prosty chlebek - 500 przepisów (strona:7/34)

Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 180

Słowianie przed wiekami. Właśnie teraz, kiedy zachwycając się potrawami z dalekich krain, zapominamy o naszych rodzimych recepturach.  W mojej kuchni często gości meksykańska tortilla, czy indyjskie chlebki naan, a te proste placki przygotowywane wyłącznie z mąki, wody i soli jakoś odeszły w niepamięć, a przecież przed wiekami stanowiły podstawowy rodzaj pieczywa na naszych ziemiach.  Początkowo wypiekane

Food Square
Dietetyczny chleb z otrębami 79

Pyszny, prosty w wykonaniu, domowy chlebek wg przepisu mojej mamy.  Składniki; 40 dag mąki (najlepiej żytniej) 4 dag drożdży 10 dag otrąb 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Sól do smaku Sposób przygotowania: Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.  Następnie połączyć z mąką

Tradycyjna Kuchnia
Chleb żytni z orzechami włoskimi 174

Chlebek ten jest bardzo prosty do wykonania, a przy okazji smaczny. Piekłam go dwa razy: w małej i dużej blaszce. W tej pierwszej chleb wyrósł do wysokości brzegów keksówki, w tej drugiej zaś jest mniej wysoki, ale równie smaczny. Podaje dwa przepisy - wykonanie jest takie samo Na małą blaszkę 25x11x7: Mąka żytnia jasna typ 720 - 2,5 szklanki Cukier

apetytnapieczenie
Pszenny chleb nocny 144

Miałam natłok zajęć stąd moja chwilowa nieobecność. Ale wracam i postaram się pisać częściej. Chlebek, który dzisiaj Wam chcę pokazać jest banalnie prosty w wykonaniu, a jego smak jest pyszny! Chlebek wyrasta w nocy, rano chwile się grzeje i chwile piecze. Co ciekawe bardzo długo utrzymuje świeżość, nawet na 3 dzień jest smaczny. Jest doskonały do kanapek z wędliną

dom-agi.pl
Rolada z piersi kurczaka do chleba 395

Polecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na  święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1

Gotowanie...to proste !
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 174

Muszę przyznać, że chlebek nie bardzo chciał mi rosnąć i dlatego nie uważam swojego wypieku za udany :(W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł.Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :(Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił(...)przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka i weka Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Lubię to… gotowanie! Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smak mojego domu Smakowity chleb W poszukiwaniu slow life Zakalce mojego życia Z kartoflanego pola

Proste Potrawy
Szybka kanapka z szynką Serrano 164

Szybka kolacja po długim i pracowitym tygodniu? Mam dla Was coś smakowitego ;) Szynka Serrano Gran Reserva na bio-żytnim płaskim chlebku. Lubię łączyć w kuchni proste proste, czyste smaki. Ta kanapka jest tego dowodem. Intensywny smak dojrzewającej szynki, pikanteria rukoli, orzeźwiające maliny, miodowo-musztardowy dressing i chrupie bio pieczywo. Dziś więcej nie trzeba. No, może lampkę gruzińskiego wina(...)Składniki: 2 plastry szynki Serrano Gran Reserva lub innej garstka rukoli świeże maliny połowa płaskiego bio-chlebka żytniego -  #Lidl 1 łyżeczka jogurtu naturalnego dressing: 1/2 łyżczeki chrzanu 1/3 łyżczeki miodu lipowego Do dzieła: Pieczywo posmarujcie jogurtem naturalnym, na górę tyle rukoli, ile lubicie, a na nią 2 plastry smakowitej szynki. Dodajcie maliny, skropcie miodowo-musztardowym dressingiem i zajadajcie

