przekąski na zimno - 3108 przepisów (strona:89/208)

Twardy orzech do zgryzienia 144

najbardziej popularną przekąską. Najzdrowsze są surowe, jednak najczęściej można spotkać je w postaci przekąsek, jak np. orzeszki prażone z solą, ale dostępne są również wersje w posypkach na słono lub słodko. Z orzechów arachidowych wytwarza się olej, używany zarówno do smażenia, jak i stosowany na zimno. Ze zmielonych fistaszków powstaje masło orzechowe. Uwaga: orzechy arachidowe są bardzo silnymi alergenami(...)także bogate źródło cynku, miedzi i manganu. Pekany mają słodki, maślany smak, w kuchni wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów, ciast, a także jako słodką lub słona przekąskę.   Orzechy brazylijskie spotkać można w puszczy amazońskiej i   nietrudno się domyślić, że pochodzą z Brazylii. Orzesznica brazylijska osiąga długość nawet 50m, rosnie dziko, a same orzechy są tak naprawdę

Obiad gotowy
Śledź w sosie musztardowym 109

Bardzo dobry śledzik w sosie jogurtowo-musztardowym Prosta i szybka przekąska, którą można przygotować na wiele okazji, np. na Wigilię lub domową imprezę.   Przekąski z

Kulinarny S.O.S.
Śledzie po węgiersku z papryką 113

Śledzie po węgiersku z pieczoną papryką i białą cebulą to oryginalny i łatwy przepis na bardzo pyszną przekąskę. Będą świetnym daniem na Andrzejki czy Wigilię. Jeśli

e-PrzepisyKulinarne
Faszerowany kurczak 420

 Faszerowanego kurczaka robię na specjale uroczystości rodzinne i zazwyczaj podaję go na zimno. Kurczak pozbawiony jest kości co pozwala na łatwe i estetyczne krojenie w

Kolorowa kuchnia Elki
,,Szaszłyki z oliwkami w cieście francuskim’’ 136

Oliwki w cieście francuskim to idealna przekąska do piwa, świetna na karnawałową imprezę. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego po ok. 120 g oliwek czarnych i zielonych 1 słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką (wypestkowanych) patyczki

Podróż w kulinaria
Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 241

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka Składniki: cienkie kabanosy ciasto francuskie 1 jajko czerwony pieprz Dip: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu „Kotlin

Oryginalny smak
Deser kokosowy z nasionami chia i karmelizowanymi bananami 158

Nasiona chia to dodatek idealny do małych przekąsek na słodko. Poniższy deser to połączenie kokosowej masy wraz z karmelizowanymi, słodko-kwaśnymi bananami. Deser prosty i błyskawiczny do przygotowania. Świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno. Zachęcam do przygotowania!  Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje: masa kokosowa 1,5 szklanki mleka kokosowego  1/4 szklanki nasion

Ugotować
Krokiety z pieczarkami i mozzarellą 197

Naleśniki można przygotować na tysiące przepysznych sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie, a dziś przedstawiam jeden z nich- pod postacią chrupiących

Kraina Miodem Płynąca
,, Ekspresowe minipizze z tortilli’’ 409

Zapraszam dziś na ekspresowe minipizze z tortilli. Idealne na imprezę, smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 2 placki tortilli 20 dag startego sera

Podróż w kulinaria
Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 166

Dziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko  a mowa o kruchym pierożku połączonym z

Basia w kuchni
Awokado z łososiem 177

Wielbiciele łososia i awokado !!! Polecamy. Składniki 2 szt awokado 1 cytryna 1 duża czerwona cebula 150 g wędzonego na zimno łososia 1 pomarańcza 5 łyżek oliwy

R'n'G Kitchen
Pieczeń z mięsa wieprzowego i warzyw 187

Pieczeń smakuje bardzo dobrze na ciepło, jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką, a także na zimno z pieczywem, pomidorem czy ogórkiem kiszonym. Składniki: pół kg

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z ciecierzycy i dyni 231

To już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to

UgotujmyTo.pl
Caponata 219

Słynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania, ale

wyzwania kuchenne
Zielone muffiny z kremem z groszku i jajkiem 191

dłoni :) Wiosna za oknem właśnie prowadzi główną część swojego zielonego festiwalu, a zatem przekąska jak najbardziej przyda się na to widowisko, zwłaszcza, że w tym roku jest dla nas transmitowane trochę inaczej, niż zwykle. Pyszna pocieszka i smakowy umilacz, idealny na ciepło i na zimno, na pewną się przyda i sprawdzi, w szczególności, że ma w sobie mnóstwo odcieni koloru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Podrasowane cebulaki 138

Podrasowane cebulaki Cebulaki to świetna przekąska . Moi chłopcy lubią je najbardziej ,gdy mają swoją weekendową nockę . Czyli siedzą do drugiej w nocy i naparzają na Steamie Wtedy właśnie cebulaki ratują im i mi życie . Doskonałe na zimno i na ciepło . W miarę zdrowe , a już na pewno lepsze niż chipsy , czy czekolada . Co do mnie , przygotowuję je wieczorkiem , zostawiam

Ogrodnik w podróży
Schab z żurawiną gotowany 223

Polecam ten przepis. Schab z żurawiną doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków lub schab w 10 minut . Pięknie będzie się prezentował na półmisku wędlin, można go podać np. z galaretą , Takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki na dietetyczny schab gotowany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tosty z łososiem, jajkiem na twardo i kawiorem 183

łososiem, gotowanym jajkiem i kawiorem 2014-12-22 12:52:17 Łatwa do przygotowania przekąska – niekoniecznie na śniadanie – z pewną nutą wyrafinowania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (najlepiej mieszanego) 2 łyżki serka twarogowego z koperkiem 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 4 jajka 2 łyżki gęstego majonezu – np. wg naszego przepisu na domowy

Kulinarna Pokusa