przekąska - 23005 przepisów (strona:695/1534)

Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 135

się bez jaj ugotowanych na twardo. Z poniższego przepisu wychodzi spory gar chłodnika z botwinki. Jedliśmy go przez dwa, trzy dni :) Na drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek

Moja Delicja
Ulubieńcy maja 109

maju są jagody goji. Nie wiem czemu, ale dopiero w tym miesiącu pierwszy raz ich spróbowałam. Bardzo mi zasmakowały, dlatego dodawałam je do owsianek, koktajli i jadłam je jako przekąskę.  W maju było kilka upalnych dni, w które najlepiej chłodzić lodami. Moja przyjaciółka powiedziała mi o tych lodach arbuzowych i to one  stały się moimi ulubionymi lodami

wegujemy
Bakłażan zapiekany z pomidorem i serem 160

kolor, delikatna, błyszcząca skórka... coś wyjątkowego po prostu.  Wielu ludzi twierdzi, że nie potrafi go przyrządzić, a przecież to nic trudnego ;) Jakiś czas temu jadłam u koleżanki świetną przekąskę w postaci bakłażanowych kotlecików z pomidorem i serem. Bardzo mi posmakowały, więc postanowiłam je odtworzyć, a przy okazji pokazać Wam, że potrawy z bakłażana wcale nie są skomplikowane ;) Składniki: bakłażan

Czerwona Porzeczka
Paszteciki z ciasta francuskiego z kiełbasą 262

Fajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie  główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!!   1 opakowanie ciasta francuskiego 4-6 surowych kiełbasek (chociaż niekoniecznie, możecie użyć Waszych ulubionych) 1 jajko do posypania: kminek, mak, siemię lniane, sezam, czarnuszka, lub to co chcecie     Jajko

Jadło i czytadło
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 185

Pomieszane smaki słodko - kwaśne z dodatkiem jabłka. Pyszny dodatek do obiadów - pasuje do gulaszów, kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczeni, pyz, kopytek czy klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Placuszki/kotlety z łososia i serka wiejskiego 164

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu. Polecam.    200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej

Di gotuje
Brokułowe pizzerinki 207

jedzenia. Pomyślałam o przepisie na marchewkową pizzę z którym niedawno dzieliłam się na blogu i spróbowałam zrobić coś podobnego. Efekt? Pyszne pizzerinki w wersji mini! czyli pomysł na nietypową przekąskę w zdrowej wersji. Składniki: na 6 mini pizzerinek dwa korzenie brokuła (łączna waga ok. 400g) 100 g dowolnej mąki ( u mnie pełnoziarnista) 2 jajka sól, pieprz, bazylia suszona dodatki: koncentrat

Kuchnia Ellie
WenderEDU 163

już zboczenie ;) Jestem smakoszem w tej kwestii i nie mogłam doczekać się nowej degustacji ale to, co ujrzałam w jadalni wielokrotnie przebiło moje oczekiwania. Przebogaty wybór niebanalnych przekąsek. Na ciepło i na zimno. Każde danie przygotowane ze starannością o każdy detal i dobrze wyczuwalną pasją swojej „pracy”. Oczywiście nie mogło zabraknąć napoi, których wybór adekwatnie wzbogacał różnorodność bufetu. To już

Ukojenie Podniebienia
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

cukiernicy stojącej na stole. Wiem, że mama znów nakrzyczy, że cukier w cukiernicy zwilgotniał i pełno go na stole … Nie wiem, co dobrego było w tej podwórkowej przekąsce – chyba chodziło o zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu

Wędrówki po kuchni
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 131

dnia każdy z nas może poczuć się jak dziecko, zabierz siebie, swoich najbliższych, swych przyjaciół, znajomych, koleżanki i kolegów z pracy do tych wspaniałych lat. Zabierz ze sobą łakocie, przekąskę z tamtych cudownych chwil i wróć na moment do dni gdy wszystko było tak proste, tak piękne i takie teraźniejsze na ówczesny czas. Ja z moją córcią świętujemy ten dzień

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z pesto z rukoli i tuńczykiem 184

rukoli i tuńczykiem W upalny dzień , całkiem niezły na obiad jest makaron , podany np. z zielonym pesto z rukoli o lekko orzechowym smaku . Wzbogacony tuńczykiem , jest lekką , zdrową przekąską . Danie nie jest gorące , a letnie , co sprawia ,że nie leci nam pot z czoła i upał nie staje się jeszcze bardziej dokuczliwy . Aczkolwiek muszę Was ostrzec ,że dzieci nie koniecznie

Ogrodnik w podróży
Muffiny kakaowe z truskawkami 159

Cześć Wam! Zgodnie z Waszymi prośbami dzisiaj deser, przekąska, drugie śniadanie... a wszystko zależy od Was! Pyszne nieprzesłodzone, delikatne i aromatyczne muffiny z kakaem, koniakiem i truskawkami. Do przygotowania muffin potrzeba nam: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 0,5 szklanki mleka 200 ml roztopionego masła (1 kostka) 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku

Kuba Gotuje
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 140

sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze 5 - 7 minut. Smażone szparagi podajemy jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.  Polecam także dwa inne przepisy na szparagi: Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami Szparagi zapiekane z serem

My Chcemy Jeść
Batony proteinowe dla aktywnych 287

słabe produkty. Dlaczego? Bo są najłatwiejsze do zdobycia. Mowa tutaj o różnego typu słodyczach (ciastkach, ciasteczkach, cukierkach) itp. W takich sytuacjach warto się zastanowić nad alternatywami dla słodkich przekąsek. Najlepszą alternatywą jest własny, przygotowany wcześniej posiłek. Bije on na głowę wszystkie inne rzeczy, z paru prostych powodów: znamy dokładny skład; wiemy, w jaki sposób został przygotowany posiłek; zjemy tyle

Ciasna Kuchnia
Smażone hiszpańskie papryczki czyli Pimientos de Padrón 139

Jeden z marketów sprawił nam nie lada niespodziankę. Można w nim kupić hiszpańskie papryczki z Padrón (Pimientos de Padrón), znakomite,  niewielkie,  świetne nadające się na przekąskę. Mam nadzieję, że będą się pojawiały częściej gdyż są naprawdę pyszne! Dzisiaj najprostsza metoda przygotowania - szybko smażone na patelni. Najlepsza oczywiście jest patelnia żeliwna, która mocno się nagrzewa i dobrze utrzymuje ciepło

Stare Gary