Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 350wiejskiego baru na ciemne piwo i talerz chrupiących łódeczek. A gdyby ich nie mieli? Dałbym im przepis ;) (a w czasie, kiedy by się go uczyli, zjadłbym porową zupę )! Ta przekąska, którą właśnie wypróbowałem po raz pierwszy, może być imprezowym hitem. Co ja piszę, jakie może? Z całą pewnością musi być hitem! Łódeczki są uzależniające - serio! :) ps wydrążony miąższ ziemniaków można
zadanie-gotowanie
Jaja faszerowane tuńczykiem i serkiem homogenizowanym bez laktozy 169laktozy, to nie wyczułabym różnicy. To idealne rozwiązanie dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Pomyślcie, że cierpi na nią aż 20% dorosłych Polaków. To dla nich przygotowałam tę przekąskę. Składniki jaja najwyższej jakości , najlepiej wiejskie ze sprawdzonego źródła tuńczyk w kawałkach serek homogenizowany naturalny bez laktozy Łowicz rzeżucha sól i pieprz do smaku Ugotuj jaja na twardo, odstaw
Z Kuchni Do Kuchni
Przekąska- roladki z kawiorem z bakłażana. Bez laktozy, bez obaw 204osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Propozycja dla osób, którzy kochają śródziemnomorskie smaki . Którzy cenią sobie smak i zjawiskowość potrawy a co najistotniejsze- szybkość jej przygotowania. Przygotowanie tej pysznej przekąski jest niemal błyskawiczne. Więcej czasu zajmie Wam obranie ogórka ze skórki , niż zrobienie całości. Składniki kawior z bakłażana PROECO plastry Gouda bez laktozy ŁOWICZ ogórek świeży czerwona papryka glassa
Z Kuchni Do Kuchni
Pieczarki smażone w panierce. 321Dziś zapraszam na pyszne, soczyste pieczarki smażone w chrupiącej panierce. Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity dodatek do obiadu, jak również pyszna samodzielna przekąska. Bardzo polecam! Składniki na pieczarki smażone w panierce: 350 g małych pieczarek mąka 1 jajko 1/3 łyżeczka soli spora szczypta przyprawy do kurczaka szczypta papryki ostrej lub pieprzu bułka tarta olej do smażenia
Rozpustne gotowanie
Profiteroles czyli ptysie w wersji mini 240My Blueberry Corner by "jagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub …
My Blueberry Corner
Batoniki orkiszowe – wiecie, że nie tylko płaki owsiane są na świecie 246Dziś batony śniadaniowe – właściwie nie tylko śniadaniowe. Możecie je zabrać do pracy, zjeść na drugie śniadanie lub jako przekąskę gdzieś na mieście zabiegani. Może i Wy macie tak, że kupicie coś, po powrocie do domu włożycie to do szafki i zapomnicie ? U mnie tak było z płatkami orkiszowymi. Hen hen kiedyś tam dawno kupiłam płatki orkiszowe, ale nie zużyłam
Niebieski kubek z kawa
Jak przechowywać banany ?. 295Właściwie nie zdarza się ,aby u mnie w domu nie było bananów .Są smaczne, lepsze jako przekąska zamiast czegoś słodkiego i na jakiś czas zaspokajają głód .Niestety bardzo szybko ,szczególnie w okresie letnim ,kiedy jest gorąco czernieją i wtedy nie nadają się już do niczego . Ostatnio widziałam gdzieś prosty sposób , aby przedłużyć ich życie w żółtej skórce i rzeczywiście zadziałał
Ladylaura.
Bułeczki króliczki 197Cieszą oczy nie tylko najmłodszych. Będą nie tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła
Smakołyki Asi
Orzechowy pasztet z soczewicy 169Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta. Orzechowy pasztet z soczewicy Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy 5 łyżek
Kucharzyca
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 195teraz emocji mamy z tego powodu co nie miara!!! Dzisiejsza propozycja to rewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta. W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler 337Śledzie po Kaszubsku to nic innego jak śledzie w pomidorach z nutką słodyczy. Ciekawy smak w troszkę innej odsłonie niż tradycyjne filety śledziowe w oleju z cebulką - przekąska idealna na święta, przyjęcia. Śledzie po Kaszubsku według Magdy Gessler - Składniki: 500 g filetów śledziowych (matjas) 300 g cebuli 2 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Słodka Strona
Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) 457zbliżone w smaku do tych zakupionych w sklepie, a na pewno zdrowsze i co najważniejsze - wiemy co jemy. Śledzie w śmietanie to idealny zakąska na święta, przyjęcia lub zwyczajna przekąska podczas dnia. Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner) - Składniki: ok. 500 g śledzi typu matjas 2 łyżki oleju 2 cebule 2 średnie ogórki konserwowe 1 małe jabłko ok. 2 łyżki
Słodka Strona
Galareta w kształcie jajka 222Pyszna przekąska, idealna na wielkanocny stół. Składniki: 10 wydmuszek z jajek ok 200g ugotowanego mięsa z kurczaka ugotowana marchew groszek kukurydza litr bulionu mięsnego lub warzywnego 8-9 łyżeczek żelatyny natka pietruszki Przygotowanie Wydmuszki wyparzamy wrzątkiem i układamy w wytłaczance. Kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Żelatynę wsypujemy do gorącego bulionu i mieszamy. Kurczaka, marchew, groszek, kukurydzę i posiekaną natkę
e-PrzepisyKulinarne
Tatar ze śledzia 180Dziś Wielki Piątek, dlatego też mam dla Was przepis na pyszną postną przekąskę. Połączenie śledzi z marynowanymi warzywami to połączenie doskonałe. Warto wypróbować ten przepis. SKŁADNIKI: 300g matiasów solonych, 2 ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona, 2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę
Tradycyjna kuchnia Kasi
Jajka z pastą chrzanową 249Faszerowane jajeczka to idealna propozycja na pyszne śniadanko. Takie jajeczka doskonale sprawdzą się też jako przekąska na imprezowym stole i oczywiście nie może ich zabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka nafaszerować można różnymi składnikami. U mnie takie typowo wielkanocne dodatki czyli chrzan i rzeżucha. składniki: 5 jajek 100 g zmielonego sera ( taki jak na sernik) 1 łyżka tartego chrzanu świeżo zmielony
Monia miesza i gotuje