Paluchy krucho-drożdżowe z serem 310Doskonała przekąska na sobotni wieczór... Kruche, słone i idealne do dobrego napoju ;) Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;) Paluchy krucho-drożdżowe z serem Składniki: 4 szklanki mąki 3 dag drożdży 1 jajko 2 żółtka 1 szklanka śmietany 2 łyżki smalcu 1 margaryna 1 łyżeczka cukru ser żółty sól kminek kminek mielony białka do smarowania Przygotowanie
Lawendowe Niebo
Party time - eleganckie mini kanapki / Party time - elegant mini sandwiches 240zapewne pokusi się o zorganizowanie domówki samemu. U mnie pierwszą karnawałową domówką były 25 urodziny brata. Przy tego typu imprezach osobiście preferuję stół szwedzki zaopatrzony w wiele przekąsek i sałatek. Tak też pomogłam zorganizować urodzinową imprezę braciszka - hmmm braciszka - brzmi to zabawnie kiedy pomyślę że przerasta mnie o dwie głowy:) Jeżeli szwedzki stół to nie mogło zabraknąć mini kanapek, efekt
Magiczna kuchnia Darii
Tacos - placki domowym sposobem 459małym wałku i zostawiam do ostygnięcia, aby zachował ładny kształt. Jeżeli zbyt długo będziecie smażyć placki to zrobią się twarde - ale nic straconego - można je połamać i zjadać jako przekąskę z salsą
Magiczna kuchnia Darii
Tofu z pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 282masz pomysłu na tofu? Nigdy nie próbowałeś tego smaku? Zapewniam, że warto to zmienić. Czas na szybką przekąskę! Jeśli masz ochotę na lekki i szybki posiłek bez mięsa, bez nabiału, a za to bogaty m.in. w białko, śmiało możesz wykorzystać poniższy pomysł: Składniki: 1 opakowanie tofu (u mnie naturalne) 1 puszka… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisy
Pączki hiszpańskie 337zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity 8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier : 200 g cukru pudru
Malinowe Pocałunki
Egzotyczna owsianka z suszonym mango 290się, że wieje nudą. Nie wieje, gdy jesteśmy kreatywni, wykorzystujemy sezonowe owoce i bawimy się smakami ;) Dziś gwoździem programu jest... suszone mango, które zdecydowanie stało się moją ukochaną przekąską i dodatkiem. Smak dojrzałego owocu nie ma nic wspólnego z jego suszoną alternatywą, która jest dość słodka, ale po przegryzieniu miesza się to z bliżej niezidentyfikowanym, kwaśnym smakiem. Pyszności
Kitchens Alphabet
Domowe batoniki musli 186Przepis znalazłam w majowym magazynie "KUCHNIA". Chyba nikt nie odmówi tej zdrowej przekąski, choć nie ukrywam, że batoniki są też wyjątkowo słodkie. Następnym razem zrobię z polowy porcji, bo z przepisu podanego poniżej wychodzi ich naprawdę dużo! Czytaj więcej
bistro mama
Lody z kajmakiem i prażonymi migdałami w polewie czekoladowej 179Mój mąż w domu bardzo lubi coś przegryzać. Szukając dla niego zdrowszej, ale obowiązkowo chrupiącej przekąski, kupiłam kiedyś łuskane solone prażone migdały. Uwaga, uwaga... firmy Son Sanchez :) Tak, tak, ja też myślałam, że to tylko słonecznik. Na pewno kojarzycie charakterystyczne opakowania z panem z sumiastym wąsem. Czytaj więcej
bistro mama
Pieczona ricotta 239Pewnie zdziwi niektórych to, co teraz napiszę. Nie przepadam za ricottą, wolę tradycyjny polski twaróg. Jednak do przygotowania szpinakowego farszu do tej przekąski , idealny serem jest właśnie ricotta. Kupiłam dwa opakowania, tak na wszelki wypadek, bo nie wiedziałam do końca czy jedno wystarczy. Wystarczyło, a ja zostałam z drugim w lodówce. Czytaj więcej
bistro mama
Koreczki śledziowe z pepperoni 247Smaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków: 5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego 5 filetów śledziowych wiejskich 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości kilka cienkich plasterków żółtego sera 6-7 małych papryczek pepperoni 20 wykałaczek Przygotowanie: Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki. Każdego fileta śledziowego pokrój
Ze smakiem i z pasją
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 418czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 450 g mrożonego szpinaku 15 pomidorków truskawkowych 4 jajka 300 ml śmietanki
Oryginalny smak
Chleb pszenny 20h - bez zakwasu 199zapach. Dla mnie jednak nie jest to na tyle duży mankament, by przesłonił zalety tego wypieku. Pieczywo jest delikatne i o nienarzucającym się smaku. Dzięki temu nadaje się do przekąsek, w których głównym bohaterem jest to co na nim. Dodatkowo chleb w zasadzie robi się sam. Składniki: 490g mąki pszennej (na zdjęciu typ 550) 10g soli 2-3g świeżych
W kuchni wieczorem
Palmiery na słono i na słodko 199Palmiery to nic innego jak ciasto francuskie z dowolnym nadzieniem, jakie uda nam się przygotować na podstawie zawartości naszej lodówki, tyle że o specyficznym kształcie. Nadają się świetnie jako przekąska i mogą występować w wersji słodkiej lub słonej. Do zrobienia w mniej niż pół godziny (łącznie z pieczeniem). Składniki: na słodko ciasto francuskie cukier cynamon na słono ciasto francuskie ulubione
W kuchni wieczorem
Proste pomarańczowe kruche ciasteczka 215Zawsze wolałam przekąski słone niż słodkie. Wyjątkiem od tej reguły są jednak kruche ciastka. Dziś u mnie w wersji "Zrób to sam". Przepis jest o tyle fajny, że można go modyfikować według własnych preferencji i eksperymentować. To co Wam przedstawiam to wersja minimum. Ciastka można posypać cukrem, dodać do nich orzechy, czekoladę, kakao, dodać aromatu waniliowego, albo zaostrzyć smak bardziej
W kuchni wieczorem
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. II - Katie Quinn Davies, "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" 228Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza , ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest
W kuchni wieczorem