Niezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :) opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 450 g mrożonego szpinaku 180 g sera feta 2 duże ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu szczypta cayenne łyżka masła łyżka oliwy z oliwek Na patelni rozpuszczamy masło
Mienta blogMamy karnawał , na stole nie może zabraknąć przeróżnych przekąsek, przystawek i surówek. Podanie surówki w makaronie to świetny pomysł na odmianę na Naszym stole, a do tego smacznie. Składniki: 20 dużych muszli-makaron pęczek szczypiorku 1 dymka peczek rzodkiewek pół ogórka węża 1/3 kapustki pekinki górnej części 1 zielona papryka garść kiełek rzodkiewki 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy
Z Majeczką w kuchniBardzo dobrze smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale są również świetne na zimno jako przekąska. U mnie zajadają się nimi i dorośli i dzieciaki. Pyszne, poprostu... Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1/2 kg mięsa mielonego jajko sól morska prowansalska Kamis młynek pieprz młotkowany z kolendrą Kamis pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Wykonanie
Z Majeczką w kuchniŁososia bardzo lubię, czasem troszkę modyfikuję jego podanie żeby się nie nudził. Podanie go w formie takich roladek to bardzo fajny i szybki sposób na przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Bardzo szybko się przygotowuje Składniki: 30 dag wędzonego łososia plastry opakowanie serka Almette z ziołami sól morska z pieprzem Kamis młynek Wykonanie: Łososia delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Wykładamy
Z Majeczką w kuchniBardzo dobra sałatka warzywna z paluszkami surimi. Świetna na wizytę gości, idealna przekąska. Składniki: 1 opakowanie paluszków surimi 1 puszka kukurydzy 5 jajek 1 zółta papryka 1 ogórek wąż pół pęczka koperku 3 łyżki majonezu sól morska Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojone jajka ugotowane na twardo, odsączoną kukurydzę
Z Majeczką w kuchniwłoskich przypraw do warzyw. Dzięki temu nie musisz się zastanowić czym doprawić warzywka, bo dzięki temu zestawowi warzywa są doprawione idealnie.Polecam do piekarnika, ale równie pyszne również jako samodzielna przekąska szybka przygotowana na patelni. Wszystkie produkty Iglotex znajdziecie tutaj, zapraszam: http://www.iglotex.pl
Z Majeczką w kuchniZdrowa, smaczna propozycja na przekąskę lub kolację! Bezglutenowe, chrupiące i bardzo, bardzo smaczne rollsy z newellą wędzoną marynowaną w sosie pistacjowo- ziołowym. Rollsy są bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagają od Was dużych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy nawet początkujący amator kuchenny może je przygotować. Smak Was na pewno usatysfakcjonuje i nie raz chętnie powrócicie do tego dania! Serdecznie
SMYKWKUCHNIpiasek (konsumpcji oddawałam się na plaży) - byłam pochłonięta wydłubywaniem mięciutkich ziarenek z kolby. Dziś chciałabym zachęcić Was do przygotowania w domu takiej nadmorskiej kukurydzy. Idealnie sprawdza się jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania głównego. Przygotowanie kukurydzy: Kolby kukurydzy najpierw obieramy z zielonych liści, następnie wyskrobujemy niteczki, które “rosną” wzdłuż kolby. Kolby dokładnie myjemy, a potem
W kuchni Katiebawić oko. A tęczowy chleb wygląda rewelacyjnie, myślę że to dobra propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do przekąsek na zabawie. Oczywiście pozostaje kwestia barwników. Jest tyle naturalnych do wyboru. Zielony to matcha, czarny to sproszkowany węgiel drzewny, różowy to sok z buraków, zółty to kurkuma, pomarańczowy to marchewka
Grahamka, weka i kajzerkaKolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty. Podstawą jest najzwyklejszy chleb pszenny na starterze Tang Zhong, istotna jest za to zabawa ze wzorem i kolorami. Zielony kolor to herbata matcha, czerwony to sok z buraków, żółty to kurkuma; dla leniwców
Grahamka, weka i kajzerkarozrywki. Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku stworzył specjalne połączenie komunikacyjne między Turynem i Paryżem, głównie do przewozu osób i oczywiście grissini. Szlak ten został
Grahamka, weka i kajzerkajest zaglądać do naszej dyni co jakiś czas. Kiedy będzie miękka posypujemy utartym parmezanem. Ja lubię dużo sera i posypałam sporo. Pieczemy jeszcze 10 minut. Wspaniała przystawka lub przekąska w ciągu dnia. SMACZNEGO
Pasje JolkiJest to przepis zarówno na danie obiadowe, jak i na zimną przekąskę.Czasem nachodzi mnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli - szklanka bulionu lub wody
Pasje JolkiKieszonkowa owsianka to doskonały pomysł na zdrową przekąskę. Idealna zarówno dla tych najmłodszych jak i trochę starszych. Dla tych pierwszych to również doskonała zabawa w cukiernika. Moja Córcia była przeszczęśliwa, że mogła się przyczynić do powstania pysznych, zdrowych ciasteczek, których jest wielką fanką. Zabawy było co niemiara, a i takie ciasteczka samodzielnie przygotowane smakują duuużo lepiej. Polecam! Same zdrowe
Smaczne Zdroweniepogodę najlepsze są domowe drożdżówki. Idealne na drugie śniadanie, czy do szkoły. A jeżeli do drożdżówek dodamy cynamon, to powstaje już typowa jesienna przekąska. Kubek mleka czy kakao, ewentualnie kawy i uczta gotowa. Przepis na drożdżówki pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Zostało mi trochę konfitury z masłem, więc w nawiasie podaję zmniejszoną ilość
Sto kolorów kuchni