitchen
Chipsy z jarmużu 179

pierwszy w moim warzywniaku zawitał jarmuż. Najlepiej smakuje nam taki duszony z czosnkiem ale postanowiłam zrobić też chipsy. I okazało się, że takie chipsy to bardzo fajna i smaczna przekąska a do tego zdrowa. Polecam spróbujcie:) składniki: kilka dużych liści jarmużu (po odrzuceniu twardych części ok 300 g) słodka papryka ok 1 łyżeczki sól czosnkowa ok 2 duże szczypty olej

Monia miesza i gotuje
Muffiny z masłem orzechowym 520

fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek z ich dodatkiem. Muffiny najlepiej przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość przez kilka

Smakołyki Bereniki
Mrożona dynia 104

Zamroziłam jeszcze trochę dyni...Po wyciągnięciu świetnie będzie się nadawać jako przekąska, ale przede wszystkim do bułki z dynia;)))LISEK

Anioły w kuchni
Mieszanka fasolowa z tofu 176

Typowo wegetariańska przekąska, kolorowa i smaczna. Do przygotowania tej potrawy użyłyśmy mrożonej fasolki i tofu wędzonego, które ma bardziej wyrazisty smak od marynowanego. Danie posypałyśmy czarnym sezamem, którego dostałyśmy od naszego ulubionego sprzedawcy. Po tę i inne przyprawy zapraszamy do : SKWORCU.PL Składniki: 500g mieszanki fasolki szparagowej opakowanie twardego tofu (marynowanego lub wędzonego) 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula

Anioły w kuchni
Tarta z mozzarellą i pomidorami 144

Zapraszamy na cykl " Majówka z Aniołami". Na początek pyszna tarta, która wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno jako przekąska. Muszę powiedzieć, że nam bardzo smakowała. Polecamy:) Składniki: 1,5 szklanki mąki 100g zimnego masła, 1 jajko, 2 łyżki zimnej wody, łyżeczka soli, 6 świeżycgh pomidorów, 3 kule mozzarelli, 1 duza cebula, lub 3 dymki

Anioły w kuchni
Zdrowa, lekka, witalna sałatka z kapusty pekińskiej i nie tylko :) 176

Kolorowa sałatka dobra na wszystko ;D Prezentowana przeze mnie sałatka, to zdrowa przekąska dla każdego. Łączy w sobie owoce i sałatę pekińską, które są bogate w witaminy, mikro i makro elementy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu oraz błonnik, wspomagający pracę jelit. Dodatkowo jest w niej pyszne i odżywcze połączenie twarożku i oleju lnianego, o którym coś nie coś napomknęłam

Kuchenny Skrawek Nieba
Zapiekanki z bułeczek z pieczarkami 126

Jest to danie, które często serwuję na kolację lub przekąskę dla znajomych. Szybkie , smaczne , chrupiące.  Nie zdążyłam zrobić po upieczeniu, dlatego zdjęcia pokazują etap przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Bułki kajzerki ( na dużą blachę wystarczy 6) 1/2 kg. pieczarek jedna cebula ser tarty mozzarella do posypania sól , pieprz trochę masła WYKONANIE   Bułki przeciąć na połowę

W kuchennym oknie Ewy