pasują do piwa. Stanowią doskonałą przekąskę lub przystawkę przed właściwym grillowanym daniem głównym. Sprawdzą się tez fajnie na lekką kolację. Polecam :) Składniki - 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi - łyżeczka czosnku mielonego - łyżeczka ostrej papryki mielonej - pól łyżeczki soli - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oleju Wykonanie Śledzie dokładnie płuczę i oczyszczam pod bieżącą zimna wodą. Następnie dokładnie osuszam przy
Kuchnia z widokiem na ogródMoże być śniadaniem lub przekąska w ciągu dnia. Po dodaniu do niej porządnej garści sałaty staje się fajną i ciekawą propozycja. Można tez wykorzystać ją na drugie śniadanie. Sprawdzi się również w Sylwestra. Muffinki te, bo o nich tu mowa, najlepsze są na ciepło przez skrytą w ich wnętrzu kulkę mozzarelli, ale na zimno wcale nie smakują dużo gorzej
Przysmaki Karolkiwędzarniczy konserwuje żywność, działając jednocześnie przeciwbakteryjnie. W procesie wędzenia nadaje się produktom charakterystycznego smaku i aromatu, którego nie sposób pomylić. Ryby wędzone to najczęściej spotykane w naszym kraju przekąski z dymu (prócz szynek i mięs). Pytanie, które warto zadać brzmi: czy ryby wędzone są zdrowe ? Dużo zależy od tego jak często jemy ryby wędzone, jakie ryby jemy, jak zostały przygotowane(...)zadbać o to, by ryba była dokładnie wysuszona i osolona. Następnie ryby można zacząć wędzić, a to można zrobić na wiele sposobów, przy czym główny podział to: wędzenie na zimno; wędzenie na ciepło; wędzenie na gorąco. Temperatura wędzenia jest tutaj elementem podziału. Jak temperatura wpływa na właściwości ryby? Im wyższa temperatura wędzenia tym więcej wartości ryby zostają utracone (utrata może
Ciasna KuchniaŚledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można
R'n'G KitchenWytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je
Bon appetit mon amieCebularz warszawski to wytrawne ciasto drożdżowe z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, inspirowane słynnym cebularzem lubelskim. Proste i szybkie w przygotowaniu jednocześnie dość efektowne :). Można go podawać
SzczyptaSmaQ2 płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu
królestwo garówZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki
Kuchnia z widokiem na ogródOmlet to bardzo smaczna przekąska, przygotowywana z jajek, którą możemy podawać w wersji na słodko i na słono. Wzbogacony o różnego rodzaju dodatki, za każdym razem smakuje inaczej. Ty razem u nas szybkie mini omlety z serkiem, które są idealnym pomysłem na słodkie śniadanie. Możemy je także zabrać ze sobą do pracy, ponieważ na zimno smakują równie świetnie! Składniki
Przepiski.plDziś bardziej pomysł, niż przepis. Idealna na imprezę deska serów i wędlin. Komponując ją warto postawić na różnorodność, wybrać różne rodzaje serów oraz wędlin, tak by
Smaki Na Talerzutradycyjnych i serników na zimno. Liofilizowane borówki nie dodają nadmiaru wilgoci do wypieków, dzięki czemu nie musimy się obawiać, że pieczywo, babeczki i ciasta będą niedopieczone. Sproszkowane borówki amerykańskie świetnie sprawdzają się jako składnik zbożowych batoników, nadając im intensywny smak i piękny kolor. Można je zabrać do pracy lub na spacer, jako zdrową pełnowartościową przekąskę. Dodatkową zaletą liofilizowanych borówek jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoleju (np tłoczonego na zimno) Kapustę kiszoną lekko posiekać. Marchewkę i jabłko zetrzeć do kapusty na grubych oczkach tarki. Połowę pomarańczy obrać z białych błonek,porozrywać na kawałki,dodać do kapusty. Z drugiej połówki wycisnąć sok,skropić nim surówkę. Dodać olej i posiekaną natkę,wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę podawać do obiadu lub zjeść jako przekąskę
Kolorowa kuchnia Elkijako samodzielne np. śniadanko / przekąska do pracy. Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 10 dag twarogu 50 g kwaśnej śmietany Łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty soli Pasta z zielonego groszku: Składniki: Opakowanie mrożonego zielonego groszku 2-3 ząbki czosnku Ok. 2 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Łosoś wędzony na zimno Czarny kawior Przygotowanie: Ciasto
Kate's Kitchenpowodu właśnie dużego zimna jakie jej towarzyszy. Szukamy sposobów, aby się rozgrzać . Włączamy w domu ogrzewanie, odpalamy rano samochód przed jazdą, ubieramy się zdecydowanie cieplej czy spożywamy pokarmy rozgrzewające-zupełnie inne jak te latem. Poza tym, wręcz instynktownie przestajemy sięgać po wszystko co chłodne. Napoje z lodówki stają się abstrakcją, a i zimne przekąski kompletnie przestają nas interesować. Habak przyprawa
sierotka maRysia w kuchnimożna jeść na zimno, albo na ciepło, można je też przekroić i posmarować np. hummusem albo białym serkiem. Po upieczeniu z wierzchu są chrupiące i przypieczone, później nabierają nieco wilgoci i co ważne nie robię się suche, więc można je trzymać w lodówce do kilku dni. Takie muffinki t o świetny pomysł na szybką przekąskę do pracy, albo
Healthy food explorer