się dzieje po świętach lub gdy mamy świeżą wędzoną wędlinę a starsza z poprzedniego wędzenia już nie wygląda jak apetycznie.Przedstawię prosty sposób aby przywrócić to wszystko do świeżości i wyszło nam pyszne smarowidło na chlebek. Składniki: -pasztet który chcemy odświeżyć -kawałek słoniny lub tłustego boczku surowy -skrawki resztki wędzonek -marchewka dwie sztuki(ugotować) -świeży koperek dwie gałązki(szatkujemy drobno
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.przepisu. Zdecydowałam się bo akurat byłam u rodziców, miałam wolne popołudnie, a chleb na sodzie z jabłkami i rozmarynem wydawał się bajecznie prosty. Dodatkowo zachwyciły mnie zdjęcia innych uczestników akcji, którzy kusili nimi już od piątku. Chlebek roztacza niezwykły aromat, moi rodzice stwierdzili, że w smaku przypomina bardziej bułkę, ale ja uważam, Czytaj dalej... Artykuł Chleb na sodzie z jabłkami
Pasja SmakuDawno nie piekłam chleba...jakoś ostatnio brak czasu...a taki chleb z gotowej mieszanki jest prosty do zrobienia....a wczoraj tak przy niedzieli był ten oto pachnący świeżutki gryczany chlebek..i były jeszcze bułeczki [ przepis wkrótce będzie na blogu]..Mieszanki różnych chlebów,różnego rodzaju mąki i inne dodatki możecie kupić w sklepach p.Adama..[sklepy są tutaj
Moje domowe kucharzenieDomowy chlebek zawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap(...)rana po obudzeniu się, chleb jest już wyrośnięty (8 godzina rana) i wtedy formuję z jego bochenek, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia, póki jestem w szkole. Po powrocie chlebek wstawiam do piekarnika i już za godzinkę jest gotowy! Na liczbach wygląda, że jego zrobienie zajmuje bardzo dużo czasu, ale tak naprawdę mija to bardzo szybko. W smaku jest bardzo
Kuchnia ŁukaszaCoś, bez czego prawdziwy chlebek obyć się nie może, żeby zrobić domowy chleb trzeba zacząć od zakwasu, zrobienie go jest pracochłonne ale jednocześnie bardzo proste. Im dłużej leżakuje, tym jest lepszy. A oto przepis: Dzień pierwszy rano: 1/2 szklanki mąki (najlepiej żytniej) + 1/2 szklanki wody Dzień pierwszy wieczorem: 1/2 szklanki mąki + 1/2 szklanki wody Dzień trzeci: łyżka(...)mąki + łyżka wody powtarzamy dzień trzeci do ok 6 dnia, potem zaczyn trzymamy w lodówce i w taki sposób dokarmiamy co kilka dni, A przepis na chlebek następnym razem Poziom trudności
Idę coś wszamaćChleb pszenny na drożdżach to proste domowe pieczywo, które możemy przygotować z podstawowych składników, jakie zazwyczaj są w naszej kuchni. Chlebek jest miękki, ładnie wyrośnięty, w zależności od piekarnika może mieć bardziej lub mniej chrupiącą skórkę, ale na pewno się udaje :) Ciasto na chleb przygotowujemy analogicznie do wszystkich ciast drożdżowych: najpierw przyrządzamy rozczyn, a po jego wyrośnięciu wyrabiamy ciasto
Smakołyki BerenikiKolejna nasza jesienna propozycja, to pyszny pszenny chlebek z dynią. Taka słodka bułka, która długo zachowuje świeżość i idealnie nadaje się na jesienne śniadanie. Prosty w przygotowaniu i bardzo efektownie wyglądający na pewno zaskoczy waszych gości, albo domowników. Przepis Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła(...)mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy podłużny chlebek. Najlepiej chlebek wychodzi z foremek, ale można również zrobić zwykły owalny bochenek. Nacinamy po długości dość głęboko, żeby ciasto miało miejsce do rośnięcia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze
KasiaiKrzysiu.plmojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty i długo utrzymuje świeżość. Inspirację czerpałam ze strony Moje Wypieki . Składniki na keksówkę 35 cm na 12 cm: 200 gr mąki gryczanej* 200 gr mąki ryżowej 100 gr mąki kukurydzianej 550 gr ciepłej wody
moj przepis natemu, kiedy to miałam akurat pod ręką kartonik maślanki. Zabrałam się do pracy i zrobiłam pyszne chlebki z patelni. Szukając inspiracji na cukinie w sieci, znalazłam pomysł na masło cukiniowe na Skoraq Cooks , które zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji. Kolejny, bardzo prosty i niezwykle smaczny dodatek z moim ulubionym warzywem! Pamiętajcie, że na blogu do tej pory zebrałam
Moja smaczna kuchniaChlebek bananowy "chodził za mną" już od dłuższego czasu. W końcu przyszedł ten czas, abym i jak go po raz pierwszy zrobiła :) Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga wielu składników, a i te zawsze można trochę zmodyfikować po swojemu :) Poniższy na prawdę mi się udał! :D Jest wilgotny i bardzo miękki. Słodki oraz puszysty. Suszone owoce zmiękły(...)całkowicie, nawet bez namaczania także są przyjemne w jedzeniu. Troszkę cynamonu i kakao nadało delikatnej nutki tych składników. Częstując innych nie mówcie, że to "chlebek", bo jakoś za dużo chętnych na niego wtedy nie ma ;D "Jak to, przecież chleba na deser nie będę jadła/jadł" :D Chyba, że chcecie aby więcej zostało dla Was to wtedy mówcie
Zdrowie na języku :Pautorka napisała, że jest wilgotny, długo świeży… po prostu musiałam spróbować. Chlebek jest świetny, faktycznie jest wilgotny, po 3 dniach smakuje jak prawie świeżo upieczony. Mojemu mężowi i mi szalenie zasmakował. Myślę, że będę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb(...)jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki na dwa bochenki: 150 gr płatków owsianych 570 gr ciepłej przegotowanej wody (ja brałam bardzo ciepłą) 100 gr mleka (ja zamiast mleka dałam dodatkowo 100 ml wody
moj przepis naciastem, to młodsza wgapiona w szklany ekran wyczarowywała nadzienie. Nasza 2-osobowa ekipa spisała się na medal - tak nas (a w zasadzie dzieło nasze) oceniono. Nawet nie zauważyłyśmy kiedy chlebki były gotowe. Wróć - nawet nie zauważyłyśmy kiedy i jak to się stało, że one były i... zniknęły. Ale wspomnienie smaku, aromatu i wyglądu pozostało.SKŁADNIKI:/FARSZ:- indyk, 25 dag /pier
Wypisz WymalujChlebek bananowo-kokosowy Jeśli masz w domu dojrzałe banany, warto wykorzystać je do przygotowania chlebka bananowo-kokosowego! Lubię piec chlebek bananowy, bo jest szybki w przygotowaniu
Moje Qulinariakostkę i podsmażyć na patelnibez tłuszczu. Jak przygotować zdrowy chleb bez mąki, bez jajek, bez sera? Przepis jest banalnie prosty, wymyśliłam go sama, wystarczy do jego zrobienia miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy na niezbyt grube kromki. Składniki: 200 g kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię