ciasta francuskiego można wyczarować wiele przekąsek na słono, tym razem zrobiłam serowo-francuskie paluchy z szynką parmeńską z dużą ilością ostrej papryki a mimo to wcale nie były ostre J Ważne jest aby użyć do nich wyrazistego w smaku sera żółtego np. parmezanu cz cheddara, nie próbujcie z goudą bo wyjdą zupełnie bez smaku, polecam podawać ciepłe z domowym sosem
Wanilia i KardamonSmaczna jako dodatek i jako przekąska. Składniki: (6 słoików 550 ml) Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanka octu 10% 1 łyżka kopiasta miodu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka płaska soli Do Słoików: po 1 zielu angielskim po 1 płaskiej łyżeczce gorczycy białej Wykonanie: Paprykę myjemy, obieramy z nasion i zielonej części. Kroimy w kostkę. Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy
W Moim Magicznym DomuPyszne pieczarki z klasycznym farszem-ale za to pysznym.Sprawdzą się idealnie na kolację,przystawkę lub przekąskę na imprezę-ja kupiłam duże pieczarki,ale spokojnie można nadziać mniejsze-polecam bo są naprawdę pyszne również na zimno..... Składniki: 4 duże pieczarki lub kilka mniejszych 15 dkg żółtego sera 10 dkg mozzarelli 15 dkg szyneczki wędzonej 1 cebulka czerwona łyżeczka bułki tartej
Swojskie jedzonkoEmmie bardzo spodobał sie ten pomysł, zwłaszcza jej koleżankom i kolegom, moim wiernym testerom wszelakich słodkości :) już otrzymałam od nich list ę ulubionych potraw i przekąsek ;) Dzisiejsze rozpoczęcie roku szkolnego jest idealnym dniem na zapoczątkowanie mojego nowego cyklu. Moim pierwszym przepisem s ą przepyszne kuleczki marchewkowo-kokosowe z orzechami włoskimi, suszonymi śliwkami
La grande e la piccola cuocadodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę
ladykitchensmakowity i aromatyczny tercet, natomiast odrobina chili w posypce dodała daniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. Podajmy ja wtedy na ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki
Kulinarne przygody GatityKuleczki z twarogu z ogórkiem, szczypiorkiem, koperkiem oraz dodatkiem oleju z nasion konopi to pomysł na zdrowe i wartościowe śniadanie. Będą one również ładnie prezentować się na stole jako przekąska, np, do pieczywa. Oczywiście, jeżeli nie chce się nam formować kuleczek, możemy podać jak tradycyjny twarożek 😉 Jednak w formie kuleczek szybciej znika i bardziej przykuwa uwagę... Mój twarożek wykonałam
Kuchnia MagdaLenypasztetem. Wszystko razem świetnie ze sobą współgra, a babeczki prócz zabrania ze sobą na piknik, można śmiało spakować i zabrać do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas rodzinnych spotkań. Ich zaletą jest niewątpliwie to, że można je dowolnie zdobić wykorzystując inne smaki pasztetu i dostępne warzywa. Polecam! Składniki na 6 sztuk Ciasto: 100g mąki pszennej
Kuchnia w czekoladziePyszna i efektowna przekąska do piwa i nie tylko. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno. Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto
Smakołyki AsiDzisiaj przepis na tartaletki wypełnione kremem piernikowym. Babeczki orzechowo-daktylowe w dodatku wypełnione masą piernikową są rewelacyjną, słodką przekąską. Idealne na słodki podwieczorek. Przepis powstał z miłości do pierników Toruńskich i konkursu - konkurs.kopernik.com.pl
Kulinarne Fantazje Mariolioraz ciasto francuskie chronią przed wysuszeniem kurczaka. Danie jest wyjątkowe w smaku - kwaśno-ostre z wyczuwalną słodką nutą piernika. Z pewnością posmakuje amatorom połączeń mięsa z owocami. Idealna przekąska imprezowa na ciepło lub zimno, np. pokrojona w plastry. Świetnie smakuje z sałatką ze świeżych warzyw. Do wymyślenia tego przepisu skłonił mnie Piernikowy Konkurs Kulinarny ( http://konkurs.kopernik.com.pl/ ) #przepisnakopernika
Kuchnia MagdaLenyPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Co prawda mają dwa rodzaje czekolady, ale możecie zamienić je na gorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie
Di gotujeOstatnio miałam okazje taką spróbować i nie mogłam się najeść-jest rewelacyjna! Musiałam taką zrobić i wiecie co?Wyszła taka sama,pyszna,chrupiąca,delikatnie pachnąca czosnkiem i imbirem,idealna przekąska-polecam gorąco!! Składniki: marchewka(ważne,żeby była słodka) sól świeży imbir czosnek Przygotowanie: Marchewkę obieram i również obieraczką kroję na paseczki. w misce mieszam z solą, startym imbirem i wyciśniętym
Swojskie jedzonkoktóre przygotowuje i nawet po kilku dniach nie twardnieją. I są całkiem zdrowe, fit, itp. Jeśli ciągnie was, aby coś pochrupać, a macie ochotę na coś innego niż słodkie przekąski, to te ciastka spełnią swoje zadanie. Składniki: 4 figi szklanka orzechów włoskich szklanka nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego szczypta soli odrobina świeżego rozmarynu łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik
PaleoLifeLato to czas grilli, imprez do rana, a także spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Dziś zapraszam Was po przepis na fajna przekąskę, która sprawdzi się na każdym przyjęciu. A w piątek będzie wybawieniem dla osób nie jadających mięsa, bo przyznacie mi racje że tradycyjny śledzik w oleju w piątek na zagryzkę w czasie lata, to jakoś tak słabo wchodzi
Z Majeczką w kuchni