Chlebek bananowy z daktylami Wariacja na temat chlebka bananowego - szybkiego i banalnie prostego w przygotowaniu ciasta. Tym razem wzbogaciły je kawałki daktyli oraz płatki migdałów na wierzchu. Do zrobienia chlebka bananowego wykorzystaj dojrzałe banany, a odpłacą ci się delikatnym i niepowtarzalnym smakiem. Dzięki daktylom chlebek bananowy zyskuje jeszcze więcej słodyczy, a całe ciasto pozostaje lekko wilgotne. Zobacz również przepis
Moje QulinariaPierwszy raz robiłam chleb z dodatkiem suszonych drożdży..i szczerze mówiąc obawiałam się co z tego wyjdzie...a wyszedł piękny i smaczny chlebek..jest bardzo prosty do zrobienia...ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba , ale to nie ma żadnego znaczenia...do tego chleba można użyć mąki pszennej lub zmieszać z żytnią stosunku mniej więcej(...)zrobiłam]..można również dodać różne przyprawy np.oregano,suszony czosnek itp..u mnie akurat bez dodatków,ale następnym razem upiekę z dodatkami..A upiekę na pewno , bo taki chlebek jest naprawdę smaczny.. Przepis podpatrzony tutaj. 50 dkg mąki [ pszennej lub zmieszanej z żytnią] 14 g drożdży suchych Wypiekacz 2 łyżeczki cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów owsianych
Moje domowe kucharzeniezaczynam wytrawnie, pytając czy znacie idealne pieczywo na piknik czy grill? Ja znam! Jest to Focaccia! Prosty, szybki włoski chlebek, znakomity bez żadnych dodatków lub wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy
Słodkie PrzyjemnościCHLEBEK ARABSKI to nic innego jak proste ciasto na pizzę,... Artykuł CHLEBEK ARABSKI Z ZIOŁAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbawcie się razem ze mną! Kolorowe hummusy - czy to nie jest świetny temat przewodni na imprezę? Hummus jest pyszny i pożywny. W połączeniu z warzywami pokrojonymi w słupki czy chlebkiem pita stanowi świetną przekąskę, którą można jeść na stojąco. A warianty hummusu jakie możemy tworzyć dodając do ciecierzycy różne składniki (buraki, dynię, awokado, szpinak, paprykę) otwiera przed nami nieograniczone możliwości(...)hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele z marchewką falafele
Chilli Czosnek i Oliwasię robić Puszyste niby-chlebki , i często zdarza się, że nie mam nic, co mogłoby posłużyć za chlebek. Dlatego ostatnio bardzo często pojawiają się u mnie te chlebki z patelni – proste, szybkie i smaczne! Są też super z serkiem i pomidorkiem, ugrzane w opiekaczu do tostów😀 A oryginalny przepis jest tutaj – właśnie z serem żółtym😉 Oczywiście nieco(...)zmodyfikowałam😉 Podaję od razu podwojone składniki – starczą na około 5 chlebków😉 Składniki: 2 duże łyżki mąki kokosowej 2 duże jajka 2 łyżki maślanki/śmietany 30%/mleka Ulubione przyprawy do smaku (u mnie zazwyczaj bazylia/oregano/prowansalskie + sól + pieprz + słodka papryka) Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Bardziej banalnego przepisu być nie może: po prostu mieszamy ze sobą wszystkie składniki
Jak gotować i nie zwariowaćwielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I wymyśliłam, że zrobię z nich nadzienie do chlebków pita :)Nigdy nie piekłam chlebków pita, z prostej przyczyny: można je kupić u nas za niewielkie pieniądze w każdym markecie. Dziś postanowiłam upiec je po raz pierwszy. Przepis znalazłam w necie. Miałam nadzieję, że wyjdą