Spektrum Smaku
Pszenno- żytni chleb na serwatce z surowymi ziemniakami 150

Kolejny już przepis na wykorzystanie serwatki po domowym twarogu :) Tym razem to nie naleśniki, a aromatyczny, pszenno-żytni chlebek z dodatkiem surowych ziemniaków, dzięki którym dłużej zachowuje świeżość i nie jest suchy. Zauważyłam, że coraz częściej zostawiam chleby na dłuższe wyrastanie, np. tak jak tutaj- na 10-12 godzin. Po prostu bardziej mi smakują :) Nie od dziś wiadomo, że najsmaczniejsze(...)chleby wymagają trochę więcej czasu... A nawiązując jeszcze do tej pięknie wyglądającej skórki. Jak ją uzyskać?? To bardzo proste! Wystarczy, że gdy uformujemy chlebek, obficie wysmarujemy go mąką i dopiero wtedy pozostawimy do napuszenia na blaszce. Gdy chlebek będzie zwiększać objętość, będzie również pękać wierzch bochenka. Najlepiej zauważymy to w trakcie pieczenia. Polecam!     Składniki: (na 1 duży

Nastoletnie Wypiekanie
Prosty pszenny chleb z garnka 302

samo pachnącego chlebka. Chlebek w yszedł przesmaczny, z mocno wpieczoną, chrupiącą skórką i lekko wilgotnym wnętrzem. Powiem nieskromnie, że bardzo jestem dumna z mojego pierwszego rustykalnego chlebka z garnka. Jest bardzo prosty w wykonaniu, należy tylko zwrócić uwagę, aby dobrze go wyrobić. Oczywiście można go zrobić w „planetarnym cudzie” lub w maszynie do chleba.   Mój garnek jest dość mały(...)więc zmniejszyłam odpowiednio składniki.  Prosty pszenny chleb z garnka Składniki na sredni bochenek:  450 g mąki pszennej chlebowej  320 ml cieplej wody  6 g suchych drożdży (ok. 20g świeżych)  1 1/2 łyżeczki soli  1 łyżeczka cukru Mąkę przesiewamy przez sitko. Dożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody, dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy

Mia Cucina Sofieta
Chlebek naan bez drożdży 178

takie jak te prawdziwe, wypiekane w specjalnych piecach tandoor w Indonezji, ale mi bardzo smakowały, mężowi również. Córcia podgryzła nieco, ale miała inne smaczne rzeczy i chlebek jej już nie interesował. Przepis jest prosty, a przygotowanie bardzo szybkie. Idealne, gdy mamy mało czasu lub przyjdą niespodziewani goście. Chlebki najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, później miękną i już nie smakują tak dobrze

Anioszek w kuchni
Krótki przewodnik po najpopularniejszych mąkach paleo 130

niej zawarte są niestabilne termicznie. Jest to błędne przekonanie ponieważ mąka zachowuje się inaczej niż olej wylany prosto na patelnię. Sama mąka używana do pieczenia jest bezpieczna . Prosty przepis do przygotowania : Indyjski chlebek naan. Mąka kokosowa Mniej kaloryczna od mąki migdałowej i też znacznie od niej tańsza – około 10 zł za kg. Wysoka zawartość białka i błonnika. Przy pieczeniu

PaleoLife
Pstrąg zapiekany w sosie śmietanowym z pieczarkami 173

wymieszać. Śmietanę razem z pieczarkami wylać na ryby. Obsypać posiekanym koperkiem. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 30 minut. Podawać z chlebkiem lub bułeczką. Pyszne i proste

Kuchnia Pokoleń
27 przepisów na dynię 156

Dynianka z pyzami 22. Dynia na słodko z anyżem do słoików na zimę 23. Dynia z żurawiną do słoików na zimę NA SŁODKO 24. Szybka i prosta potrawa z dyni 25. Chlebek dyniowy 26. Dynia marynowana w occie 27. Kanapki z pieczonej dyni z owocami

Tradycyjna Kuchnia
CHLEBEK MLECZNY 119

Proste przepisy zaskakują najbardziej...Delikatny chlebek drożdżowy na mleku i słodkiej śmietance jest bardzo puszysty, mięciutki i wprost rozpływa się w ustach. Ciasto dobrze się wyrabia i szybko wyrasta. Jest plastyczne. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej

cool and minty
Najprostszy Przepis Na Klopsa 179

Pyszny dodatek na kanapki i zdrowy bo domowy :) Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm 500 gr mięsa mielonego 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania