mieszać. Ugniatać. Wałkować. Brr. ;) Czasami jednak dochodzę do wniosku, że warto się pomęczyć. Tak, jak tym razem - rolowanie "cygar" było całkiem fajną zabawą, a efekt końcowy sprostał moim oczekiwaniom. Przekąska wyszła bardzo chrupiąca z zewnątrz i ciągnąco-serowa wewnątrz. Lekko pikantny i orientalny smak nadzienia okazał się własnie tym, co lubię. Myślę jednak, że z takim farszem można sobie śmiało
zadanie-gotowanieryneczkach pokazały się młode orzechy laskowe! Mniammm! Uwielbiam laskowe orzeszki, postanowiłam je wykorzystać do wypieku ciasteczek orzechowych. Ciasteczka są idealne do kawy czy herbaty, jako podwieczorek, bądź słodka przekąska. Polecam Wam! Ciasteczka orzechowe SKŁADNIKI: - 170 g masła - 320 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2 łyżki syropu klonowego - 2 czubate łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki posiekanych
SMYKWKUCHNIPrzepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Latem to doskonała alternatywa dla kanapek zabieranych na wycieczkę i pyszne urozmaicenie do potraw z grilla. Keks zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycący, a najlepszy - jeszcze cieeepły. Sezon na kurki jeszcze trwa, więc koniecznie
Di gotujekolei oyster mushrooms, czyli dosłownie grzyby ostrygi. Zresztą najbardziej popularna, użyta przeze mnie odmiana to boczniak ostrygowaty . W każdym razie buła idealna w teren lub jako przekąska do pracy, a jak ktoś ma koło miejsca pracy mały gaik, tak jak ja, to sobie może zjeść i w terenie i w pracy :) Składniki: - boczniaki - mąka kukurydziana - bagietka - sałata - pomidory - ogórki
Kryzysowa Książka Kucharskapodbiło moje serducho. Dziś postanowiłam przygotować dla Was przepis na swoją wersję quesadillas . Zamiast tortilli – serowe naleśniki. Wypełnione po brzegi ciągnącym serem i warzywami są świetnym pomysłem na przekąskę albo imprezowe danie. Robi się błyskawicznie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * ser żółty ( np. Radamer Serenada ) – 100 g * jajko – 2 szt * woda – 1,5 szkl * sól FARSZ
Ostra na SłodkoProsta, szybka do przygotowania,pyszna. Z żółtymi pomidorami, papryką i malosolniaczkami, które w sezonie smakują najlepiej. Pyszna przekąska w ciągu dnia. Składniki: 1 papryka czerwona 2 żółte pomidory 1 cebula świeży koperek 6-7 ogórków małosolnych 2-3 dniowych 2 łyżki oleju lnianego łyżeczka octu sól, pieprz Wykonanie: Paprykę i pomidory kroimy w kostkę, cebulkę oraz koperek drobno siekamy
Z Majeczką w kuchniSmaczna przekąska na każdą okazję: śniadanie, kolacja, na piknik, w podróż. Potrzebujemy tylko ciasto drożdżowe jak na chleb z 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłej wody, łyżki cukru, łyżki soli, ugotowanego ziemniaka.. kliknij tutaj Ciasto po wyrośnięciu zagniatamy, przesypujemy mąką i dzielimy na części. Potem wałkujemy na placki 0,5 cm grubości i nakładamy ugotowane
chleba naszegoPrzepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek, które robię już od wielu lat. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają! Są naprawdę przepyszne! W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi
Di gotujewkładałam po kilka do ciasta i wyławiałam :) ) i smażymy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron jemy na ciepło (uwaga wciąga) lub na zimno jako przekąska podobno z keczupem smakuje jeszcze lepiej ;) Smacznego
Gotowanie z pasjąksylitolem, stewią. Całość pomimo tego wychodzi bardzo puszysta, wilgotna. To taki sernik z rzędu tych babcinych niczym dobry polski wypiek. Minimum składników, maksimum pełnego serowego smaku. Idealny jako przekąska, czy dodatek do ulubionej kawy, kiedy goście u progu. Owoce dodajemy według uznania, mogą być także mrożone, a można obejść się także bez nich. Łatwy fit sernik pieczony
Poezja Smaków - blog kulinarnyUpały moi Drodzy nie odpuszczają. Chęć na ochłodzenie również nie przemija. Jeść trzeba. Proponuję śniadanie, albo jak kto woli przekąskę, deser na zimno. Ochłodzi i naładuje pozytywnie. Po takim posiłku poczujemy się niezwykle lekko i świeżo. Jest zimny, pyszny i pełen...chrupiącego ziarna! Do jego przygotowania użyłam ekologicznego ekspandowanego ziarna. Wszystkie zboża Soligrano powstają podczas procesu ekspandowania - to poddawanie
Z Kuchni Do Kuchniczasami zwyczajnie mi się nie chce, szczególnie w wakacyjne upalne dni. Zdarza się też, że spontanicznie wpadną do mnie znajomi, więc można nakroić trochę warzyw i przygotować szybką przekąskę, albo zwyczajnie jestem w biegu i nie mam czasu, a trzeba szybko coś ze sobą zabrać do jedzenia, gdy wychodzi się z domu (uroki celiakii, jedzenie na mieście odpada). Okazuje się
Quinoa Raz!Znakomita alternatywa dla zwykłych kanapek, tym bardziej że te są na ciepło. Idealnie sycą na długie godziny i nadają energii. Polecam na śniadanie albo na popołudniową przekąskę. Bułki zapiekane z mozzarellą i salami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejogurtu naturalnego, z dużą ilością posiekanego koperku. Można go podać z gotowanym ziemniakiem i ugotowanym na twardo jajkiem. Znakomity na upały, w wersji bardziej na gęsto - jako dip do przekąsek z grilla. Tegoroczne lato jest w naszej rodzinie pod znakiem chłodników, zarówno chłodnik ogórkowy jak i chłodnik litewski bardzo nam posmakowały i ciągle je przygotowujemy. 1 kg. ogórków pęczek rzodkiewki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienaprawdę gorąco i wiem, że w takie upały większość nie ma zbyt dużego aptetytu. Ze słodkości zdecydowałam się oczywiście na tort, oraz sałatkę owocową, podawaną w rożkach lodów. Z przekąsek wytrawnych, na specjalne zamówienie mojego dziecka przyrządziłam sałatkę warstwową z tuńczykiem ;) Do tego chlebek szpinakowo-cukiniowy z mozzarellą oraz hummus podawany z kruchych miseczkach. Obowiązkowa była lemoniada z owocami
Mienta blog