przekąska - 23005 przepisów (strona:368/1534)

Empanadas z cielęciną i warzywami 68

Empanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się

Tajemnice Smaku
Czekoladowe chrupiące batoniki z truskawkową nutą 60

Czekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę. Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i suszone owoce możemy komponować według własnych smaków. Wystarczy do ciepłej masy z czekolady, masła i miodu wsypać odpowiednią ilość tych składników. Kiedy dopadnie nas ochota na słodkie, śmiało możemy sięgnąć po takiego domowego batonika

Tajemnice Smaku
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 71

Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Dobrze smakują posmarowane masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać

Tajemnice Smaku
Mini papryki w marynacie 70

domowym serkiem z jogurt, np. labneh z tego przepisu. Możemy przygotować papryki i zapasteryzować. Takie marynaty dobrze się przechowują, dzięki temu mamy przez cały sezon pod ręką kolorowe przekąski, które możemy serwować prosto ze słoika. Bierzmy się więc za marynowanie! Składniki na słoik o pojemności  1l 300 g słodkich mini papryczek 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 2 ziarna ziela angielskiego

Tajemnice Smaku
Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami 64

Bezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy. Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek

Tajemnice Smaku
Orkiszowe bułeczki scones z rabarbarem i rabarbarowym lukrem 65

popularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki  to łatwy  i szybki w przygotowaniu  wypiek. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę.  Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować

Tajemnice Smaku
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami 67

listków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się z daniami z grilla. Dla mnie w upalne dni to również idealna przekąska lub samodzielne danie. Składniki 500 g ogórków 1 -2 garście czerwonych porzeczek listki bazylii z  1 – 2 łodyg 200 g sera feta SOS 2 małe ząbki czosnku

Tajemnice Smaku
Cebule faszerowane mięsem i zapiekane pod parmezanem 70

Czerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść  listków

Tajemnice Smaku
Paluchy drożdżowe z grzybami 74

Drożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby

Tajemnice Smaku
Afrodyzjaki. Degustacja walentynkowa. 112

kina KIKA . Jest to kolejne już spotkanie z cyklu Kino i Wino , które mam przyjemność poprowadzić. Na imprezie będzie można skosztować specjalnie na tę okazję przygotowanych przeze mnie przekąsek. Szczegółowa lista win i dobranych do nich smakołyków ukaże się już niebawem. Po degustacji serdecznie zapraszam na znakomity film pt. “MARIANNE I LEONARD: SŁOWA MIŁOŚCI”. O filmie: “Piękna

Kate's Kitchen
Mini kotleciki mięsno - ryżowe 76

stanie wysiedzieć w jednym miejscu przy stole przez cały posiłek. Wymyśliłam więc takie kuleczki w sam raz do małej rączki, które mogą stanowić danie główne lub przekąskę pomiędzy posiłkami. Są smaczne na gorąco i po przestygnięciu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g schabu wieprzowego 0,5szkl. suchego ryżu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu

Waniliowe Improwizacje
roladki ziemniaczane ze szpinakiem w waflu 110

[Głosów:0    Średnia:0/5] składniki: 1 arkusz wafla 300 g ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka w koszyczkach z ciasta francuskiego 117

Dzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną imprezową szybką w wykonaniu przekąskę. Do tego jest strasznie smaczna i znika szybciutko, więc najlepiej zrobić kilka porcji na raz. Koszyczki z ciasta francuskiego a w nich sałatka. U mnie gotowa sałatka jarzynowa a'la domowa Dega :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-)  Składniki: 1 płat ciasta francuskiego sałatka jarzynowa

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania