Kolejny przepis z cyklu zagubionych. Się zagubił, ale już się znalazł :) To pyszne drożdżowe ciasto nie należy do szybkich, jednak jego przygotowanie, choć długie, to pozostaje
KucharzycaTo chleb najprostszy z najprostszych. Musimy tylko łyżką wymieszać ciasto, zostawić na dwie godziny do wyrastania i upiec. Tak przygotowany chlebek jest pyszny, ma bardzo chrupiącą
Plate of Joycoś słonecznego. Przedstawiam szybką, bardzo prostą i bardzo ciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka lub zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem
Wyprawy kulinarnejego głównym składnikiem jest jogurt naturalny, dzięki czemu ciasto jest wilgotne oraz uwielbiane przeze mnie maliny (choć można użyć innych owoców). Konsystencją i wyglądem ciasto przypomina nieco chlebek, dzięki czemu jest idealne na deser, ale świetnie sprawdzi się też podczas śniadania. Składniki:300g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 300g jogurtu naturalnego, 2 jajka,2 łyżki soku
Z miłości do słodkościchleb miodowy. Wydawał mi się prosty w wykonaniu a przy okazji uniwersalny w smaku, pasujący zarówno do słodkich, jak i wytrawnych kanapek. W smaku przypomina odrobinę chałkę. Z wierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku godzinach mięknie. Jak na swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego
My simple kitchenpiekę świeży chlebek, nie zajmuje mi to wiele czasu, a taki domowy wypiek bardziej nam smakuje i przede wszystkim wiemy co jemy :) Nawet jeśli jest to najzwyklejszy biały chleb, to wiesz, że nie dodałaś/eś do niego żadnych ulepszaczy i "witaminek E" :D Chleb który dziś piekłam jest bardzo prosty, w ogóle kiedy opanuje się technikę ciasta drożdżowego
MamaOskarkaZupa bananowa na ostro. Tajska kuchnia Zupa bananowa na ostro. Zupa bananowa jak to brzmi, szczerze jak usłyszałam tą nazwę na pokazie kulinarnym w
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj zrobimy i pojemy włoskiego chlebka. Chleba popularnego w Monfalcone w prowincji Friuli Wenecja Julijska. Tam spożywa się dość duże ilości ziaren, jeśli chodzi o chleb. Wynika to z tego, iż Monfalcone położone jest na granicy ze Słowenią – mieszkałam tam trzy lata, na Słowenię miałam rzut beretem. A Słoweńcy jak my, kochają chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie(...)mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA.Ale po kolei .Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWOSkładniki-375 g mąki z MŁYN KOPYTOWA pszennej typ 500-260 g mieszanki zrobionej
Z Kuchni Do Kuchnirazem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo.Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji w trakcie programu, troszkę więc improwizowałam. Później znalazłam przepis na stronie BBC Food. Niezamierzenie wprowadziłam drobne zmiany, niemniej chlebek wyszedł boski - chrupiące skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki na 2 chlebki(...)Bardzo prosty,smaczny i szybki w przygotowaniu chlebek.Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy 1 litrem dość ciepłej wody i ponownie mieszamy. Przykrywany ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie wykładamy dwie keksówki papierem do pieczenia. Przekładamy masę chlebową do foremek, wyrównujemy wierzch i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 210-220 °C (góra-dół). przepis
w mojej kuchnipiątek wieczorem – przygotowuję zaczyn, zajmuje mi to kilka minut, w sobotę rano poświęcam mu następne kilka minut, zostawiam do wyrośnięcia a potem piekę i już! Świeży domowy chlebek na wyciągnięcie ręki:)! Robię chleb raz w tygodniu, bo ogólnie staramy się ograniczać spożywanie węglowodanów i słodyczy ale w końcu nie dajmy się zwariować… coś się człowiekowi w życiu należy
UgotujmyTo.plChleb drożdżowy jest łatwy i szybki w wykonaniu, no i rośnie jak na drożdżach :)Ja oczywiście robię ciasto w maszynie do chleba (program 1,5h), potem
Z butelką mleczka w tlePrzepis bazuje na prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś całość dopełniła czarnuszka (w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek
Grahamka, weka i kajzerkabezglutenowy, szybki, jogurtowy chleb wielkanocny (wytrawny), który mogliście podziwiać na moim instagramie . A, że ja nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam(...)która zastąpiłaby jajka jest jak dla mnie przerażająca. Na razie więc będzie z jajami…w sam raz na niedzielne śniadanie z jajem, czyż nie? : ) Ten przepis jest niesamowicie prosty. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do keksówki, wkładamy do piekarnika i czekamy, aż wyrośnie! Składniki: 3 jajka 0,5 szklanki mleka kokosowego 0,5 szklanki mleka ryżowego (użyłam waniliowego z Rosmanna
Fill The Bowl