Czekoladowe lizaki ciastkowe Kolorowe czekoladowe lizaki to idealna przekąska na niedzielne popołudnie. Podobnie jak lizaki z ciastek , które już wcześniej pojawiały się na blogu, można zrobić je z kilku babeczek, kawałków babki lub biszkoptu. Jeśli ciasto jest zbyt suche wystarczy dodać trochę tłustej śmietany lub kremu. Ja swoje lizaki zrobiłam z prostych babeczek czekoladowych. Składniki na babeczki czekoladowe Polewa czekoladowa
CiastkozercyBabeczki migdałowo pomarańczowe Dzisiejsze babeczki to idealne połączenie orzeźwiającego smaku pomarańczy i chrupiących migdałów. Z dodatkiem kremu z serka mascarpone będą szybką i elegancką przekąską na przyjęcie, bez kremu z powodzeniem można zabrać je ze sobą na drogę na drugie śniadanie. Składniki na babeczki: 100 g migdałów 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia
CiastkozercyDomowe drożdżówki z jabłkami Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci: pączki, kluski na parze czy drożdżowe rogaliki to tylko niektóre z świetnych przekąsek, jakie można z niego zrobić. Jeśli jednak szukacie czegoś, co nie wymaga dużo czasu przy przygotowaniu (jak np. pączki) domowe drożdżówki z kruszonką i nadzieniem z ulubionego dżemu (lub czekolady) to idealny pomysł na podwieczorek/drugie śniadanie. Składniki
CiastkozercyBabeczki zielone jabłuszka Jeśli czeka Was zorganizowanie urodzinowego przyjęcia dla najmłodszych lub chcecie urządzić imprezę w ogrodzie i zaskoczyć swoich gości niecodzienną przekąską babeczki-jabłuszka to świetny i dziecinnie prosty pomysł. W przeciwieństwie do ozdób z masy cukrowej wykonanie takiej dekoracji nie zajmuje dużo czasu. Co więcej, nie trzeba mieć żadnych wymyślnych składników lub akcesoriów cukierniczych, a kolorowe cukrowe posypki
CiastkozercyBabeczki arbuzy Babeczki arbuzy to świetny przykład jak odrobina barwnika spożywczego może zamienić najzwyklejsze muffinki w uroczą i oryginalną słodką przekąskę. Do prostych babeczek waniliowych z kawałkami gorzkiej czekolady wystarczy dodać nieco czerwonego barwnika, do kremu (np. takiego lub takiego ) trochę barwnika zielonego - i voila! babeczki arbuzy gotowe :) Składniki na babeczki Składniki na krem budyniowy lub Składniki na krem maślany
CiastkozercyDzisiejszy pomysł na słodką przekąskę to misie z porzeczkami. Czerwona porzeczka jest dość kwaśna, dlatego do ciasta dajemy więcej cukru. Misie można zrobić także tak jak ciasto drożdżowe tutaj lub tutaj , pomyślałam sobie jednak, że w foremkach do babeczek będą bardziej okrągłe i "misiowe" :) Jeśli mamy więcej czasu śmiało można pobawić się w dekorowanie i zrobić im nosy i oczy
Ciastkozercyśniadania. Co jednak, kiedy nie ma za bardzo czasu, żeby go przygotować? Odpowiedzią są rogaliki z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto francuskie to idealne rozwiązanie na szybkie i dziecinnie proste przekąski ( także na słono ). Do nadziania rogalików można wykorzystać dowolny domowy dżem (ważne, żeby był dobrze przesmażony i nie miał żelatyny) lub owoce ze słoika. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego nadzienie
CiastkozercyPianki to moje drugie ulubione słodycze (zaraz po żelkach), nie byłabym więc sobą, gdybym nie spróbowała połączyć ich jakoś z babeczkami. Dzisiejszy pomysł na podwieczorek/słodką przekąskę to babeczki czekoladowe+pianki+kolorowy krem. Składniki na babeczki Składniki na krem +pianki jako nadzienie Babeczki przygotowujemy według przepisu. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostudzenia - dekorowanie ciepłych babeczek skończy się rozpuszczonym
Ciastkozercywypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży
CiastkozercyDziś mam dla Was pomysł na ekspresową słodką przekąskę w klimatach Halloween. Zwykłe pianki możecie w kilka minut zamienić w miniaturowe wersje Frankensteina. Wystarczy lukier, barwnik spożywczy, czekolada i trochę czekoladowych cukiereczków. Przepis na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Do lukru dodajemy kilka kropel zielonego barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy. Pianki nabijamy na patyczki do lizaków. Zamaczamy
CiastkozercyTarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :) Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki
CiastkozercyBabeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe ) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe przekąski nakładając różyczki z kremu. Składniki na babeczki mocno czekoladowe Składniki na krem snickers: 500 g serka mascarpone 0,5 tabliczki czekolady 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka kremu czekoladowego (np. Nutelli) Babeczki przygotowujemy
CiastkozercyPonti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym z cukru trzcinowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Taka sałatka idealna jest jako przekąska w ciągu dnia. Niedawno podjęłam współpracę z firmą Index Food, która posiada produkty spożywcze kuchni śródziemnomorskiej. Mają bardzo bogatą ofertę produktów tj. oliwy z oliwek
Marta Gotujedojrzewający ser wędzony typu holendersko - szwajcarskiego o łagodnym, lekko orzechowym smaku oraz niepowtarzalnym aromacie otrzymanym w procesie naturalnego wędzenia. Pierwszy w Polsce ser wędzony z oczkami. Doskonały do kanapek, przekąsek i sałatek. Ugotowałam jajeczko. Wykorzystalam również Ketchup bez cukru BIO , który jest idealny dla dzieci oraz wszystkich osób dbających o zdrowie. Przygotowany został na bazie koncentratu soku jabłkowego, który
Z Kuchni Do Kuchnikaszą jaglaną. Do jej przygotowania użyłam nowego, naturalnego, wysokobiałkowego bardzo smacznego produktu Newella. Jest to pasteryzowane białko jajka kurzego, które może być składnikiem wielu ciekawych potraw, od obiadów po przekąski czy sałatki. Newella jest wygodna w użyciu i gotowa do spożycia co zaoszczędzi czasu zabieganym. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić jajka w niektórych potrawach. Składniki na 4 porcje
Ze smakiem i z pasją