schabu są aromatyczne i smaczne, nabite zostały na patyczki w sposób charakterystyczny dla kuchni wschodniej, gdyż tak przygotowuje się satay’e z drobiu. Szaszłyki ze schabu to doskonała przekąska na obiad, przyjęcie, czy na letniego grilla. Schab oczywiście można pokroić w kostkę, ale w tej formie schab lepiej się prezentuje. Mięso na szaszłyki krojone jest w długie paski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko na nie popatrzcie… Są tak piękne! We Włoszech kwiaty cukinii uchodzą za największy rarytas. Będą idealne na letnią przystawkę przed uroczystym obiadem lub po prostu – jako przekąska na kolację. Pieczone kwiaty cukinii: ok. 10 kwiatów cukinii 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 łyżki drobno startego parmezanu 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku duża garść liści
Poezja smakuwielbicieli tych pysznych batonów mam dobrą wiadomość, są jeszcze lepsze niż te oryginalne. Jeśli jeszcze chcą je zjeść weganie czy wegetarianie również mam dobrą wiadomość, to są przekąski dla Was. Kokos to mój ulubiony orzech i w tym wydaniu polecam serdecznie. Mąkę kokosową można zrobić samemu lub zakupić w sklepie z orientalną żywnością, cukier kokosowy - wystarczy normalny cukier zmiksować
Moje Małe CzarowaniePóki sezon na szparagi trwa, w mojej kuchni królują kilka razy w tygodniu od momentu pojawienia się na straganach pobliskiego targu. W różnych wersjach obiadowych, śniadaniowych lub jako przekąska. Jeden z pomysłów to szparagi zapieczone w cieście francuskim. Mogą stanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego
PichceniomaniaKasza bulgur z vermicelli z warzywami smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na obiad podaję ją z kurczakiem, natomiast na zimno świetnie sprawdza się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Ze względu na problemy natury ortodontycznej nawet w wersji na zimno warzywa najpierw gotuję chwilkę na parze, by lekko zmiękły. Nie podaję proporcji, ponieważ nie jest trudno dobrać
Wrzosowa PolanaSkończyły się truskawki, ale zaczyna się sezon na przepyszne borówki amerykańskie. Są idealne do deserów, jako przekąska, czy dodatek do płatków śniadaniowych. Postanowiłam je wykorzystać do tarty, której spód zrobiłam z ciasteczek Oreo. Musze przyznać, że wyszła bardzo słodka, w sam raz do kawy. 5 godzin 12 kawałków składniki: 2 opakowania ciastek Oreo (około 500 g) 500 dag mascarpone
Ania i Marcin gotująpowstały na podstawie mojego wcześniejszego przepisu ( klik ) i również są przepyszne - zresztą tak samo jak i tamte. Kuszą swoim niesamowitym aromatem i wspomnianą chrupkością. Świetnie nadają się na zdrową przekąskę. Z ciekawostek dodam, że płatki gryczane charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami co kasza gryczana. Są bogate w wiele mikroelementów (np. magnez, kobalt, żelazo) oraz witaminy (B1, B2, E). Zawierają
Di gotujenaleśniki można podawać z ulubionymi dodatkami np. miodem, syropem klonowym, bitą śmietaną i oczywiście świeżymi owocami lub konfiturą. Pancakes doskonale sprawdzą się w porze śniadaniowej, na kolację lub jako przekąska między posiłkami. Pancakes nabierają puszystości dzięki maślance, sodzie i pozostawieniu rozmieszanego ciasta na około 2 godziny by zaczęło pracować. Składniki: (na około 16 sztuk o średnicy
Kuchcik gotujewykonania. Twarda solidna okładka, świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem
Blondynka GotujePasztet z cukinii z orzechami włoskimi, przekładany szpinakiem to smaczna propozycja na lekk ą , letni ą przekąskę. Jest bardzo delikatny w smaku, lekki, ale jednocześnie sycący. Smacznego :) **** La terrina di zucchine e' un antipasto delicato che può essere anche un'ottima soluzione per un buffet o un aperitivo. Ricca di noci, risulterà
La grande e la piccola cuoca