przekąska - 23005 przepisów (strona:576/1534)

Sos pomidorowy z fetą i chili 186

ostrym smaku chili, słonej fety i aromatycznych ziół sos, który sprawdzi się w naszej kuchni w kilku odsłonach. Idealny do zapiekanek, pieczonych faszerowanych warzyw, np. bakłażanów, cukinii, papryk, pomidorów, przekąsek z ciasta francuskiego, paluszków chlebowych, grzanek. Może stanowić bazę do dań z makaronów, ryżu, kasz. Jeśli zamienimy fetę na kolendrę to z takim sosem możemy łączyć z apetytem na talerzu

Zasmakuj Kuchni
Kuskus z warzywami 148

Lekki i sycący zarazem, czyli KUSKUS Z WARZYWAMI. Fantastyczny zarówno... Artykuł Kuskus z warzywami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem 736

Mniam, dzisiaj pyszna propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :)   źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno

Różne smaki w kuchni
Sałatka ziemniaczana z burakami i jabłkiem 106

Sałatka smakuje rewelacyjnie, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Nadaje się na dodatek do obiadu, nawet jako zamiennik ziemniaków oraz na samoistną przekąskę. U mnie ostatnio zniknęła z wafelkami ryżowymi Sonko . 4 ugotowane/upieczone ziemniaki  2 ugotowane/upieczone buraki (uwielbiam pieczone - klik ) 1 jabłko (kwaśne) 1 cebula Dodatkowo:   2-3 łyżki majonezu   2-3 łyżki jogurtu

Di gotuje
Uitsmijter 223

bekonu) i sera. Nie należy się jednak zbyt mocno przywiązywać do tego wyliczenia, gdyż zróżnicowanie użytych składników oraz sposobów przygotowania jest znaczne i funkcjonuje wiele różnych wersji takiej przekąski – nie tylko w Holandii, ale także w Niemczech (tam jako Strammer Max). Kluczowym składnikiem pozostaje jednak sadzone jajko i dlatego naszą dzisiejszą publikację dedykujemy przede wszystkim jego miłośnikom. Nasza propozycja

Kulinarna Pokusa
Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami 207

Towarzyskie spotkanie? Mam dla Was pomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego

Mienta blog
Wytrawne ciasto-ślimak 139

Właściwie nic wyjątkowego. Kolejna wersja przekąski na bazie ciasta francuskiego. Jednak zarówno jej kształt jak i składniki nie są już takie oczywiste.Wnętrze jest serowe z dodatkiem szynki, ale także warzywne. Nie byłabym sobą, gdyby nie wykorzystała tego, co akurat teraz jeszcze jest najpyszniejsze, mianowicie cukinii. Kształt ślimaka-zawijasa, sprawia, że możemy podać to danie w ciekawy sposób po prostu

Pichceniomania
Placek ziemniaczano-serowy 139

efektownie wizualnie i czy udało mi się to zobrazować na zdjęciach to już pozostawiam Twojej ocenie ;) i ocenie Jury ;) Jeszcze w kwestii podania to świetnie smakuje, jako samodzielna przekąska, ale możesz też przygotować dip (np. czosnkowy), który uzupełni całość. Możesz też podać placek ziemniaczano-serowy jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków (wtedy szczególnie polecam z sosem (pieczarkowym, z grzybów

Kolorowy Przepisownik
Czym pachnie Paryż? – wpis kulinarny 148

zmęczeni zwiedzaniem w jednej przyulicznej knajpce. Jemy lekki obiad – próbuję ślimaków i z zaskoczeniem stwierdzam, że w połączeniu z zielonym pesto i czosnkiem smakują bardzo smacznie! Często zamawianą przekąska lub daniem głównym w Paryżu są tzw. talerze, na których goście restauracji mogą znaleźć różne rodzaje serów, pasztet, cieniutko pokrojone wędliny, zieloną sałatę czy ogórka z cebulką. Do tego podawany

Raj dla Podniebienia
SAŁATKA Z KASZAMI I WARZYWAMI 137

Szukasz szybkiej, pysznej przekąski lub pomysłu na lekki obiad w upalny dzień? Ależ proszę. Bulgur, soczewica, pęczak, dowolne warzywka i mamy pyszną i zdrową sałatkę. Składniki: 1 szklanka miksu pęczak, bulgur, soczewica 1 pomidor 1 papryka 1 ogórek typu wąż pół puszki kukurydzy natka pietruszki czerwona cebula kilka kostek sera feta sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny

Z Majeczką w kuchni
Śniadanie w gdyńskiej Głównej Osobowej 116

sobota od 08:00 do 02:00+ a w niedzielę od 09:00 do 22:00+ Śniadania podawane są do 12, główna karta obowiązuje w g. 12-22.  Przekąski serwowane są do zamknięcia.  Rezerwacje na stoliki przyjmowane są telefonicznie

Kulinarne przygody Gatity
Placki ze świeżego ogórka 1177

Przepis autorski (mój). Uwielbiam placki - takie wytrawne i na słodko... Ostatnio, podczas upałów wpadłam na pomysł lekkiej i delikatnej przekąski w postaci placków z... ogórka. Ależ one pyszne! Wspaniale smakują w połączeniu ze świeżą miętą, ale że nie wszyscy lubią jej smak, więc pominęłam jej dodatek do ciasta, a jedynie posiekaną - posypałam placuszki. To będzie obowiązkowy smak każdych wakacji. Spróbujcie

Di gotuje
Sałatka z pieczoną papryką i fetą 203

Pyszna sałatka z pieczoną - dzięki czemu bardziej aromatyczną czerwoną papryką i fetą, która nadaje sałatce charakteru. Przygotowuję ją do obiadu lub jako dodatek do przekąsek z ciasta francuskiego, deski serów czy wędlin. Składniki: 160 g mixu sałat 100 g pokruszonej fety 2 pieczone czerwone papryki pieprz, oregano olej Przygotowanie: Paprykę dokładnie myję, kroję w niezbyt cienkie paseczki. Nagrzewam piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Roladki z cukinii z nadzieniem serowym. 134

Tego typu przekąski dobrze sprawdzają się na przyjęciach. Ich zaletą, oprócz smaku oczywiście ;), jest to, że można przygotować je dużo wcześniej i w odpowiednim momencie podać gościom. Delikatna cukinia i wyrazisty ser pleśniowy są jakby z innych światów, jednak połączone tworzą harmonijną całość. Słodkawe warzywo łagodzi smak nadzienia. Mnie te roladki bardzo przypadły do gustu, z pewnością wrócę do tego

zadanie-gotowanie
Zapiekanki z czerstwego chleba 195

Idealny sposób na stworzenie niezłej przekąski i nie zmarnowaniu ani piętki z starszego chleba. Składniki: Kilka kromek czerstwego pieczywa masło szynka ogórek konserwowy 1 cebula 1-2 pomidory 200 g żółtego sera w plastrach oregano, bazylia Wykonanie: Kromki chleba smarujemy niewielką ilością masła, następnie układamy nasze składniki. Ilość składników zależy od naszego osobistego uznania. Ważne aby przyprawić zapiekanki, przykryć serem

W Moim Magicznym Domu