odżywczym. Jeśli ja mam wybierać, to zdecydowanie wybieram zdrowszą wersję! :) Dlaczego muffiny? Muffiny są po prostu ultraszybkie w przygotowaniu i to zdecydowanie ich największy plus. Do tego to idealna przekąska, drugie śniadanie, deser, przystawka. Jeśli chodzi o stosowane dodatki - NIE MA REGUŁ! Wystarczająco dużo, żeby mnie przekonać :) Czego potrzebuję, żeby upiec muffiny? Blacha. Pierwsza blacha do muffin jest czymś
Gary Bez dnaużywać hummusu? Ja dotychczas odkryłam chyba tylko trzy funkcjonalności, ale jestem przekonana o tym, że jest ich dużo więcej :) Po pierwsze - stosuję hummus jako sos do przekąsek - do pieczywa, warzyw - np. papryki, marchewki czy innych ulubionych i chrupiących :) Po drugie - jako smarowidło do kanapek lub dodatek do nich. Idealnie smakuje kanapka z hummusem, orzechami laskowymi i garścią
Gary Bez dnamniej, a w zamian za to dużą porcję surówki :) Czarna rzepa - z czym jeść? Wiem, że niektórzy lubią ją jeść bez żadnych dodatków. Ewentualnie z masłem w ramach przekąski - i tyle. Widziałam proste surówki - rzepa wyłącznie z kwaśną śmietaną i solą - i myślę, że to rzeczywiście może wystarczyć. Jednak kiedy ja zabierałam się za zrobienie surówki - chciałam pokombinować trochę
Gary Bez dnadyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład: zupę krem, sos do makaronu, sos do mięsa, pastę do kanapek, sos do przekąsek, muffiny lub placek... Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej! Pasta dyniowa - przepis podstawowy Składniki: dynia dużo, dużo dyni Pasta dyniowa - przygotowanie: Dynię umyj
Gary Bez dnaSięgaj po suszone owoce Rodzynki, suszone morele, śliwki, owoce żurawiny - są idealnym źródłem błonnika. Dodaj ich do owsianki, musli, deseru lub wypieków. Jeśli nie masz pomysłu na przekąskę - zafunduj sobie garść suszonych owoców! Wybieraj dobrze. Przy zakupach zwracaj uwagę, czy owoce nie są wykąpane w tłuszczu. Informację znajdziesz na opakowaniu. Producenci często upiększają tak swoje produkty - połysk jest
Gary Bez dnaPyszny koktajl może być doskonałym pomysłem na przekąskę, a nawet konkretne drugie śniadanie. Dodatek płatków zbożowych sprawi, że koktajl będzie bardziej energetyczny i sycący, może więc spokojnie zastąpić kanapkę na drugie śniadanie w szkole czy pracy. Koktajl bananowo-jaglany - przepis Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebować: 2 łyżki płatków jaglanych, banana, szklankę mleka waniliowego. Wszystkie składniki wystarczy zblendować, aż do uzyskania
Z notatnika dietetykaskusić się na coś słodkiego. Co ważne - słodkie nie musi jednocześnie oznaczać niezdrowe. Również wybierając słodkości możemy dbać o nasze zdrowie i sylwetkę. Jak to zrobić? Najlepiej przygotowywać słodkie przekąski samemu i dobierać do nich zdrowe składniki, np. orzechy, kakao czy suszone owoce (tylko tutaj zawsze zwracajcie uwagę, aby nie były kandyzowane - same owoce zawierają sporo cukru owocowego - fruktozy
Z notatnika dietetykaWiele batonów, które możemy znaleźć na sklepowych półkach reklamowane są jako "fit" czy "zdrowa przekąska". Zanim jednak uwierzymy reklamie i sięgniemy po takiego batona w sklepie warto przyjrzeć się uważniej, co zawiera on w swoim składzie. Niestety, zdecydowana większość słodyczy, niezależnie od tego, jak jest reklamowana, w swoim składzie zawiera bardzo duże ilości dodanego cukru, tłuszczów (w tym oleju palmowego
Z notatnika dietetykapyszny czekoladowy koktajl jaglany? Jak najbardziej! Jestem pewna, że koktajl przypadnie do gustu każdemu - może być pysznym lunchem w pracy, drugim śniadaniem w szkole lub na uczelni czy południową przekąską w domu. Kasza jaglana w koktajlu - dlaczego warto? Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że koktajl jest gęstszy, bardziej pożywny i na dłużej zaspokaja głód dzięki zawartości białka i błonnika. Wzbogaca także
Z notatnika dietetykajest fakt, że po rzuceniu palenia jedzenie zaczyna dużo lepiej smakować, co skutkuje zwiększeniem apetytu. Zwiększa się w związku z tym ilość przyjmowanych kalorii. Zwiększa się także ilość spożywanych przekąsek, po pierwsze z powodu zwiększonego apetytu, po drugie dlatego, że byli palacze mają odruch wymagający żucia czegoś w ustach – cukierków, paluszków, gumy do żucia itp. Palenie papierosów kontra nadwaga Część
Z notatnika dietetykałatwostrawnego białka. Mogą więc bez problemu zastąpić w posiłku mięso czy rybę. Te morskie stworzonka są także dobrym źródłem witamin z grupy B. Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku. Możemy je smażyć, dusić, grillować i piec, a następnie dodać do zup, ryżu, makaronu czy różnego rodzaju sałatek. Ryż z krewetkami - przepis na 4 porcje
Z notatnika dietetykahansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Mleko, jogurty, soki czy woda. Przekąski, jedzenie na wynos, a nawet warzywa. Coraz więcej produktów, które kupujemy pakownych jest w plastikowe opakowania. To rozwiązanie o tyle wygodne, co nieekologiczne, a także niekoniecznie najlepsze dla naszego zdrowia. Plastik
Z notatnika dietetykaróżnił. Taka pasta idealnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, zwłaszcza na dobrej, pełnoziarnistej bułeczce. Ja zazwyczaj przygotowuję ją na kolację, ale sprawdzi się równie dobrze na śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Pasta jajeczna ze szprotkami - przepis Do przygotowania pasty będziesz potrzebować: 4 jajka, puszkę wędzonych szprotek w oleju, 2 ogórki kiszone, łyżkę jogurtu, 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz
Z notatnika dietetykaGrzanki to jedno z prostszych i szybszych dań - idealne na szybkie śniadanie lub leniwą kolację. Równie dobrze sprawdzają się też na imprezach, gdy zabrakło już przekąsek 😁 Klasyczne grzanki kojarzą nam się z pieczarkami, może jakąś szynką, no i oczywiście nieodłącznym żółtym serem. Ja dziś pokarzę Wam sposób na przygotowanie nieco grzanek, z wykorzystaniem kalafiora. Grzanki są wyśmienite, zjedzą je nawet
Z notatnika dietetykabardzo popularne w krajach azjatyckich, przede wszystkim właśnie w Wietnamie oraz w Chinach. Wyglądają jak nieduże naleśniczki z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym. Najczęściej podawane są jako przystawka lub przekąska z różnymi sosami. Mogą występować w różnych postaciach, np. w zależności od składników nadzienia czy od tego, czy podawane są na zimno czy na ciepło (smażone w głębokim oleju). Farsz
Z notatnika dietetyka