jest bardzo istotny ze względu na ciągły stres i niezdrowy tryb życia. Każdego dnia wprowadzamy do naszych organizmów różne trujące związki (palenie papierosów, stres, życie w biegu, jedzenie tłustych przekąsek czy też słodyczy, czynniki środowiskowe itp.). Toksyny te wpływają niekorzystnie nawet na organizmy osób młodych. Istnieje wiele objawów świadczących o zatruciu organizmu. Można do nich zaliczać bezsenność, problemy z trawieniem
Kuchcik gotujeEmpanadas, czyli kruche pierożki pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu. Możemy je nadziewać rozmaitymi farszami, od mięsnych, serowych, warzywnych, rybnych do owocowych na słodko. Zainspirowałyśmy się
Tajemnice SmakuCzekoladowe batony z kaszą jaglaną ekspandowaną, fistaszkami, sezamem i z truskawkami to pomysł na wyjątkowo łatwą w przygotowaniu przekąskę. Składniki suche, czyli orzechy, ziarna, płatki i suszone owoce możemy komponować według własnych smaków. Wystarczy do ciepłej masy z czekolady, masła i miodu wsypać odpowiednią ilość tych składników. Kiedy dopadnie nas ochota na słodkie, śmiało możemy sięgnąć po takiego domowego batonika
Tajemnice SmakuDyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Dobrze smakują posmarowane masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny. Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać
Tajemnice Smakudomowym serkiem z jogurt, np. labneh z tego przepisu. Możemy przygotować papryki i zapasteryzować. Takie marynaty dobrze się przechowują, dzięki temu mamy przez cały sezon pod ręką kolorowe przekąski, które możemy serwować prosto ze słoika. Bierzmy się więc za marynowanie! Składniki na słoik o pojemności 1l 300 g słodkich mini papryczek 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 2 ziarna ziela angielskiego
Tajemnice SmakuBezglutenowe, zielone i wytrawne babeczki świetnie sprawdzą się jako przystawka, przekąska, drugie śniadanie lub kolacja. Możemy również zapakować je do pudełka i zabrać ze sobą w świat, do szkoły, lub do pracy. Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek
Tajemnice Smakupopularne w Wielkiej Brytanii kruche bułeczki to łatwy i szybki w przygotowaniu wypiek. Są bardzo wszechstronne, idealne na śniadanie, podwieczorek lub przekąskę. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Możemy je przyrządzić na słodko lub wytrawnie. Bardzo lubię te bułeczki, a kiedy znalazłam przepis na rabarbarowe scones z różowym rabarbarowy lukrem * postanowiłam je natychmiast przygotować
Tajemnice Smakulistków bazylii, dresing i na to garść czerwonych porzeczek. Prosta, letnia, orzeźwiająca sałatka, która świetnie komponuje się z daniami z grilla. Dla mnie w upalne dni to również idealna przekąska lub samodzielne danie. Składniki 500 g ogórków 1 -2 garście czerwonych porzeczek listki bazylii z 1 – 2 łodyg 200 g sera feta SOS 2 małe ząbki czosnku
Tajemnice SmakuCzerwona cebula wypełniona soczystym farszem mięsnym, zapiekana w pikantnym pomidorowo-winnym sosie z orzechami włoskimi. Ten przysmak możemy podać z chlebem, jako przekąskę albo z ziemniakami lub kaszą, jako danie obiadowe. Podczas wydrążania cebuli bardzo pomocna okazała się łyżka do wycinania kulek z melonów. Składniki FASZEROWANE CEBULE 300 g mięsa mielonego 500 g średniej wielkości czerwonych cebul garść listków
Tajemnice SmakuDrożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby
Tajemnice Smakukina KIKA . Jest to kolejne już spotkanie z cyklu Kino i Wino , które mam przyjemność poprowadzić. Na imprezie będzie można skosztować specjalnie na tę okazję przygotowanych przeze mnie przekąsek. Szczegółowa lista win i dobranych do nich smakołyków ukaże się już niebawem. Po degustacji serdecznie zapraszam na znakomity film pt. “MARIANNE I LEONARD: SŁOWA MIŁOŚCI”. O filmie: “Piękna
Kate's Kitchenstanie wysiedzieć w jednym miejscu przy stole przez cały posiłek. Wymyśliłam więc takie kuleczki w sam raz do małej rączki, które mogą stanowić danie główne lub przekąskę pomiędzy posiłkami. Są smaczne na gorąco i po przestygnięciu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300g schabu wieprzowego 0,5szkl. suchego ryżu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu
Waniliowe Improwizacje[Głosów:0 Średnia:0/5] składniki: 1 arkusz wafla 300 g ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
Domowy Smak Jedzenia