Walijskie PichcenieChlebek pachnący ziołami! Prosty, bo przygotowywany na drożdżach, bardzo miękki, puszysty no i aromatyczny. Ilość dodanych ziół to kwestia gustu. Jeśli lubicie bardziej aromatyczne bochenki, dajcie ich więcej. Będziecie zachwyceni! ;) Składniki: (na keksówkę o długości 30 cm) Ciasto: 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego(...)godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość- patrz zdjęcia poniżej). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce o długości 30 cm wcześniej wysmarowanej masłem
Nastoletnie Wypiekaniekońcu pora na wspólne Wypiekanie na śniadanie ..no i wspólnie z innymi blogerkami w ten weekend pieczemy chleb na owsiance, przepis na chleb pochodzi z bloga Agnieszki .Chlebek jest bardzo prosty do zrobienia, a efekt jak widać..pyszny...ja robiłam prawie wszystko wg przepisu..ale zamiast do keksówek ciasto przełożyłam do tortownicy..ale to nie ważne jaki był kształt(...)posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawić foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wstawić chlebki do zimnego piekarnika,nastawić temperaturę 200ºC i piec przez ok. 50 - 60 min.Wystudzić na kratce
Moje domowe kucharzeniesumie sama nie jestem w stanie stwierdzić dlaczego. W końcu, z powodu braku pieczywa na weekend, postanowiłam zmierzyć się z tym wyzwaniem. Przepis na tzw. nocny chlebek (i bardzo prosty, wręcz banalny, bez wyrabiania) już dawno spisałam z jakiegoś opakowania po mące (wcale nie typowo chlebowej, a bodajże typu graham) i pozostało go jedynie wypróbować(...)obficie mąką, by się nie przykleił. Zawijamy w materiał i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów. Czekamy aż podwoi swoją objętość, a nawet trochę dłużej. Ja na początku dałam chlebkowi tylko 1,5 godz. na wyrastanie i był naprawdę super, ale mój kolejny chleb wyrastał ok. 2,5 godz. i chociaż po pierwszym razie wydawało mi się, że to będzie
Ratunku obiadPyszny i prosty w przygotowaniu chlebek z dodatkiem kaszy manny, jest mięciutki wilgotny a kasza jest tylko leciutko wyczuwalna w smaku. Składniki na 1 bochenek zaczyn: 30-35 gr drożdży 1/3 szkl letniej wody plus 2-3 łyżki mleka (nie koniecznie ) 1 łyżeczka cukru Ciasto : 500 gr mąki pszennej typ 650 100 gr kaszy manny 1 i 1/3 szkl wody
Gotowanie...to proste !przepisu otrzymacie 2 chleby. Swoje piekłam w blachach – keksówkach – jedna o wymiarach 20 cm x 12,5 cm, druga – 30 cm x 12 cm. Ps. Chlebek jest bardzo prosty w przygotowaniu ! Składniki: 3 jajka 1/2 kg cukru 150 ml oleju 3 cukinie (moje ważyły łącznie niewiele ponad 1 kg) 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 750 g mąki
Moja pasja smakusłodkiej. Całość po dodaniu cukinii gotujemy zaledwie 3-4 minuty, tak by nie zrobiła się mamałyga. Cukinia pozostaje lekko chrupka. I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem. Pyszne i proste danie, polecam :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuChleb na maślance z dodatkiem majonezu i musztardy, pyszny, puszysty, delikatny, idealny do kanapek albo jako pieczywo tostowe. Polecam każdemu ten chlebek bo jest prosty w wykonaniu a efekt pyszny. Zapraszam do pieczenia. Chleb na maślance. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZadaniem jest codziennie inny posiłek, który stawia mnie na nogi i daje kopa na resztę dnia. Dlatego to właśnie w Śniadaniach czuję się najlepiej. Pyszna, prosta kanapka. Na chlebku całym z mąki migdałowej i ziół, z bobem, z boczkiem w formie chrupiącego chipsa i z jajkiem w koszulce ugotowanym w punkt i rzodkiewką co by nie było
Mango Papaja